”Häh? En mä sisään tuu”

Mä avasin aamulla instan ja kävi ilmi, että eilisessä Temptation Island Suomi ohjelmassa on näytetty kohtaus, jossa nainen ja mies ovat päätyneet sänkyyn. Nainen kysyy “olihan sit ehkäisyy?” johon mies toteaa “Häh? En mä sisään tuu”. 

Mä rupesin huutamaan. 

Ronja Salmi puhui tyhjentävästi asiasta omassa insta storiesissaan sanoen, että tämähän on nyt hyvät ihmiset sellasta paskaa ja rajojen rikkomista, jota kenenkään ei tarvitse sietää.

Valitettava totuus kuitenkin on, et täähän on tosi tavallista. Jokainen nainen on ollut tilanteessa, jossa ehkäisy on jotenkin mystisesti naisen vastuulla. Miesten kanssa joutuu jatkuvasti vääntämään siitä, että joo kyllä se kumi pitää nyt kuitenkin laittaa vaik se ei tuntuis susta yhtä kivalta sen kanssa kun ilman.

No mut ei mul oo mitään tautei ku kävin 2 kk sit testissä ja sullahan on ne pilleritkin et eiks me nyt voitais

Se keskustelu tuntuu aina siltä et selittäis taaperolle, et kyllä sun nyt pitää laittaa tää takki päälle kun siellä pihalla on kylmä 

MUTKU EMMÄ HALUU MIKSUN PITÄÄ AINA PILATA KAIKKI

Eikä nää keskustelut rajotu mihinkään stereotyyppisiin fuckboyhin tai tempparikansaan. Näitä keskusteluja saa käydä ihan aikuisten miesten kanssa. Yli kolmekymppisten, yli nelikymppisten “tiedostavien” ihmisten kanssa. 

Tää koko asia kumpuaa siitä piinaavan yleisestä ajatusmallista, että seksiä harrastetaan ensisijaisesti miehen mielihyvän vuoksi. Että viis susta, sun toiveista ja turvallisuudesta, mä haluan että musta tuntuu hyvältä. 

Pahimmassa tapauksessa siitä asiasta yritetään olla keskustelematta ollenkaan. Et yritetään sisään vaan. Mulle on sanottu, et eiks hetkeks edes

En mä sano, että tää tempparisankari tekis tän jotenkin tietoisesti. Se on sille vaan automaatio, niinkun se on monelle muullekkin miehelle. Et ei tää vastuu tässä tilanteessa oo mulla. 

Enkä mä sano, ettei se seksi olis ollut siinä tilanteessa suostumuksellista. Me ei voida tietää mitä siinä tilanteessa ihmisten päässä on liikkunut, onks se ollut niille ok vai ei, onko jotakin rajoja ylitetty ja minkälainen fiilis on ollut jälkikäteen. Ainoot ketkä tietää, on he itse. Nää tempparityypit ei oo tässä ees se pointti, sanojen laittaminen heidän suuhunsa tai ylipäätään sillä tilanteella spekuloiminen ei musta johda mihinkään. 

Tää on vaan tosi räikeä esimerkki tähän viimeaikaiseen yhteiskunnalliseen keskusteluun, et millaista kohtelua naiset saa osakseen. Haluan korostaa, että ehkäisy ei ole yksin naisen vastuulla, siitä pitää pystyä keskustelemaan (ja että keskeytetty yhdyntä ei ole luotettava ehkäisymuoto, haloo). Se, että seksiä päätetään yhteisymmärryksessä harrastaa ilman ehkäisyä on siihen seksiin osallistuvien ihmisten valinta. Ne saa tehdä niin jos ne haluaa. Mä en voi uskoa, että tällästä pitää sanoa ääneen, mutta kondomin käyttämättä jättäminen toisen pyynnöstä huolimatta tai sen käyttämättä jättämiseen painostaminen on väärin. 

Ja Luojan tähden, jos sun seksikumppani pyytää ehkäisyä tai varmistaa, että onko sitä, niin silloin se tilanne keskeytetään ja sitä ehkäisyä hankitaan jos sitä ei ole ja se toinen sitä haluaa.

Siihen ei vastata “Häh? En mä sisään tuu”. 

Moikka!

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *