Vinkkejä hyvän olon lomaan

Sisunainen

Lomamatka etelään: epäterveellistä ruokaa, alkoholia, liikkumattomuutta, nestehukkaa, auringossa palaneet olkapäät... Tai sitten ei. Etelänlomasta voi nauttia täysillä ja voida silti fyysisesti hyvin. Samalla myös mieli saa lomasta enemmän irti, kun ei tarvitse keskittyä krapulan, auringonpistoksen tai muiden pikkuvaivojen valitteluun.

Omat vinkkini hyvän olon etelänlomaan:

1. Juo sopivasti vettä. En sano juo paljon vettä, koska litrakaupalla vettä kittaamalla ja runsaalla hikoilulla, varsinkin yhdistettynä niukkaan syömiseen, voi saada aikaan suolanpuutteen, joka on hyvin samankaltainen ja ihan yhtä ikävä tila kuin nestehukka. Kokeile välillä myös vissyä tai kookosvettä. Hyvässä viinissä illallisella tai drinkissä rantabaarissa ei ole mitään pahaa, mutta älä yritä nesteyttää koko päivää mojitoilla ja sangrialla.

2. Syö hyvin, älä skippaa aterioita. Vaikka kuumuudessa tuntuu, että ruoka ei aina maistuisi, yritä etsiä riittävän hyvin viilennetty lounasravintola, jotta päivä ei kulu pelkän jääteen varassa. Tankkaa hyvin aamiaisella ja syö illallinen vasta auringon laskettua. Osta välipaloiksi hotellihuoneelle hedelmiä. Jos pelkäät suolaisen ruuan aiheuttamaa turvotusta, siihen auttaa kupillinen vihreää teetä aamiaisella.

3. Treenaa aamulla tai vietä siesta. Jos haluat harrastaa liikuntaa lomalla, tee se heti aamusta - vaikka et olisi aamutreenaajatyyppiä, ja vaikka aamusi koittaisi vasta auringon ollessa jo korkealla. Hikisen rantapäivän jälkeen kuntosalille lähteminen on sekä kirjaimellisesti että kuvainnollisesti erittäin nihkeää. Toinen vaihtoehto on viettää siesta ilmastoidussa hotellihuoneessa ja suunnata jumpalle sen jälkeen, tai tehdä kuten paikalliset ja lenkkeillä vasta iltahämärässä.

4. Koe lempilajisi uudessa ympäristössä. Olen ottanut tavaksi käydä aina lomamatkoilla kokeilemassa jotain paikallista jooga- tai crossfit-salia, niin myös nyt Ibizalla käydessäni. Oma lempilaji saa uuden ulottuvuuden, kun juoksukierroksella saa väistellä espanjalaismummoja ja treeniporukka koostuu pääasiassa hyvännäköisistä paidattomista miehistä... Jumppashortsit ja lenkkikengät eivät paina paljoa matkalaukussa, ja pieni endorfiiniannos silloin tällöin piristää lomallakin.

5. Liiku siinä sivussa. Jos matkalla ei huvita käyttää paljoa aikaa treenaamiseen, ujuta päiväohjelmaasi pieniä liikuntahetkiä. Meidän hotellimme tarjosi päivittäin erilaisia puolen tunnin jumppia, joihin saattoi poiketa aamiaisen jälkeen tai kesken allasalueella hengailun. Pari altaanmittaa mummosammakkoa aina välillä auringonoton lomassa virkistää mukavasti, eikä pieni kävely rantaa pitkin ole pois biitsiajasta.

6. Pakkaa mukaan tennispallo, niin voit rullailla lentomatkan aiheuttamat hartiajumit auki kohteeseen päästyäsi. Matkan aikana venyttele joka kerta, kun nouset paikaltasi esimerkiksi vessaan.

7. Nauti auringosta sopivina annoksina. Rannalla ruskettuu, vaikka viettäisi suurimman osan ajasta varjon alla ja käyttäisi aurinkorasvaa. Pidä ainakin pää ja yläkroppa varjossa, niin vältät auringonpistoksen ja ikävästi punoittavan dekolteen. Lisää aurinkorasvaa aina uinnin jälkeen.

Kommentoi