ORAVANPYÖRÄ SYNDROOMA

”Oravanpyörässä ei ole moottoria. Siellä ei siis ole pakko juosta, koska se pyörii. Se pyörii, koska siellä juostaan.”
– Tommy Hellsten

Useat uupuvat tänä päivänä meille automaationa syötettyyn elämänmalliin. Mutta harva uskaltaa tehdä sille mitään. Suurin osa tyytyy päivittelemään. Sinällään se on aika surullista. Oma onnettomuus ja tyytymättömyys tunnistetaan, mutta sitä vastaan ei uskalleta toimia. Se on toki myös ymmärrettävää. Vakityön ja säännöllisen työajan tarve on iskostettu meihin niin lujasti, että vaatii todellista rohkeutta ajatella sen ulkopuolelle. Sitä ei yleensä työnantajakaan pidä mahdollisena.

Miksi niin moni on väsynyt tämän päivän yhteiskuntaan, jossa kaikki voivat kuitenkin niin hyvin? Jopa asiantuntijat väittävät, että meillä on enemmän vapaa-aikaa kuin koskaan ennen. Mutta onko sittenkään?

Vaikka oma aikamme on voinut lisääntyä, niin on myös virikkeiden määrä. Kaikkea kivaa on tarjolla ja enemmänkin. Matkustelua, harrastuksia, nautintoja ja elämyksiä. Samalla myös velvoitteita. Tekemisen lisäksi itselle pitäisi jäädä henkisen työstämisen aikaa. Kaikki tulisi mahduttaa rajalliseen tuntimäärään päivässä. Ei tunnu yhtään siltä, että omaa aikaa olisi enemmän. Harvalla riittää aikaa juuri muuhun, kuin velvoitteisiin. Tai ehkä se tuntuu siltä, sillä vaikkapa harrastuksetkin voivat tuntua jopa velvoitteilta, jos ei oikeasti mieti, mitä tekee ja miksi.

Kun mielelle tarjotaan mitä hienoimpia kokemuksia, tunteita ja pääsemme maistamaan vapautta sekä kehittämään itsetuntemustamme, on vaikeaa palata vanhoihin kaavoihin, joissa puserretaan päivästä toiseen ilman omaa oikeaa vapautta. Koko maailma on avoinna, mutta ihminen pysyy kahlittuna velvoitteisiin.

Vastaako tämän päivän yhteiskunta enää yksilön tarpeisiin? Samalla kun Suomessa lukuisat kärsivät työttömyydestä, myös monet kärsivät oravanpyörä syndroomasta. Eikö tässä kaksi erilaista tarvetta kohtaa?

Meille esitetään mallia, jossa kouluja käydään koulun perään ja sen jälkeen siirrytään vakituisena täysituntisena työelämään ennen eläkkeelle siirtymistä. Miksi on olemassa vain joko tai vaihtoehto, kun se ei kuitenkaan enää kaikille tänä päivänä sovi?

Viimeksi: HYVINVOINTIA EI VOI SAAVUTTAA, ENNENKUIN ITSE ON SIIHEN VALMIS
Lue myös: MENESTY JA KULUTA

hyvinvointi hyva-olo oma-elama
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *