Kirjan lukemiseen menee häneltä kolme iltaa

sivulauseita

Ensimmäisessä kirjoituksessani sanoin, että en voi muistaa tämän vuoden luetuista kirjoista varmuudella kuin syksyllä lukemani. Kyllä minä muistan muitakin, ihan varmasti ja elävästi. Kuten Ishiguron romaanin Ole luonani aina, Gallayn romaanin Rakkaus on saari (ihanaihana!!), Andre Agassin elämäkerran Open ja Austin Wrightin trillerin Tony & Susan (joka ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 1993 ja uudestaan vuonna 2010). Wrightin poikkeuksellinen romaani teki minuun suuren vaikutuksen, ja jotenkin yllättäen, koska en odottanut kirjalta yhtään mitään, ja muistin sen taas tänään kun huomasin HS:n arvion. Muistin, ja putosin suoraan keskelle sitä omituista, jännittynytttä, hykerryttävää ja kiihkeää oloa mikä minulla kirjaa lukiessa oli.

Tony & Susan (Avain 2011) on romaani petoksesta, avioliitosta ja lukemisesta, se on romaani jonka sisällä on romaani. Eli: kirjoittamisen opettaja Susan saa entiseltä aviomieheltään Edvardilta käsikirjoituksen sekä pyynnön että Susan lukisi romaanin. Susanin ollessa kotona ilman aviomiestään hän tarttuu romaaniin, jonka päähenkilö Tony muistuttaa kovasti Edvardia. Päivät ja illat kuluvat, Susan lukee ja tarinat etenevät. Käsikirjoituksen muuttuessa piinaavaksi trilleriksi (ja tosiaan Piinaavaksi, tavalla joka saa minut ensimmäistä kertaa elämässäni käyttämään koko sanaa) alkavat myös  Susanin omat ajatukset ja tunteet nuoruuden avioliitostaan, aviomiehestään, lapsistaan sekä suuresta intohimostaan, lukemisesta, nousta pintaan. Näin rinnakkain kulkee kaksi hyvin erilaista tarinaa tavalla, joka on mielestäni huikean hieno. Yhdessä keski-ikäisen naisen arkinen tilinteko elämästään sekä hyytävä psykologinen trilleri luovat romaaniin voimakkaan kontrastin, joka tekee kummastakin tarinasta vahvemman, ja kokonaisuudesta erinomaisen.

Susanilla menee kolme iltaa Edvardin käsikirjoituksen lukemiseen. Minulla meni Wrightin romaanin puolitoista päivää. Se on kamala, kaunis, kauhistuttava ja hauska. Ihana.

Kommentit

Cloudy (Ei varmistettu)

Halusin kiittää tästä vinkistä. Lainasin, luin ja ihastuin. Omituista oli, että aloin lopun lähestyessä miettiä kuinka Tonyn käy. Ja se mitä tapahtui, oli ehkä juuri se mitä odotin, pelkäsinkin. Hieno lukukokemus, suosittelen todellakin kailkille.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.