kesällä hämyn laskeutuessa sisällä ei saa sytyttää valoja

sivulauseita

Omassa talossani on tärkeää, että ikkunat antavat puutarhaan ja että talon edessä on tie joka vie Pariisiin. Kirjani naiset tulevat sitä pitkin.

Jos minun pitäisi valita yksi se olisi Marguerite Duras (1914-1996). Ranskalainen boheemikirjailija, älykkö ja poliittinen aktivisti, kaikessa niin ehdoton, jopa kohtuuton. Erakkomainen alkoholisti jolla oli lukuisia rakastajia, joka kirjoitti lähemmäs sata kirjaa, näytelmää ja elokuvakäsikirjoitusta. Kirjoja on paljon mutta kuolema, yksinäisyys ja rakastamisen välttämättömyys ja mahdottomuus kulkevat aina mukana, eivät jätä kirjailijaa rauhaan. Aina hän palaa henkilöhin ja paikkoihin, meren ääreen. Hän kirjoittaa vimmaisesti, hallitusti, omalla kielellään, kauniisti, rajattomasti ja leikkien.

Pääni on täynnä huimausta, huutoa. Täynnä tuulta. Ja silloin voi syntyä näitä sivuja, näettehän, tätä kirjoitusta.

Hän kirjoittaa.

Hänen viimeiseksi jäänyt teos Kirjoitan (Écrire) on eräänlainen testamentti. Hän puhuu työstään ja elämästään, yhdestä ja samasta, kirjoittamisesta. Hän oli 78-vuotias, hauras ja vapiseva, mutta hänellä oli vielä kerrottavaa. Hän saneli tekstin rakastajalleen.

Minulle tämä kirja saattaa olla rakkain kaikista. En tiedä kuinka monta kertaa olen sen lukenut. Mutta tänä aamuna luin sen taas. Se on yhdistelmä voimaa ja surua, yksinäisyyttä ja häkellyttävää kykyä olla läsnä, huutoa ja hiljaisuutta, elämää ja kuolemaa, intohimoa ja outoa iloa.

Kirjailija on talossaan, siellä on ranta ja meri, loputtomasti taivasta ja hiekkaa, puutarha ja huone jossa on siniset kaapit, ja hän täyttää maailman kirjoituksellaan.

Kommentit

Jenni S.

Hauskaa ja ihastuttavaa, että luit Kirjoitan-teoksen ja kirjoitit siitä! Mäkin luin sen (taas) alkukesästä ja olen ajatellut kirjaa usein, etenkin sitä ihanaa taloa. Haluaisin tehdä taulun sen inspiroimana, mutta taulu ei ole vielä ihan muotoutunut mielessäni... Hieno, minullekin monella tavalla kiehtova ja tärkeä kirja. Olen kyllä arvostanut muitakin D:n teoksia. Hiljattain antikvariaatista löytyi Emily L., josta tiedän toistaiseksi vain sen, että sen kansi on kaunis. Oletko lukenut?

 

Helmi K
sivulauseita

Emily L on lukematta, samoin Varakonsuli ( ja kaikki kääntämättömät ), mutta kerro sinä sitten mitä pidit! Ja jos taulu joskus valmistuu haluan ehdottomasti nähdä sen :)

Kommentoi