Esittelyssä Aili Ikonen: Piirrä minut + ARVONTA (keikkaliput Jkl + 2 levyä)

Kuva: Tero Ahonen (Ailin galleriasta)

                             *Yhteistyössä Jazz Jkl ry

Nyt se Aili sen teki. Sävelsi ja sanoitti kokonaisen levyn itse. Täytyy sanoa heti kärkeen, että nyt on todella jees. Olen tietysti jazzia rakastavana laulajana fanittanut Ailia jo ennen tätä levyä ihan täysillä (levyjä on saatettu ihan hitusen kuunnella). Mielessä on kuitenkin pyörinyt kysymys, että millaistakohan musiikkia hän tekisi, jos koko levy olisi omasta sävellyskynästä.

No, eipä tarvitse enää miettiä. Heti, kun levyn ensimmäinen biisi pärähti käyntiin, tuli fiilis, että jep. Tää on hyvä. Tää taitaa olla nyt se Aili.

Levyn ensimmäinen kappale Että näkisin sinut taas saa ihon sille kuuluisalle kananlihalle. Nyt liitteen jutussa kerrotaan, että levy on tarina naisesta, joka ei ole enää nuori. Parisuhteesta on ehkä hävinnyt se tuorein kipinä, mutta silti siellä jossain näkyy se rakkaus. Se on vielä olemassa. Levyn aloitus on juuri niin vahva, kuin sen täytyy olla. Luulot pois heti kertalaakista. Yhteen biisiin on kaadettu sen verran isolla kädellä tunnetta, että mieleen tuli väistämättäkin kysymys: miten sitä voi enää riittää levyn muihin biiseihin?

Kyseessä ei ole kuitenkaan Ailin ensimmäinen levy, joten ehkäpä tätä asiaa on ajateltu.

Toisena levyllä on nimikkobiisi Piirrä minut. Jo toisen kerran. Kylmät väreet vilistävät pitkin selkää. Tällä levyllä taitaa olla upeita sanoituksia yksi toisensa jälkeen. Tunnelma on kuitenkin ihan erilainen, kuin ensimmäisessä kappaleessa. Jotenkin kevyempi, ja nyt osaan jo keskittyä Tuomas J. Turusen pianosooloon ilman, että pitää keskittyä hengittämään. 

Kaksi kertaa valtavia tunteitaa ja todella isoa tekstiä. Kolmantena saadaan palanen sitä "vanhaa" Ailia. Nuori ja vapaa nainen keinuttaa lattarifiiliksin antaen pienen hengähdystauon olematta kuitenkaan mikään täytebiisi. Se olikin voittanut jo jonkin biisiäänestyksen. Tässä kohtaa ehdin jo miettimään, että "ai niin, Mikko Pellinenhän se siellä on näiden sovitusten takana. On se vaan taitava mies!" 

Yleensä aina, kun Ailista puhutaan, mainitaan hänen tajuttoman upea scat-laulunsa. Vasta Nuori ja vapaa nainen sai minut edes kaipaamaan sitä, mikä on hyvä asia. Sävellykset ja sovitukset ovat niin vahvoja, ettei scattia huomaa kaipavansa. Levy ei myöskään ole mikään perinteisen jazzin kokonaisuus, vaan kuten Ailikin kertoo, se on jazzia, iskelmää, poppia ja kansanmusiikkia. Scatista saadaan kolmannen kappaleen kohdalla pieni maistiainen, toivottavasti sitä on tulossa vielä lisää.

Yöllä on laulu, joka piti laittaa soimaan alusta useamman kerran, että sain sanomasta kiinni. Siihen tarvitaan selkeästi sopiva mielentila. Kaunis balladi, jolla on paljon sanottavaa. Luulen, että kappaleesta saa huomattavasti enemmän irti livenä, kun sanat saavat kasvot. Kappaleessa kuullaan bassosoolo, jota kuuntelisi vaikka kuinka paljon pidempään. Levyä tehdessä täytyy soolojen pituudesta kuitenkin karsia, jääpähän vielä nälkää tulla keikoille!

Täysin uutena asiana levyllä on mukana jousisoittajia. Ne ovat mukana myös Laulu merestä kappaleessa, josta ensimmäinen kuuntelukertani on itseasiassa tämä musiikkivideo.

 Syli. Pelkästään kappaleen nimi saa tunteet heräämään. Aili laulaa, että "Olin ensimmäinen iho, jota vasten lepäsit. Niin lahjomaton katse, jolla mua syleilit. Osaan keventää mun äänen, jotta saan sut tyynnyksiin. Vaikka itkemäsi kipu tarttui myös mun sisimpiin." Näin voi laulaa vain henkilö, jolla on lapsi. Asia, josta minulla ei ole hajuakaan. Edelleen haluan painottaa, että ei ole mitenkään itsestäänselvyys kirjoittaa näin upeita tekstejä. Olen tiennyt Ailin olevan taitava, mutta voi hyvänen aika mikä sanoittaja hän onkaan. Ehkä multa on mennyt jotain todella pahasti ohi aikaisemmin. Toisaalta parempi tajuta se myöhään, kuin ei milloinkaan.

"MMMM JES JES" on fiilis, joka herää kun Tää ei voi odottaa lähtee käyntiin. Se menee niin sanotusti jalan alle. Tunne ei olisi yhtään näin raikas, jos koko levy olisi samanlaista ajoa. Tämän kuulemista livenä odotan todella kovasti, sillä sen alku jättää todella paljon vapauksia Ailin aloittaessa sen yksin pelkällä loopperilla. Oi olisipa tässä livenä jotain ihan kreisiä scat-meininkiä!

Katselen taivaalta kuuluu levyn maalailevampaan soundiin yhdessä jousten kanssa. Se kertoo kauniin tarinan, mutta Tää ei voi odottaa jätti sen verran hyvät pärinät, että keskittymistä rauhallisempaan ja maalailevaan meininkiin sai taas vähän hakea. Tämä on kuitenkin kuuntelijan (minun) vika, ei suinkaan kappaleen. Sykähdyksiä sielussa aiheuttaa erityisesti Aili ja flyygelitorvi (toivottavasti se on se :D) yhdessä.

Levyn päätöskappale on laulu Armaalle. Se on oikeastaan hieman yllättävä lopetus. Jätänkin sen sisällön mysteeriksi, jos joku haluaa kuulla sen vasta keikalla ensimmäistä kertaa. 

Kokonaisuutena Piirrä minut on todella onnistunut levy. Ymmärrän, jos jännitystä on ollut ilmassa eilisellä Savoyn keikalla, sillä se on todella paljas. Tuntuu siltä, että Ailin tarina on vasta alussa. Hurja ajatus, kun miettii mitä kaikkea tämä muusikko on jo urallaan tehnyt. 

Ja nyt siihen arvontaan!

Koska kysyvä ei tieltä eksy, päätin kysyä Piirrä minut-levyn julkkarikiertueen Jyväskylän keikalle pari lippua arvottavaksi. Ei kuitenkaan huolta, jos et pääse ensi perjantaina Poppariin kuuntelemaan keikkaa, sillä saan arpoa myös kaksi (2) Piirrä minut-levyä. Toisen arvon täällä blogissa ja toisen blogin facebook-sivuilla.

Ohjeet menee näin:

Kommentoi tähän postaukseen, että mitä haluaisit minun kirjoittavan tulevaisuudessa (musiikista tai elämästä). Kerro myös, että kumpi saisi olla: levy vai lippu.

Huom! voit kommentoida kaksi kertaa ja osallistua sekä lipun että levyn arvontaan. Jos haluat parantaa mahdollisuuksiasi levyn voittamiseen, voit käydä osallistumassa myös facebookin puolella. Olkoon jazz-henget puolellasi ja osukoon arpaonni juuri sinuun!

Arvonta päättyy keskiviikkona 18.10. keskiyöllä.

 

Jazz-terveisin,
Henriika S.

 

Seuraa blogia instagramissa // Facebookissa

Ps. Muista painaa sydäntä, jos jotain siellä sinun sydämessäsi tekstin aikana liikahti.

Kommentit

Millie's
Randomilla

Osallistun keikka-arvontaan. Olisipa ihana päästä, kun Poppari on niin lähelläkin. Toivoisin, että kirjottelisit jatkossa siitä mikä on suurin unelmasi musiikin saralla ja jotain juttuja Jyväskylästä. :)

Henriika S.

Kiitos osallistumisesta <3 Jyväskylä ja unelmajuttuja aivan varmasti tulossa!

nenomiu (Ei varmistettu)

Ois mukavaa jos tekisit jutun sun kaikkien aikojen lemppari levyistä! ^-^ (levyarvonta)

Henriika S.

Uu tämä on paha! Kiitos osallistumisesta <3

nenomiu (Ei varmistettu)

Tulisi varmasti mielenkiintoinen juttu siitä, millaisia on sun oma keikkarutiinit, esim. miten valmistaudut henkisesti ja fyysisesti :) (keikka-arvonta)

Moikka (Ei varmistettu)

Moi! Keikalle en ehdi jyväskylään, mutta levyä voin kuunnella myös täällä helsingissä! Eli levyarvontaan osallistun :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Hei keikalle en pääsisi, mutta levy ois ihana saada! :)

MarjaKoo (Ei varmistettu)

Levyarvonnassa mukana. Olisi kiva lukea siitä, miten jazz voisi olla näkyvämpää ja koskettaa laajempaa ihmisryhmää.

aaanna (Ei varmistettu)

Keikka-arvonnassa mukana :) Postauksia elämästä on kiva lukea!

Henriika S.

Moikka! Nyt kävi niin upeasti, että sulle olis keikkalippu odottamassa huomiselle Aili Ikosen keikalle :) 

Vierailija (Ei varmistettu)

Olisi kivaa, jos kirjoittaisit siitä, milloin tajusit, että haluat laulajaksi tai että laulu on sun instrumentti. Keikkalippu kelpaisi!

Saramatilda (Ei varmistettu)

Levyarvonta! Musta on ihanaa kun kirjotat niin monipuolisesti elämästä (musa, ihmissuhteet, tunteet, arkielämä jne.). Jatka samaan malliin ja toivottavasti saat paljon lisää seuraajia, sun juttuja on ihana lukea! &lt;3

Satumaatango (Ei varmistettu)

Keikkalippu kiitos! :)
Aina yhtä kiehtovaa kuulla tarinoita artistien ja kappaleiden takaa. Käsittääkseni nyt on jonkinlainen Popparin juhlavuosi menossa. Voisiko tehdä jutun artisteista jotka ovat ponnistaneet (mm) sieltä maailmalle?

minttu47 (Ei varmistettu)

Olen liian kaukana, joten levyn arvontaan mukaan. Kiinnostaa ihan tavallinen vuorokausi 24 h elämästäsi - tai vaikka epätavallinenkin.

Henriika S.

Hei! Levyarvonnassa onni suosi sinua! Laitathan tähän vielä s-postiosoitteesi, että saan levyn toimitettua sinulle :) 

Hiisukas (Ei varmistettu)

Elämä kiinnostaa, tavallinen arki ja kaikki siihen liittyvä. Levyn arvonnassa mukana.

Minnea
Minnean muruja

Keikkalipun haluaisin! Musiikkijutut ja ihan arkiset kuulumiset kiinnostaa :)

Henriika S.

Moikka! Arvonta on suoritettu ja toinen keikkalipuista olisi sun! Popparin ovella sanot vain nimesi ja pääset nauttimaan ihanan Ailin musiikista :)

Minnea
Minnean muruja

Hei jee! Mahtavaa! 

P.S. Siis sanonko blogin nimen? Mun oma nimenihän on ihan jotain muuta kuin Minnea :D

Henriika S.

hahaha :D en edes tullut miettineeksti tota! Jos sulle on ok, ni sano vaan Minnea :D?

Jos haluat mennä keikalle seuralaisen kanssa, kannattaa lippu käydä jo varmuudeksi ostamassa tänään Popparista :) Baarin omistaja Sami kertoi, että niitä on mennyt kovaa vauhtia :)

Minnea
Minnean muruja

Minnea käy hyvin :) Kiitti vinkistä, täytyykin ehkä tänään käydä sitten ostamassa toinen lippu!

Asta O. (Ei varmistettu)

Levy kiinnostaa. Haluaisin lukea sinun arkesi pienistä ja suurista iloista. Mikä sai sinut tänään onnelliseksi, kenen hymy pelasti päivän.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.