TAVARAN TODELLINEN HINTA ON ELÄMÄSI

Minusta tuntuu, että olemme unohtaneet miksi oikein käymme töissä. Teemme vain niin, koska niin kuuluu tehdä ja niin on aina meidän aikanamme tehty. Se on elämän itseisarvo. Työ työn vuoksi. Mitä olisi elämä ilman työtä?

Todellisuudessa käymme töissä siksi, että voisimme rahoittaa elämämme.

Se kuinka mielekkääksi oman työnsä kokee yhdistyykin siihen, kuinka kannattavaa nuo rahat on tuhlata. Eli siis riippuen tulotasostasi, jotta voit ostaa vaikkapa 1000e maksavan uuden television, kannattaako sen eteen käydä useampi viikko töissä, kun muuten voisit ottaa sen ajan itsellesi?

Pakko on jonkin verran tehdä työtä, luonnollisesti. Elämässä on välttämättömyyksiä kuten asunto ja ruoka. Kysymys kuuluu, miten ja missä täytyy asua ja millaisia nautintoja tarvitsee? Sillä kaikki ne ovat poissa lopulta itseltäsi. Kuinka paljon saat niistä takaisin? Kuinka paljon työ antaa sinulle takaisin?

Tässä kohtaa on helppo sokaistua: vertaamme seuraavaa saavutettavissa olevaa tasoa sen hetkiseen tilanteeseen. Vaikka sitä voi olla tällä hetkellä vaikeaa huomata, omaan tulotasoon turtuu. Tällä hetkellä se on meillä keskiluokkaisilla vielä pientä ja on helppoa naureskella miljonääreille, joiden kodista löytyy kaksi keittiötä ja kymmenen ylimääräistä makuuhuonetta. Mutta ihan samanlaista turtumista on jokaisen arjessa: kuinka monta makuuhuonetta kotiin kuuluu, kuuluuko siihen vierashuone ja työhuone, missä koti sijaitsee ja lopulta mikä on riittävä tunne neliöistä – puhumattakaan minuutta ilmentävästä sisutuksesta. Vetoamme usein kohtuullisuuteen. On kohtuullista, että kaikilla on vaikkapa oma huone. Lopulta se on kuitenkin subjektiivinen kokemus, joka muuttuu.

Asia ei luonnollisesti ole aivan mustavalkoinen. En voi tänään päättää, että teen koko kuukauden töitä, sillä tarvitsen television. Vastaavasti ensi kuussa päättäisin, että en teekään kuin kaksi viikkoa, sillä en tarvitse mitään ylimääräistä. Kyse onkin elämäntavasta. Elämäntavasta, joka voi kuulostaa kurjalta. Se nähdään asiana, jossa itseltä viedään asioita pois. Mutta yhtä kurjalta kuulostaa vangittuna eläminen. Lopulta onkin kysymys vain siitä, mitä pitää itselleen tärkeänä.

Ostaminen itsessään ei ole väärin. Välillä on kuitenkin hyvä pysähtyä miettimään, mikä tavaran todellinen hinta on.

Ja sen hinta on lopulta elämäsi. Oletko valmis maksamaan sen?

Viimeksi:

KOLME IHANAA TAPAA ALOITTAA VAPAAPÄIVÄ

Lue myös:

ONKO RIKAS SIIS ONNETON?

MATERIALISMI MAHDOLLISTAA MINIMALISMIN

MIKSI TARVITSET AINA JOTAIN LISÄÄ, ETTÄ OLISIT ONNELLISEMPI?

ORAVANPYÖRÄ SYNDROOMA

hyvinvointi oma-elama ajattelin-tanaan mieli
Kommentit (2)
  1. Päivi Salminen
    21.4.2020, 11:47

    Loistavaa pohdintaa, jota kovin harva tuntuu harrastavan! Meidän pienet tytöt haluaisivat, että koko perhe nukkuu samassa huoneessa. Heillä on nyt oma, yhteinen huone, mutta meiltä kysytään, aiommeko muuttaa isompaan asuntoon tyttöjen kasvaessa. Ainakaan emme pidä sitä minään automaationa! Nykyinen kotimme olisi sopiva meille viedä tyttöjen muutettua poiskin – ja siinä vaiheessa velaton.

    Mutta kolikolla on toinenkin puoli: Minulla ei ole ainoastaan yhtä vaan peräti kolme työtä, jotka kaikki ovat niin mieluisia, että olen tehnyt niitä myös ilman rahallista korvausta. Ohjaan joogaa, olen mallina kuvauksissa ja päätyönäni (joskin nyt pienten lasten vuoksi osa-aikaisesti) kirjoitan blogeja ja artikkeleja osaomistamalleni markkinointitoimistolle. Kaikki työt tuovat elämääni erilaista, merkityksellistä sisältöä – ja tuloja. Niinpä en voi tehdä mustavalkoista vastakkainasettelua hyvä vapaa-aika – paha työ. Sopivan balanssin löytäminen on tavoitteeni.

    1. Ihanne tilanteessa minusta kukaan ei kärsisi paha työ syndroomasta. Toki en ehkä usko, että se voisi olla mahdollista. Työ ei kuitenkaan itsessään ole paha, vaan se on asemoitu meissä pahaksi. Emme ehkä tee työtä josta nautimme tai joudumme tekemään sitä kantokykyymme nähden liikaa. Minusta tilanteesi kuulostaa ihanteelliselta – kuulostat saavan paljon niistä myös takaisin. Kiitos että kävit kommentoimassa 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *