OLIKO LIHA LOPPU? – 5 LIHANKORVIKETTA RESEPTEILLÄ

Ihminen pärjää ilman lihaa. Siksi en hamstraa kaupasta jauhelihaa, vaikka en vegaani olekaan.

Hassua, sillä juurikin torstai aamuna (onko tuosta viikko vai pari, tuntuu olevan ikuisuus?) päätin, että pidän lihattoman viikon ja iltapäivällä hallitus ilmoitti linjauksistaan. Sen seurauksena kaupat tyhjenivätkin hamstrauksen tieltä.

Nyt tilanne on arpapeliä. Lihaa joko on tai ei ole. Mutta kertaakaan eivät lihankorvikkeet ole loppuneet hyllystä. Onkohan virhe jakaa tämä tieto?

Tutustuin viikon aikana viiteen lihankorvaajaan: soijarouheeseen, mifujauhikseen, nyhtökauraan, delikauraan ja härkikseen eli härkäpapuun.

Yllättäjä näistä viidestä oli soijarouhe-makaronilaatikko. Omasta mielestäni eroa tavalliseen ei huomaa. Tämä oli ehkä jopa parempaa!

Myös mifujauhis maistui. Texmex versiosta valmistin quesadillaksia. Tortillalättyjen väliin mahtui pinaattia, paprikaa, tomaattia, sipulia, salsaa, fetaa, juustoraastetta sekä tietenkin mifua. Taaskaan en huomannut eroa. Ja oli äärettömän hyvää!

Härkiksestä tein kreikkalaista uunipastaa, nyhtökaurasta kasvispihvejä. Pihveissa en onnistunut kovin hyvin. Ne jäivät lötköiksi, sortuviksi. Ehkä voisi testata Gold&Greenin omaa reseptiä?

Delikaura paistui uunibataattien kaveriksi. Tämä oli todellista herkkua, joskin olen täysin eri mieltä ruoan riittävyyden kanssa! Resepti oli tarkoitettu kuudelle hengelle, mutta puolikkaan bataatin ja muutaman delikaurarakeen syönti jätti todella tyhjän, onton ja energittömän olon.  Tätä teen varmasti myös toiste, mutta maksimissaan neljälle hengelle ajateltuna. Tai kevyempänä lounasvaihtoehtona, jos illalla odottaa tuhdimpi illallinen. Jos härkis ja nyhtökaura kiinnostaa, lisää reseptejä löytää Beanitin ja Gold&Greenin sivuilta.

Täysin kasvissyöjäksi en usko ryhtyväni. Sen syöntiä aion kuitenkin lisätä. Sillä suuri lihan kulutus ei ole tutkitusti terveydelle hyödyksi. Sen syönti lisää karsinogeenejä eli syöpää aiheuttavia aineita. WHO listasi prosessoidun lihan vuonna 2015 jopa samaan kategoriaan tupakan ja asbestin kanssa. Hyvä artikkeli aiheesta löytyy syöpäjärjestöjen sivuilta.

Viimeksi:

VUOSI YKSINKERTAISEMPAA ELÄMÄÄ TAKANA – MIKÄ ON MUUTTUNUT?

Lue myös:

PELKKÄÄ PIRKKAA

MIKSI EN JUO ENÄÄ KAHVIA?

MITEN PYYKINPESUNESTETTÄ EI KANNATA (JA KANNATTAA) TEHDÄ ITSE…

MAAILMA ON LÄNSIMAALAISEN KAATOPAIKKA

Kommentit (1)
  1. Viivi, GG-tiimi
    20.8.2020, 14:35

    Heippa! Päädyin lukemaan kokemuksiasia ihan sattumalta Googlen kautta – mahtavaa, että olit keväällä rohkaistunut testailemaan eri kasviproteiineja! Olen iloinen löytäessäni täältä myös palautetta meidän reseptiikasta. Se on aina arvokasta niin päästään hienosäätämään niitä. Toivottavasti osa kokeilemistasi ruoista on jäänyt osaksi arkea myös kevään jälkeen. Halusin vain kommentoida ja toivottaa kaikkea hyvää lähestyvään syksyyn. :]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *