Myrskyn jälkeen

sivulauseita

Pahin myrsky väistyi saaren yltä yön aikana, mutta ei muualta. Hyvä niin.

Hetken jo pelkäsin ettei kukaan oikeasti sano mitään mutta onneksi pelko oli turha.

Tummien pilvien raosta pilkistää valoa, ohuina siivuina, mutta kuitenkin.

 

Monen ajatuksen ja kommentin lukeminen tämän Immos-kohun tiimoilta synnyttää surua ja epätoivoa.

Mikä on tämä maailma missä me kaikki elämme? Koska niin se on. Me olemme kaikki täällä. Meillä kaikilla on oikeus olla täällä. Ei se ole mikään mielipideasia. Se on totta.

 

Minä seison täällä tyrskyävän meren rannalla, onnellisena siitä että olen irti mantereesta, kaukana niin paljosta, mutta jos olisin kaupungissa huomenna minä seisoisin Kansalaistorilla kello viisi. Huutaisin, halaisin, kuuntelisin ja vaatisin.

Ja ei, en väitä että minulla olisi täydellisiä vastauksia tai ehdotuksia. Että tietäisin mihin suuntaan tässä maailmassa jossa vallitsee jatkuva epävarmuus, kaaos, epätasa-arvo ja kamppailu arkipäivien, talouden, sotien ja kriisien varjossa pitäisi kulkea.

Harva, jos kukaan meistä tietää.

Mutta sen minä tiedän, että erilaisuus on rikkautta. Että mitä enemmän me joudumme kohtaamaan toisia ihmisiä, sen enemmän me opimme itsestämme. Että jokaisella ihmisellä ja kansalla on oma historia, kulttuuri ja arvo. Ettei ole olemassa mitään yhtä Suomea, yhtä suomalaista kulttuuria, ei ole koskaan ollut. Että täällä on, on aina ollut ja tulee aina olemaan ihmisiä (ihmisiä!!!!), joilla on kaikin tavoin erilainen syntyperä, tausta ja kulttuuri, ja sitä tulee arvostaa. Ei väheksyä, ei lytätä, ei tuomita.

On täysin turha vedota yksittäisiin uutisiin ja tapauksiin, turha tuomita yksittäistä uskontoa, turha vaatia menneitä aikoja takaisin. Turha uhkailla ja halveksia. Turha puhua kulttuurin arvostamisesta jos ei vaivaudu edes kirjoittamaan koko sanaa oikein. Turha puhua Isiksestä ja monikulttuurisuudesta yhtä aikaa kun kyse on nimenomaan monokulttuurista, yhden arvon ja totuuden kunnioittamisesta. Turha puhua jos ei perustele. 

Niin täysin turha puhua että rasismia ei ole. Turha kuvitella tietävänsä mitä joku toinen kokee tai ajattelee.

Turha sanoa kenellekään että mene takaisin sinne mistä tulitkin koska me emme koskaan voi tietää mistä ja miksi se toinen on tänne tullut.

Turha pelätä sitä mitä ei tunne tai mistä ei tiedä.

Aina voi kysyä, ottaa selvää, keskustella. Aina.

 

Mitä enemmän vihaa, sitä enemmän ahdinkoa ja tuhoa. 

Mitä enemmän rakkautta ja hyväksyntää, sitä enemmän iloa, mahdollisuuksia ja tulevaisuutta.

 

Kommentit

Laura T.
M O L

Asiaa. Just näin.

Helmi K
sivulauseita

Mustakin.

Räyhälä
Räyhälä

Kyllä! Nimim. Eräs, joka on viettänyt jo pari tuntia kirjoitellen vastineita Facebookin idioottimaisiin kommentteihin. Ei Suomea uhkaa monikulttuurisuus, vaan täydellinen keskustelutaidon puute.

Vierailija (Ei varmistettu)

Järjen köyhyys ja suhteellisuudentajuttomuus meitä uhkaa. Itsekin olet siitä todiste.

Räyhälä
Räyhälä

Laukoo sieltä anonyymi vailla sen kummempia perusteita.

Helmi K
sivulauseita

Niin, se keskustelun ja keskustelutaidon puute...

Pari sannaa

Täsmälleen. Torilla tavataan (vaikka olisitkin vain hengessä mukana). 

Helmi K
sivulauseita

<3

Kommentoi