PAINA RESET NAPPIA – JA UUDELLEEN OHJELMOI ITSESI

Olisiko meidän aika palata takaisin elämän perusteisiin?

Kaiken sen unohtamista, mitä pitäisi tehdä. Kuinka olemme aina tehneet. Mistä voit tietää, mitä oikeasti haluat, jos olet vain aina tehnyt niin, ilman, että tiedät edes, että miksi? Tai vain niin, että se on aina kuulunut elämääsi? Niin pitkään, että olet joko unohtanut tai et ole jopa koskaan elänyt ilman sitä?

Pohjimmiltaan elämän yksinkertaistaminen saapui elämääni, koska olin hukassa. En enää hahmottanut, mikä on elämässä oikeasti tärkeää. En ymmärtänyt, mistä saan oikeasti iloa. En tiennyt, miksi elin niin kuin elin. Jälkeenpäin minusta tuntuu, etten tuntenut, nähnyt enkä kuullut.

Elämässä on paljonkin kaavoja, mitä toteutamme sen kummempia miettimättä, automaationa. Osa niistä voi kuulostaa vaikealta luopua. Minusta niistä ei tarvitsekaan luopua. Idea on siinä, että niihin etäisyyttä ottamalla on mahdollista ottaa oma elämä jälleen hallintaan. Ymmärtää, miksi mikäkin on olemassa ja mikä sen rooli omassa elämässä kuuluu olla. Joskus itseään voi ymmärtää vasta ääripään kautta.

Unohda siis hetkeksi televisio.

Televisio imee tietoisuutemme. Se sammuttaa käsityksen siitä, missä olemme ja mitä ajattelemme. Ajattelemme sitä, mitä se meille syöttää. Katsomme, kun muut elävät käsikirjoitettua elämää. Samalla emme itse elä. Emme ole vuorovaikutuksissa muihin. Emme edes pysty ajattelemaan mitään itsenäisesti. Pelottavan usein, valitsemme television muun tekemisen sijasta. Ajattelemme raskaan työpäivän jälkeen, ettemme jaksa tehdä muuta, kuin vain katsoa televisiota ja siten rentoutua. Samalla, emme oikeasti edes rentoudu kovin hyvin. Se on hullua. Mutta sen huomaa testaamalla televisiotonta ajanjaksoa. Vaikka kuvittelemme saavamme siitä hyvää oloa, se aiheuttaa itseasiassa paljon myös huonoa.

Lue myös: Televisioton 14vrk

Unohda puhelin.

Puhelin on ruutu siinä missä televisiokin, mutta erona televisioon, se kulkee mukanamme kaikkialle. Ruutu on silti sama: se pukkaa meille koko ajan informaatiota, ärsykettä ja köyhdyttää omaa tietoisuuttamme. Pakenemme omia ajatuksiamme ohjattuun ajatteluun. Emme uskalla olla oman mielemme kanssa. Ja samalla pakenemme itseämme. Kaikkialla, missä joudummekaan odottamaan. Tai vain olemaan. Samalla elämme peläten, että jäämme jostakin paitsi. Olemme liian hitaita. Pitääkö meidän todella olla tavoitettavissa, kaikkialla, 24/7?

Unohda aika.

Tämä on haastavaa. Jonkinlaisessa ajassa on elettävä, sillä työajat määrittävät meitä. Olemme kuitenkin jääneet sen vangiksi. Se määrittää koko elämämme. Monelta kuuluu syödä. Monelta liikkua. Monelta katsoa televisiota. Ainakin vapaapäivänä olisi hyvä luopua siitä. Tarvitseeko sinun tietää monelta heräät? Monelta syöt? Vai voisitko elää vain sen mukaan, miltä hetkessä tuntuu?

Lue myös: PÄIVÄ ILMAN AIKAA

Vähennä roinaa.

Sen verran kuin sinulle tuntuu luonnolliselta. On kuitenkin melko kiistatonta, että tavaratulva luo tietoisuuteemme koko ajan ärsykkeitä. Seesteisyys taas mielelle tyhjää tilaa. Pidä huolta ympäristöstäsi. Aukaise ne sälekaihtimet ja petaa peti. Roinan vähentäminen auttaa kiinnittämään huomiota elämän yksinkertaisiin iloihin. Iloon mikä rauhaisuudesta tulee.

Vähennä teknologiaa.

Kuinka paljon meiltä löytyykin elämää helpottavaa teknologiaa. Vai helpottaako ne sittenkään? Onko astian tiskaaminen oikeasti paljon vaivalloisempaa kuin astianpesukoneen täyttö ja tyhjennys? Keittiömme on tällaisen aputeknologian keskus. Minä näen ne kuormittajina, nurkkien täyttäjinä, en helpottajina. Sellaisina ne meille kuitenkin markkinoidaan, helpottajina. Mutta onko se totta?

Lue myös: PARAS KEKSINTÖ: ASTIANKUIVAUSKAAPPI

Lopulta voit kysyä, mitä kaiken näiden vähentäminen tuo sinulle lisää?

Minulle se on tuonut lisää aikaa. Lisää hetkellisyyttä. Lisää läsnäoloa. Lisää tietoisuutta. Lisää rauhallisuutta. Lisää luovuutta. Lisää kasvua. Lisää merkityksellisyyttä. Lisää iloa.

Lisää yksinkertaista iloa.

Viimeksi:

LEVOTON SIELU

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *