Ladataan...
Sisunainen

Toimitus haastoi jälleen tekemään perinteisen mitä aiot tehdä tänä kesänä -listan:

1. Syödä jäätelöä.

2. Joogata pihalla. 

3. Ostaa uudet bikinit.

4. Käydä uimarannalla, jos on lämmin. Jättää menemättä, jos on liian kylmä.

5. Syödä lisää jäätelöä.

6. Harjoitella käsilläseisomista.

7. Matkustaa Ibizalle (varattu jo!).

8. Kulkea joka paikkaan pyörällä.

9. Olla kävelemättä yksissäkään juoksua sisältävissä treeneissä.

10. Syödä sen kunniaksi jäätelöä - tai sitten lohdutuspalkinnoksi, jos ei onnistu.

Linkatkaahan tyypit teidänkin listoja!

Ladataan...
Sisunainen

Olen kuluttanut toukokuun arkipäivät kotisohvan ja luentosalin penkkien sijaan toimiston tuoleja (tai itseasiassa jumppapalloa, jonka sinne ostin) nettisivuja ja esitteitä askarrellen. Siinä sivussa olen joutunut eroon rakkaasta keittiöstäni ja aloittanut armottoman pakasterasiarumban.

Meillä on työsuhde-etuna sopimus pariin paikalliseen lounasravintolaan, joita olen toki hyödyntänyt, samoin kuin lähikaupan välipala-antia. Osin kuitenkin on tullut mentyä omilla eväillä, ravintolassa kun sekä annoksen lopullinen sisältö että annoskoko on aina pieni arvoitus (lue: pari kertaa olen saanut surkean vähän perunoita ja kerran omituista maissimössöä lohen kera) ja toisaalta aamu-unisena syön aamiaisen mieluummin vasta työpaikalla.

Tyypilliset päivän safkani ovat työpäivinä näyttäneet tältä:

Aamulla kotona

Iso lasi tuoremehua, johon sekoitettuna sahanpur kuitulisä.

Töissä ensimmäisellä kahvitunnilla

Kotoa mukaan pakattu marjarahka (kuvassa yllä) tai smoothie, mahdollisesti lisäksi esim. banaani tai riisikakkuja.

Lounas

Joko ruokalan ruokaa tai kotoa mukaan otettu annos eilistä iltaruokaa, esimerkiksi kanaa ja bataattia, tarvittaessa raejuustolla täydennettynä (kuvassa alla).

Toisella kahvitauolla

Sama kuin aamun kahvitauolla tai kaupan maustettu rahka banaanin kera.

Töiden jälkeen

Treenit ja palkkari, normaali iltaruoka (ja suklaata ofc).

 

Ladataan...
Sisunainen

Minulta kyseltiin, kuinka onnistui treeneihin palaaminen saikkutauon jälkeen ja miten tauko vaikutti tuloksiin. Viime syksynähän tosiaan jouduin pitämään noin kuukauden verran totaalilepoa liikunnasta kilpirauhasongelmien vuoksi. Tauon jälkeen liikunta oli aloitettava varovasti ja kuntotasoni oli todella surkea. Kuitenkin, kuten jo aiemmin kirjoittelin, olen saanut tuloksia nousemaan ihan mukavasti viimeisen vuoden aikana - johon myös tuo saikkutauko mahtuu. Miten tähän päästiin?

Kilpirauhasen liikatoiminta paitsi estää akuutissa vaiheessa liikunnan harrastamisen, vaikuttaa myös suoraan lihaksia ja rasituksen sietoa heikentävästi. Pahimmillaan jaksoin juuri ja juuri kävellä portaat asuntooni. Crossfitia tai muuta vastaavaa treeniä ei voinut ajatellakaan, jopa pilatestunnilla jouduin välillä huilaamaan.

Lääkityksen saatuani aloitin uudelleen liikkumaan varovasti mm. joogalla, kävelylenkeillä ja kevyellä punttitreenillä. Painoista piti pudottaa jopa 3/4 pois, mutta onneksi tekniikat olivat vielä muistissa. Crossfitiin palasin vajaan kuukauden kevyemmän harjoittelun jälkeen, joskin alkuun skaalasin harjoituksia huomattavasti enemmän alaspäin kuin ennen taukoa. Pari kuukautta treeneihin paluun jälkeen aloin olla samalla tasolla, kuin ennen taukoa, ja siitä kehitys on jatkunut edelleen ylöspäin.

Treenien jäätyä sairastamisen takia tauolle monelle henkinen kynnys uudelleen aloittamiseen tuntuu olevan varsin suuri. Minullekin paluu salille oli henkisesti jossain määrin hankala, mutta pitkällä aikavälillä tauko vain vahvisti motivaatiotani: treenaan täysillä nyt kun pystyn. En ole alan asiantuntija, mutta omasta kokemuksesta voisin yrittää antaa pari vinkkiä samassa tilanteessa oleville:

  • Ole armollinen itsellesi. Ensimmäinen ja tärkein asia: kun on kipeä, pitää levätä. Sittenkin, kun ei ole enää varsinaisesti sairas, on valitettavasti turha haaveilla palaavansa suoraan samalle tasolle, jolle jäi. Anna kropallesi aikaa toipua ja totutella pikkuhilja uudelleen liikkumaan. Sinulla ei ole kiire minnekään.
  • Luota tulevaan. Harva sairaus tai vamma kestää koko loppuikää tai estää kokonaan liikkumasta. Jos ääriesimerkkeihin mennään, pyörätuolissa istuessakin voi tehdä hauiskääntöjä. Luota siihen, että tilanne on ohimenevä, ja pääset vielä tekemään juuri niitä juttuja, mistä tykkäät, tai treenaamaan kohti niitä tavoitteita, jotka haluat saavuttaa. Kuukauden tai parin tauko tuntuu puolen vuoden päästä mitättömän lyhyeltä.
  • Pidä yllä jonkinlaista rutiinia, jos pystyt. Mikäli suinkin mahdollista, harrasta edes jonkinlaista liikuntaa myös tauon aikana. Esimerkiksi itse kävin ohjatuilla venyttelytunneilla ja vastaavilla, jotta en täysin vieraantuisi salielämästä, ja tein hyvin hitaita ja rauhallisia kävelylenkkejä. Kuuntele kuitenkin kroppaasi ja neuvottele lääkärin kanssa, onko kevytkään liikunta turvallista. 
  • Ymmärrä, että kroppasi tekee parhaansa. Älä moiti sitä siitä, että se on suuren taistelun voitettuaan ehkä vähän heikossa hapessa, vaan kiitä ja kehu sitä siitä, että se toimii niin hyvin kuin pystyy. 

Ladataan...
Sisunainen

Setan nuoret järjestää virallisesti huomenna starttaavan Urheile ihan homona -kampanjan, jolla tuetaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien nuorten liikuntaharrastuksia. Tapahtuman Facebook-sivuilla kerrotaan, että sateenkaarinuorista vain viisi prosenttia on kokenut urheilun tai liikunnan myönteisenä juttuna. Siis vain viisi prosenttia.

On siis jo korkea aika herätellä ihmisiä päästämään irti urheiluun liityvistä sukupuolinormeista ja ennakkoluuloista. Minulle henk. koht. on aivan sama, käpertyykö treenikaveri illalla tyttö- vai poikaystävän kainaloon, eikä sen pitäisi kiinnostaa ketään muutakaan ko. asianosaisia lukuunottamatta. Urheilu kuuluu ja tekee hyvää kaikille; tehdään siis yhdessä töitä jotta kaikki sitä myös uskaltaisivat harrastaa. 

Miten osallistua?

  • Osallistu tapahtumaan Facebookissa.
  • Tägää treenikuvasi Instagramissa tai muussa sosiaalisessa mediassa #urheilinhomona.
  • Tukensa voi, saa ja pitää osoittaa vaikkei itse kuuluisi mihinkään sukupuoli- tai seksuaalivähemmistöön!

Pages