If not me, who? If not now, when?

sivulauseita

Seurasin koko viikon aluksi hämmentyneenä, lopulta täysin epäuskoisena keskusteluja siellä ja täällä siitä millainen tämä yhteiskunta on, mitä ihmiset ajattelevat sanasta feminismi, millä perusteella kukakin äänestää ja ketä, mitä meidän pitäisi tehdä jotta maailmasta tulisi parempi paikka elää. Mitä on yksilön valinta ja vastuu ja vapaus. Hyvien, avaavien, rakentavien ja huolellisten kommenttien joukossa oli suuri määrä tietämättömyyttä, välinpitämättömyytta ja itsekkyyttä.

Olin aivan mykistynyt lukiessani Toimituksen haastattelusta Kokoomuksen Susanna Kosken kommentin ettei hän pidä itseään feministinä, koska hänen mielestään molemmat sukupuolet ovat lähtökohtaisesti samanarvoisia. Voi. Hyvä. Luoja. Sitähän se feminismi juuri tarkoittaa. Tämän jälkeen Vihreiden ehdokas Tia Lintula sanoi olevansa feministi, mutta hänen feminismiinsä ei sitten kuulu miesviha. Parahin Tia, uutinen sinulle: ei feminismiin kuulu, eikä ole koskaan kuulunutkaan miesviha. Ja nämä kaksi ovat siis korkeasti koulutettuja nuoria naisia jotka työskentelevät yhteiskunnallisten asioiden parissa. Sitten eksyin lukemaan Cosmopolitanin sivuilta blogia jossa muuan nuori "perusluonteeltaan alistuvainen nainen, joka haluaa helliä ja pitää huolta miehestään ja kodistaan" toivoi kaikkien naisten menevän kotirouvakurssille.

Mitä jumalauta? On vuosi 2015. 2015!!!! 

Eikä auta vaikka kuinka olisi kärjistystä, provosointia, pilkettä silmäkulmassa.

Ei auta eikä naurata.

Mutta sitten luin ihanaa Muslaa. Ja siellä oli juttu nimeltä Girls.

Vihdoin joku sanoi ääneen sen, mitä olin koko viikon mielessäni pohtinut.

Hieno ja tärkeä teksti käy läpi tuota samaista Cosmopolitanin juttua, sekä Intiassa joulukuussa 2012 tapahtunutta nuoren naisen joukkoraiskausta, ja sen jälkipuintia. Tekijät ovat saaneet Intiassa tuomion, mutta eivät osoita mitään katumusta koska naisen paikka on kotona, naisten kuuluu ottaa vastaan se mitä heille tehdään. Syyt tähän järkyttävään epätasa-arvoon ovat Intiassa hyvin syvällä kulttuurissa ja historiassa. Pojat ovat jo syntyessään kultaa, tytöt turhia. 

Viisivuotiaan tytön raiskannut mies puolusteli tekoaan sillä että tyttö oli kerjäläinen, ei hänellä ollut mitään arvoa alunperinkään. 

" Tarkoitukseni ei ole nolata tai ärsyttää, eikä oikeasti edes verrata jotain Cosmopolitanin bloggareita ja Intian tapahtumia toisiinsa. Mutta lukiessani Intialaisten miesten ahdistavia lausuntoja ajattelin pakostakin vasta lukemaani Cosmon blogi-juttua. Maailma tuntuu yhtäkkiä valtavalta. Miten me edes mahdutaan tänne, ihan vieri viereen ja niin kauas toisistamme? Niin että yhden vaihtoehdot on lähes rajattomat ja toisen lähes olemattomat?

Yhden vapaus ei kahlitse toista, mutta yhden vapaus voisi edesauttaa toisen vapautta. Vapautta valita, tulla kuulluksi, tehdä päätöksiä; elää. "

Niinpä.

Emme me yksinkertaisesti voi elää täällä, tässä maailmassa, tässä yhteiskunnassa omaa napaa tuijottamalla. Emme varsinkaan silloin jos ja kun omat asiamme ovat hyvin.

Ei ole yksilön, minun, tehtävä korjata maailman virheitä, joku täällä Lilyssä kommentoi kehoitukseen katsoa edes hieman oman elämän raamien ulkopuolelle, asettua edes hetkeksi toisen ihmisen tilanteeseen. Sitä varten meillä on päättäjät. Maailma tarvitsee myös sopeutujia, hissutttelijoita, tyytyjiä. Riittää että rakentaa itselleen mahdollisimman hyvä elämän.

Paskat, sanon minä.

Maailma tarvitsee tekoja, rohkeutta, rakkautta, tasa-arvoisuutta ja oikeutta.

Jokaisen ei ole pakko lähteä barrikadeille, politiikkaan, kaduille ja maailmalle.

Ei edes korottaa ääntänsä.

Mutta jokaisella pienelläkin teolla, ajatuksella ja sanalla on merkitys.

Kaikki, kaikki mitä sanomme, ajattelemme ja teemme välittyy eteenpäin ja ulospäin, tekee pala kerrallaan tästä maailmasta sen mitä se on. 

Koska se että joku voi jossain opiskella, tehdä töitä, äänestää, kulkea kadulla vapaasti, mennä naimisiin, rakastaa, kasvattaa lapsiaan, pukeutua miten tahtoo, uskoa tai olla uskomatta, puhua ja kirjoittaa, on vaatinut aina jonkun toisen valintoja ja tekoja, jonkun äänen ja rohkeuden.

Sitä ei voi, eikä saa unohtaa. 

Ja vielä kerran minä sanon ihan jokaiselle joka sanoo että ei ole feministi, että sinä et ymmärrä mistä sinä puhut.

Se ymmärtämättömyys ei välttämättä ole sinun vikasi tai edes valintasi.

Mutta se on, jos sinä nyt yhä pysyttelet siellä kuplassasi etkä ota asioista selvää. Meidän, joilla on vapaus valita, on käytettävä sitä vapautta.

Ja jos sinä vielä sanot, että sekin on valinnan- ja sananvapautta että ei halua osallistua, ei halua välittää, ei halua muuttaa maailmassa mitään (!), että sekin on oikeus, niin onhan se ja senkun sanot, mutta katso silti peiliin. Ihanko oikeasti olet sitä mieltä, vai oletko vain itsekäs ja laiska? Ja ihanko oikeasti haluat elää itsekkäässä ja laiskassa maailmassa? Koska myös sinä olet rakentamassa tätä maailmaa, halusit tai et. Ajatuksillasi, sanoillasi, teoillasi.

Ja jos meistä jokainen olisi feministi, olisi tämä maailma kaikin tavoin ja kaikille tasa-arvoinen paikka.

Tasa-arvoinen. Ei muuta. Miten se voi olla niin pelottavaa ettei sitä uskalla sanoa ääneen? Varsinkin jos on koulutettu, rakastettu, terve, toimeentuleva, turvallista elämää elävä yksilö. Mitä se on sinulta pois? 

Mikä tässä on niin vaikeaa, kun se on aivan helvetin yksinkertaista.

 

 

 

 

 

Kommentit

Hotelli Hertta (Ei varmistettu)

Asiaa! Toi otsikko, ja se mistä se on, jos se on siitä mistä luulen sen olevan, tuo mulle (edelleen) kylmiä väreitä, hyvällä tavalla, ja valoi myös jollakin tavalla rohkeutta ja uskoa. Hyvin sanottu, että se mitä me teemme ja ajattelemme tekee maailmasta pala palalta sen, mitä se on. Feminismin painotukset varmaan riippuu vähän ajasta ja koulukunnasta, mutta en mäkään tajua, miksi kukaan ei haluaisi olla feministi. Voimallista sunnuntaita!

Helmi K
sivulauseita

Hah, eikö! Otsikko on tosiaan tästä puheesta, ja teki mulle ihan samoin.

( Toki painotukset vaihtelee, mutta kyllä se lähtökohta on tuossa ajatuksessa, että yhteiskunnassa olisi tasa-arvo. Eniten mua just ärsyttää, enkä siis viittaa nyt suhun, semmoinen sanojen ja termien ja käsitteiden vääntely kun ydin on ihan selkeä, sekä lausahdukset että "kai mä voin noita arvoja kannattaa mutta ei mun ole pakko julistatuta sen aatteen kannattajaksi". )

 

Hotelli Hertta (Ei varmistettu)

Joo, noi lausahdukset saa mutkin näkemään punaista. Ja käsitteiden pyörittely pyörittelyn vuoksi on turhaa. Painotuskommentti kumpusi oikeastaan jostain Hesarin jutusta (ja feminismin määritelmistä siinä, esim. painotetaanko naisten aseman parantamista ja sukupuoliroolien muuttamista vai sitä, että kaikilla sukupuolilla olis yhtäläiset oikeudet ja mahdollisuudet, riippumatta siitä onko nainen vai mies vai jotain muuta. No joo, ehkä tää on just sitä käsitteiden pyörittelyä.) jonka olin just lukenut ja jäänyt kelailemaan, ei niinkään sun tekstistä. Sikäli se oli siis irrallinen. Joka tapauksessa kuten sanoit, asian ydin on selvä.

Mä oon ollut UNICEFilla varainhankkijana epäsäännöllisesti noin kolme vuotta, ja olen miettinyt nämä asiat läpi jokaisessa työvuorossani. Siksi muakin järkytti tajuta että ne ei ole jokaiselle itsestäänselvyyksiä. Aina ei vaan muista että jotkut ei tajua mitä tasa-arvo tarkoittaa. Tai että miten maailman tärkein asia on, että naisia koulutetaan. Miksei järjestetä jotain kaikille pakollisia kursseja siitä, mitä maailmassa ihan oikeasti tapahtuu tällä hetkellä? :D 

Ja  tuohon välinpitämättömyyteen liittyvän jutun kirjoitin blogiini viime vuonna:

Lahjoittamisesta hyväntekeväisyyteen

Pahoista asioista jauhamista en voi myöskään ymmärtää, jos asian eteen ei ole valmis tekemään yhtään mitään.

Helmi K
sivulauseita

Koulutus on maailman tärkein asia. Kuin olisi myös tuollainen kurssi. Päät pois puskista. Nyt.

ps. kävin kurkkaamassa sun blogia ja kiitos tuhannesti niistä Edward Sharpe-videoista, mikä ilo!!

K_ (Ei varmistettu)

Kiitos tästä tekstistä. Olen menossa huomenna paikalliseen ensi-ja turvakotiin kyselemään vapaaehtoistyön mahdollisuuksista ja ehkä jo vähän syyllistyin ajatukseen, että olisiko minusta mitään hyötyä sielllä yms., mutta tämä teksti kyllä muistutti minua siitä, että yksi ihminen ei koskaan ole liian pieni toimimaan.

Helmi K
sivulauseita

Mahtavuutta sanon minä! Että tekstistä oli hyötyä, että teet jotain tuollaista. Koska juuri niin, kukaan ei ole liian pieni, eikä yksikään teko turha.

Vierailija (Ei varmistettu)

<3 <3 <3 Niin hyvin muotoiltu teksti. Tämän kaikkien pitäisi lukea! Kiitos tästä

Helmi K
sivulauseita

Kiitos! 

 

 

Evelinka (Ei varmistettu) http://liinabohemia.blogspot.cz/

"Koska se että joku voi jossain opiskella, tehdä töitä, äänestää, kulkea kadulla vapaasti, mennä naimisiin, rakastaa, kasvattaa lapsiaan, pukeutua miten tahtoo, uskoa tai olla uskomatta, puhua ja kirjoittaa, on vaatinut aina jonkun toisen valintoja ja tekoja, jonkun äänen ja rohkeuden.
Sitä ei voi, eikä saa unohtaa."
Hieno kirjoitus naistenpäivänä Helmi, kiitos!

Helmi K
sivulauseita

Kiitos kaunis.

Vierailija (Ei varmistettu)

Niin hienosti kirjoitettu tärkeästä aiheesta!! Kiitos tästä!

Hennikki (Ei varmistettu)

Kiitos tästä(kin) kirjoituksesta! Päädyin blogiisi luettuani kommenttisi WTD:n Älä muista äänestää juttuun, erittäin hienosti perusteltu kirjoitus. Hienoa, että Lilylandiasta löytyy myös blogeja, joissa on älyllistä sisältöä :)

Helmi K
sivulauseita

Hei kiitos, ja kiva että löysit blogini!

Tuo Älä muista äänestää-juttu on aivan käsittämätön, mutta onneksi siitä syntynyt kriittinen keskustelu on tosi ilahduttava.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.