Poika sinä olet...

sivulauseita

 

Tiedäthän, että olet mahtava tyyppi? Vaikka kukaan ei muistaisi sanoa sinulle, että olet mahtava, sinä olet. Sinussa on kaikki maailman voima, taidot, valo, ilo, äly, viisaus ja lämpö, kunhan jaksat etsiä ne sisältäsi. Kun olet löytänyt ne, sinun täytyy antaa muidenkin nähdä mahtavuutesi. Luottaa, että persoonallinen tapasi olla olemassa riittää. Vaatia, että sinut hyväksytään juuri sellaisena kuin sinä olet.

 

 

 

Syksyllä kirjoitin Jenni Pääskysaaren kirjoittamasta Tyttö sinä olet... kirjasta ylistävin lausein, ja toivoin että joku kirjoittaisi samanlaisen kirjan pojille. Ja kappas, Pääskysaari toteutti toiveeni (joka varmaan oli aika monen muunkin toive, Tyttö sinä olet... kun saavutti aivan huiman suosion).

Poika sinä olet... ilmestyi juuri, ja koska olen viime aikoina (tavanomaisesta täysin poiketen ahahaaaa) ollut hieman herkillä, se on ehtinyt liikuttaa minua suuresti, ja valanut uskoa siihen että juuri ilon ja rakkauden kautta asiat löytävät oikean suunnan.

Tämä pojille suunnattu kirja ei loppujen lopuksi eroa paljoakaan tyttöjen vastaavasta, mikä uskoakseni kertoo juuri siitä mistä Pääskysaari on itsekin haastatteluissa puhunut: tämän ajan pojat ja tytöt kamppailevat pitkälti samojen kysymysten äärellä, ja kaiken ytimessä on painottaa ihan jokaiselle että sinä olet hyvä juuri sellaisena kuin sinä olet.

Sinä riität. Sinä olet mahtava, ihana ja hieno.

 

Pidän siitä, että myös pojille painotetaan unelmien, luovuuden ja tunteiden tärkeyttä. Että se sanotaan kirjassa moneen kertaan eri yhteyksissä, että herkkyydessä, hellyydessä, surussa, ikävässä, ilossa ja epävarmuudessa ei ole mitään pahaa, päinvastoin, että ne ovat juuri niitä asioista jotka tekevät meistä ihmisiä, ainutlaatuisia ja samanlaisia.

Nämä kaikki tuntuvat itsestäänselvyyksiltä, mutta kuten tiedämme, sitähän ne eivät käytännössä ole. Siksi niitä ei voi toistaa ja korostaa tarpeeksi. Aivan kuten maailmassa ei ole olemassa lasta, jota olisi kehuttu liikaa.

Kun lapsi, poika tai tyttö, saa positiivista palautetta, kun hänelle annetaan onnistumisen kokemuksia, kun hän saa kokea olevansa rakastettu ja hyväksytty, hän jakaa niitä samoja tunteita ulospäin. 

 

Ja koska olen täällä ja kaikkialla aina valmis julistamaan feminismin asiaa, on tämänkaltainen kirja mitä ilahduttavin. Kasvattamalla lapsista ja nuorista ajattelevia, reiluja, empaattisia, helliä, rohkeita ja vapaita ihmisiä, me luomme ja rakennamme tasa-arvoista yhteiskuntaa. Maailmaa, jossa tytöt ja pojat ovat rooleista, ennakkoasenteista ja kahlitsevista ajattelu-ja toimintamalleista vapaita. 

 

Siksi sanonkin että kiitos Jenni Pääskysaari. Kirjasi ovat kaikessa yksinkertaisuudessaan, selkeydessään, lämmössään ja oivaltavuudessaan ihan kultaa.

 

Kommentit

Naislaif
Naislaif

Ihana tietää tämän kirjan olemassa olo. 

Pienet pojat, nuoret miehet ja kaikki siltä väliltä ovat usein väärin nähtyjä hemmoja. Pidän viimeiseen asti poikien puolta. 

16 vuotta erityisopetuksessa ja lastensuojelussa yhteensä, on avannut mahtavan poikien maailman ja sen kuinka heitä väärin ymmärretään ja katsotaan eri vinkkelistä, kuin he ansaitsisivat.

Tälle täys 10 ja <3

Helmi K
sivulauseita

Sulle kans, mahtiduunia olet tehnyt. 

sanninen
Sairaan Ihana Sanni

Sukulaistyttö sai joululahjaksi sen tyttö-kirjan. Minä luin sen jouluna ja oli kyllä niin ihana ja tärkeä! Kumpa omassa 80-luvun lapsuudessa olisi ollut tuollaisia. Vähän tuntuu siltä, että lahjan saanut tyttö 14-vuotta ei sitä kuitenkaan ole lukenut... tällaiset koulukirjoiksi!?

Helmi K
sivulauseita

Mulle tuli kummastakin kirjasta semmoinen olo, että koska tämä maailma on mitä on, niin tällaiset kirjat olisi paras lukea jo joskus 10-vuotiaana, ennen kuin isommat muutokset, sekä henkiset että fyysiset, alkavat oikein kunnolla myllätä. Mutta haittaa myöhemmästäkään lukemisesta ei toki ole. Jotain varmasti jää.

sanninen
Sairaan Ihana Sanni

Samaa mieltä! Sanoin sukulaistytölle, että luethan tämän, on tärkeä kirja! 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.