ONKO TÄRKEINTÄ TIETÄÄ TOISEN RAHALLINEN ARVO?

Törmäsin kerran kirjallisuudessa ajatelmaan, kuinka meidän tulisi kysyä toisiltamme ”mihin sinulla on intohimoa” sen sijaan että kysymme ”mitä teet työksesi”.

Jos mietitään sitä yleistä kaavaa, miten toiseen tutustutaan, on lähes ensimmäisten kysymysten joukossa tiedustelu toisen työstä. Äkkiseltään ajateltuna kysymys vaikuttaa melko harmittomalta. Se on silti paljon muuta, kuin vain kysymys ammatista. Se kertoo meille toisen ansaitseman palkan, sen mukaisen säätyluokan ja oletetun statuksen. Tietojen johdattelemana arvioimme toisen sivistyneisyyttä ja laskelmoimme hänelle tietynlaisen elämäntyylin, hänet tietynlaiseksi ihmiseksi. Silmissämme vilisee toisen elämä.

Entä jos korvaisimme tuon kysymyksen kysymyksellä, mitä pidämme todella tärkeänä? Eikö se lopulta kerro ihmisestä enemmän? Onko tärkeämpää tietää palkka vai persoona?

Kuinka intiimi kysymys loppupeleissä onkaan kysyä toisen intohimosta. Ja aika vaikea. Onko meillä kaikilla johonkin intohimoa? Itse olen kriiseillyt asian kanssa, sillä en oikein tiedä tuntevani sitä. Eikä intohimo sananakaan oikein istu etäisen suomalaiseen suuhun.

Samalla kysymys vie keskustelun paljon syvällisemmälle tasolle. Opimme jotakin suojaamatonta toisesta. Se rikkoo kaavan, jonka mukaan identiteettimme muodostuu hyvin pitkälle työn ympärille. Joudumme kohtaamaan itsemme. Se yllättää, pysäyttää ja herättelee takaisin tähän hetkeen.

Mitä se kertoo meistä, kun kysymys intohimosta tuntuu vaikeammalta kuin kysymys ammatista?

Haluammeko olla sellaisia ihmisiä?

Tai ennen kaikkea

Haluanko minä olla?

Viimeksi:

MÄ HALUAN VAIN LÄHTEÄ

Lue myös:

MIHIN MULLA ON INTOHIMO?

TAVARAN TODELLINEN HINTA ON ELÄMÄSI

MIKSI TARVITSEMME JONKUN KERTOMAAN MEILLE, MIKÄ ON OK?

Kommentit (2)
  1. Anna/Niittykukkia
    11.7.2020, 17:13

    Kirjoitin joskus tästä samasta teemasta tämän Heath Ledgerin sitaatin innoittamana: ”Everyone you meet always asks if you have a career, are married or own a house as if life was some kind of grocery list. But nobody ever asks if you are happy.” En tiedä muista, mutta itseäni ainakin toisessa kiinnostaa se, millaisista asioista hän on kiinnostunut ja mikä tekee hänet iloiseksi. En ehkä ensimmäiseksi kysyisi heti intohimon kohdetta (tämä suomalainen vaatimattomuus sanoissakin!), mutten myöskään, että missä olet töissä. Työttömänä ollessa itseäni ärsytti tuo kysymys, koska vastaukseni perusteella minut laitettiin tiettyyn ahtaaseen lokeroon ja keskustelu tyssäsi monesti siihen. Nyt olen pitkästä aikaa taas työnhakijana, joten tämä aihe on ollut taas mielessäni.

    https://www.niittykukkia.fi

    1. Hei kiitos tästä! Tosi avartava kommentti, puit asian paremmin sanoiksi entä minä 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *