Naapuri

sivulauseita

Se on kuin kertomus. Kuin kirja. Mitä me odotamme kirjalta? Että henkilö kehittyy johonkin suuntaan - oivaltaa jotain? Mutta entä jos kehitystä ja oivaltamista ei tapahdu? Sehän on pohjimmiltaan paljon lähempänä todellisuutta. Ne ihmiset, jotka kehittyvät elämässään, voidaan laskea yhden käden sormilla. Oivaltamisesta puhumattakaan. Ei, todellisuutta on se, että me pysymme aina samanlaisina.

 

 

Odotin enemmän. Niin se on vaikka en tahtoisi olevan.

Herman Kochin ensimmäinen suomennettu romaani Illallinen kun on minusta yksi nerokkaimmista ja kauheimmista romaaneista, sellainen selän takaa hiljaa hiipivä, täysin maton jalkojen alta vetävä, hyytävä timantti joka ei ehkä koskaan jätä kokonaan rauhaan. 

Sitä seurannut Lääkäri oli hyvä, mutta ei niin hyvä, ehkä koska tiesin mitä odottaa, ehkä jostain toisesta syystä, en enää muista siitä juuri mitään ja kertoohan sekin aika paljon. Mutta joka tapauksessa sellainen että jäin odottamaan seuraavaa Kochia luettavaksi.

No, tässä Naapurissa oli kyllä ainekset kohdallaan. Parhaat päivänsä nähnyt kirjailija, kauan sitten tapahtunut rikos (vaiko sittenkään?), monta epäluotettavaa kertojaa ja painostavan latautunut, tarkkaileva tunnelma. 

Mutta jo alkumetreiltä huomasin, että siinä missä Kochin aiemmissa romaaneissa olin viehättynyt juuri hänen kyynisestä ja lakonisesta äänestään, tavasta keriä tuskallisen hitaasti mutta varmasti auki ihmisen yksityisimmät ja usein myös rumimmat puolet, minua tällä kertaa ärsytti. 

Kaikki olivat niin kaukana toisistaan, kaikki olivat niin helvetin kylmiä, kokoajan kaikki oli jollain tavalla turhaa ja merkityksetöntä. Elämä, rakkaus, kirjallisuus, ihan kaikki.

 

Ehkä se johtuu näistä ajoista nyt mutta tällaisen kyynisyyden lukeminen oli paikoitellen todella raskasta. Niin kuin vaikkapa tuo alun sitaatti. Jumalauta miten raivostuttava ajatus. 

Mutta koska Koch tosiaan osaa kirjoittaa ja kertoa, oli tämä pakko lukea, oli pakko jatkaa vielä seuraavan ja sitä seuraavan luvun loppuun vaikka kello oli vaikka mitä.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.