ONKO RIKAS SIIS ONNETON?

On sanomattakin selvää, että jossakin määrin raha määrittää myös onnea. Lähtökohtaisesti ainakin ihmisen perustarpeiden eli asunnon, ruoan ja turvan on oltava kunnossa.

On kuitenkin kysymyksen arvoista, kuinka rikas täytyy olla, jotta tuntisi olevansa rikas. Sillä usein tulojen noustessa tapahtuu myös menojen kasvamista. Auto ostetaan ja päivitetään tasaisesti uuteen, muutetaan isompaan asuntoon, vaihdetaan kalliimpiin merkkeihin niin vaatteiden, palveluiden, ruuan kuin elektroniikankin osalta ja panostetaan muihin nautintoihin sekä elämyksiin. Rikaskin voi siis tuntea pian helposti olevansa köyhä menojen ollessa korkealla. Tätä voidaan kutsua elämäntapainflaatioksi.

Sitä höystää tottuminen omaan vauraustasoonsa. Lopulta tarvitaan yhä isompia tekijöitä tuomaan onnellisuutta, sillä ihmistä vaivaa jatkuva tyytymättömyys siihen, mitä on saavuttanut. Mikään ei enää riitä.

Tämä saa minut miettimään ihmisiä, jotka valittavat aina palkkansa vähyyttä. Kuinka suuri summa palkkaa lopulta riittäisi – ja kuinka kauan? Tällä hetkellä tilanne on se, että kunhan saisi muutaman satasen enemmän kuussa, eikä tarvitsisi elää aivan kädestä suuhun. Mutta mikä olisi tavoite tuon muutaman sadan jälkeen? Se tuskin tyydyttäisi kovin kauaa. Sillä haluja ei voi tyydyttää. Niitä tulee aina lisää, aina uusia. Lopulta on vaikeaa ymmärtää, mikä on halu ja mikä tarve. Tätä kysymme itseltämme koko ajan: onko minulla kaikkea tarpeeksi, mitä minä voisin vielä lisätä? Ja niin tuo muutama satanen on käytetty ”tarpeisiin” ja taas tarvitaan lisää.

Raha mahdollistaa niiden arvojen tukemisen, jotka tekevät meidät onnelliseksi. Kuinka onnelliseksi raha tekee, onkin kysymys siitä, kuinka nuo rahansa osaa käyttää. Käyttääkö ne materiaan, lopulta tuntien olevansa itse asiassa taas köyhä, vai tukemaan muiden onnellisuustekijöiden täyttymistä. Nämä muut onnellisuustekijät eivät vain liity vaurauteen, joten niitä on mahdollista saavuttaa ilman suuria rikkauksiakin. Siksi rikas ei ole suoraan onnellinen, eikä rahaton suoraan onneton, vaikka niin asia mielikuvissamme esittäytyy. Tämä mielikuva saa meidät tavoittelemaan rikkauksia rikkauden takia, lopulta jättäen meidät oravanpyörän vangiksi.

Viimeksi: MILTÄ TUNTUU OLLA LÄPINÄKYVÄ?
Lue myös: TARVE, HALU VAI MIELEKÄS ELÄMÄ? / MIKSI TARVITSET AINA JOTAIN LISÄÄ, ETTÄ OLISIT ONNELLISEMPI?

hyvinvointi ajattelin-tanaan mieli hyva-olo
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *