PÄIVÄ ILMAN AIKAA

Päivä ilman aikaa, kirjaimellisesti. Tarkoituksenani oli vapauttaa päiväni suunnitelmista, ajasta ja siis aikaan sidotuista tekemisistä.

Heräsin aamulla ajatukseen, miltä minusta tänään tuntuu, millä minä haluaisin päiväni aloittaa. Teeman mukaisesti, en katsonut kelloa herättyäni. Hetken loikoiltuani siirryin ikkunan eteen tuijottamaan ulos ja miettimään mitä kehoni minulle viestittää. Teetä. Tee maistuisi. Ja jatkoin miettimistä.

Mieli alkaa heti keksiä tekemistä. Puhelinta voisi vilkuilla, blogin tarkistaa, television ehkä avata, kirjaa lukea.

Jouduin keskittymään – lähes pakottamaan itseni vain istumaan, juomaan teetä, katsomaan ulos ja olemaan tekemättä mitään. Sen jälkeen kysyin itseltäni uudestaan, millä haluaisin päiväni aloittaa.

Päivä ilman aikaa sopii mielestäni yhdenlaiseksi läsnäoloharjoitteeksi. Tavoitteena on itsensä kuunteleminen. Sen tutkiskelu, mitä minä tänään tarvitsen.

Päivä ilman aikaa on haasteellinen. Meihin on iskostunut maneerit, jotka havittelevat kellon tarkistusta. Kello ohjaa päiväämme: milloin syödään ja tehdään mitäkin. Se vaikeuttaa läsnäoloa. Mieli on jo kellon kautta menossa siihen seuraavaan tehtävään.

Ilman kelloa, eläminen sen perusteella, miltä minusta juuri nyt tuntuu, on väline läsnäololle. Läsnäolo on sitä, ettei elä seuraavaa hetkeä varten.

Tämän päivän maailmassa kellotta oleminen on haaste. Itsekään en aivan koko päivää pystynyt olemaan näkemättä sitä. Periaatteessa se ei haittaa, eikä se ole estekään harjoitukselle. Kello ei ole itseistarkoitus, mutta vain yksi väline läsnäolon harjoittamiseen. Keino parantamaan keskittymistä. Keino tarkempaan itsensä kuunteluun.

Minun päiväni oli rentoutumista. Päiväunia, olemista ja ulkoilua.

Päivä tuntui pitemmältä kuin yleensä. Olo oli energinen ja voimaantunut. Stressitön. Sen tunsin myös seuraavana päivänä herätessäni. Kunnes aloin taas ohjata tekemistäni kellon kautta ja ajattelin, että kellokin on jo noin paljon enkä ole saanut juuri mitään aikaiseksi.

Viimeksi: ITSETEHTY LUUTU JA ONKO FAIRY KAIKEN PELASTUS?
Lue myös: MIHIN MEILLÄ ON KIIRE? / TULEVA JA MENNYT ON AIKAA, MUTTA TÄSSÄ JA NYT EI

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *