Arvostelu: Ilmavoimien Big Band ja Ikosen siskot – "Tribute to Glenn Miller"

Perjantai-iltana sain nauttia harvinaislaatuisesta tilanteesta. Vapaaillasta ja loistavasta big band musiikista. Viime viikko olikin yhtä jazzin juhlaa, sillä keskiviikkona Jukka Perko villitsi Jyväskylää loppuunmyydyssä Popparissa, ja perjantaina loppuunmyydyssä Paviljongin Ravintola Fanerissa taiteilivat Ikosen siskot ja Ilmavoimien Big Band.

Perjantai olisi ollut varmasti upea kokemus, vaikka lavalla olisivat koko illan laulaneet a capellana pelkät Ikosen siskot, mutta kuten vieressäni istunut vanhempi herrasmieskin totesi, oli ilta kerrassaan ainutlaatuinen yhtyettä johtaneen Kevin R. Burnsin takia. Mikäs sen varmempi tapa osua oikeaan Glenn Millerin nimellä kulkevan konsertin toteuttamisessa, kuin kutsua kapellimestariksi mies, joka johtaa kotimaassaan Glenn Millerin toiminnan jatkajaksi ja perinteiden vaalijaksi perustettua big bandiä, The Airmen of Notea.

 

 

Pääsimme yleisössä todistamaan siis erityisen harvinaislaatuista tilannetta. Koko homma oli saanut alkunsa Ilmavoimien Big Bandin pianistin, Tuomas J. Turusen ollessa rapakon takana The Airmen of Noten vieraana, ja nyt vuotta myöhemmin saimme nauttia tämän uuden yhteistyön hedelmistä. 

Taitaa olla jo aika selvää, että konsertti oli mielestäni hyvä. Tapasin Burnsin jo aikaisemmin viikolla, joten tiesin, että hänelle oli hyvin tärkeää tehdä illasta kokonaisvaltainen esitys. Kyse ei ollut pelkästään musiikista, vaan yleisölle haluttiin tarjota myös visuaalisesti viihdyttävä show. Viihdyttävä onkin oikein kuvaava sana, jos mietin perjantain konserttia. Ikosen siskot olivat hulvattoman eläväisiä ja tulkitsivat kappaleet koreografioiden kera. I just got a letter -kappaleeseen he olivat jopa askarrelleet itselleen kirjeet. Välillä piti ihan laittaa silmät kiinni, että pystyi keskittymään pelkästään Ikosten äänten upeaan yhteissointiin. 

 

 

En ole varmastikaan ainoa, joka nostaa esiin Aili Ikosen soolon kappaleessa A-Tisket, A-Tasket – se ei jättänyt juurikaan epäilyksiä siitä, etteikö edessämme olisi seissyt yksi suomalaisen jazzkentän taitavimmista vokalisteista. Omalla kohdallani Ailin tulkitsemista soolonumeroista vielä syvemmälle upposi kuitenkin Long Ago and Far away. Kaiken sen shown ja glamourin keskellä se oli niin aito ja todellinen, että se osui kunnolla ainakin allekirjoittaneen sydämeen.

Konserttissa kuultiin laulettujen numeroiden lisäksi paljon bändin soolonumeroita, ja jokaisesta sektiosta myös useampaa solistia. Tyylin sanelemana ne olivat valitettavan lyhyitä, niitä olisi kuunnellut mielellään pidempään. Sooloista on sanottava kuitenkin muutama kriittinen sana, sillä ainakin omalla paikallani monet edestä soitetut kauniit soolot kärsivät valtaisasta tilaefektistä. Tämä on toki vain yhden laulajapasunistin mielipide (ja ehkä sidoksissa paikkaan, jossa istuin), mutta varsinkin Jussi Kososen pasuunasoolon aikana harmitti suunnattomasti, että kaunis saundi (jonka tiedän Kososella olevan) piti lähinnä kuvitella omassa päässään sen äänentoistolaitteista tulevan omaan makuuni liian mielenkiintoisen tilaefektin takia. 

 

 

Soitannollisesti hommassa ei ollut siis mitään vikana. Bändin saundi oli raikas ja hyvin tyylinmukainen. Ensimmäisen setin aikana kuuli, että jännitystä oli hitusen ilmassa, mutta toisen setin alkuun mennessä sekin oli kadonnut kokonaan. Soittajien kasvoilta näki, että he itse nauttivat konsertista ja se välittyi myös musiikin kautta meille yleisöön. Sillä uskokaa tai älkää, ihmiset myös tanssivat.

Oli hauska huomata, että lopulta suosikikseni ja ehkäpä kaikkein parhaiten yhteen soitettu kappale oli koko konsertin viimeinen numero, jonka Kevin R. Burns esitteli näin:

"I hope you are "In the Mood" for it!"

Ja kyllähän me olimme. Kiitos Ilmavoimien Big Band ja Tuomas J. Turunen, että teitte tästä yhteistyöstä totta!

 

 

Jazz-terveisin,
Henriika S.

 

Seuraavassa Aalto -konsertissa nähdään Ilmavoimien Big Bandin lisäksi lauluyhtye Club For Five. Tässä linkki tapahtumaan.

 

Lue myös:

Arvostelu, jota ei pitänyt tehdä

 

Seuraa blogia facebookissa // Instagramissa

Kommentoi