TARVE, HALU VAI MIELEKÄS ELÄMÄ?

Mikä on oikeasti ihmisen tarvitsevan tavaran tarve?

Itse aloin epäilemään, voisinko kutsua itseäni edes minimalistiksi, kun kävin läpi kenkiä ja ulkovaatteitani.

Kesäkengät, syksy-kevät kengät, talvikengät, juhla kengät (eri vuodenajoille), sandaalit, lenkkarit, vaelluskengät…. listaa varmaan voisi jatkaa loputtomiin. Periaatteessa kaikille kengille voi keksiä tarpeen. Onhan niille syy, miksi ostaa. Mutta oikeastaan sekin tarve on keksitty.

Jos miettii oikeaa tarvetta, Suomen ilmastoa, eikä mieti muiden ihmisten olettamuksia ja muotia, ihmiselle riittäisi kahdet kengät: kevyemmät kesä-syksy kengät ja paksummat talvikengät. Ulkovaatteista riittäisi tuulipuku ja toppapuku.

Se on tarve. Elämän määrittelemä tarve.

Mikä on sitten mielekäs elämä? Ehkä se, että niitä kenkiä ostaa eri ”tarpeisiin” – erittelee juhliin, urheiluun ja arkikäyttöön. Periaatteessa elää yhteiskunnan standardien mukaan. Mutta silti hallinnoi omaa kulutustaan – välttää ostamista hetken mielijohteesta vain, koska on mukavaa ostaa. Tai vain, koska tavaralle voi keksiä tarpeen, jos oikein asiaa pyörittelee mielessään.

Lopulta tasapainottelu tarpeen, halun ja mielekkään elämän välillä on häilyvää ja vaikeaa.

Jotta halun erottaa tarpeesta, tulisi jokainen ostos olla tarkkaan harkittu päätös, jonka sopivuutta arvioidaan omaan elämään. Tällöin vältetään turhia ostoksia. Ostoksia, joiden tarvetta ei ole mietitty loppuun asti. Ostoksia, jotka eivät lopulta olekaan sitä, mitä olisi haluttu ja joita täytyy myöhemmin katua.

Mitä minä tarvitsen? Miksi sitä tarvitsen? Löytyykö minulta jo tämä tavara? Voisinko lainata sitä joltakin muulta? Voisinko korvata sen jo jollakin olemassa olevalla? Kuinka kauan luulen käyttäväni tai tarvitsevani tätä? Haluanko tämän vain hetken mielijohteesta?  Haluanko tämän ulkoisesta paineesta? Ostanko tätä haaveminälleni?

Miksi oikeasti siis haluan tämän?

Viimeksi: MITÄ ROINATONTA OSTAA JOULULAHJAKSI?
Lue myös: MITÄ AUKKOA OSTAMINEN SINUN ELÄMÄSSÄSI TÄYTTÄÄ? / MIHIN TARVITSET NIIN PALJON TAVARAA?

hyvinvointi ajattelin-tanaan hyva-olo oma-elama
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *