JAZZ JKL ja JKL, mitä ihmettä nämä ovat?

Mun lempi juttuihin keikoilla kuuluu ehdottomasti onks teillä hyvä meininki-huuto. Harmi vaan, että aika harvoin sitä uskaltaa huudella keikalla, jolla soitetaan pelkkää jazzia.

Vai onko homma sittenkään näin? Tiedän ainakin yhden bändin, jonka keikoilla tuohon huutoon vastataan aivan varmasti, että "JOOOOOOO" ja se on Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana. Ei muuten jätä ketään kylmäksi. Kuulin bändiä livenä viimeksi Imatralla Big Band-kurssin yhteydessä pidetyssä konsertissa, ja vaikka keli oli aivan kamala, oli meno aivan hullun kuuma. Omalla kohdalla lisämaustetta tuo tietysti se, että lavalla soittaa monta tuttua kasvoa, mutta en usko sen olleen syynä mun jalkojeni villiintymiselle. Pistin kuulkaas ihan tanssiksi kaikesta siitä sateesta huolimatta!

Miksi päätin aloittaa tämän kirjoituksen paasaamalla Ricky-Tickistä? No siksi, että  huomenna (torstaina) 28.9. klo 21 Jyväskylän Poppariin on tulossa keikalle bändi, jossa soittaa tyyppejä, jotka laittoivat mun jalat sekaisin Ricky-Tickin keikalla myös pari kesää sitten.

Otsikossa vilauttelin termejä Jazz jkl ja jkl, mutta olen aika varma, että ainakin toiselle kirjainyhdistelmälle minulla on tarjota selitys, jota ette vielä tienneet. Aloitetaan ensin Jazz jkl:stä. Homma on tämän näköinen:

"Jazz Jkl ry järjestää Jyväskylässä korkeatasoista ja monimuotoista Jazz Jkl Live -konserttisarjaa."

Lyhyestä virsi kaunis ja mitäs sitä turhaan selittelemään, kun homma on paketissa yhdessä virkkeessä. Kerrottakoon kuitenkin sen verran, että kyseessä on yhdistys, joka on aloittanut toimintansa vuoden sisällä, ja todellakin tarjoaa sitä, mitä lupaa. Jos et koe olevasi vielä mikään jazzin asiantuntija, olet turvallisilla vesillä tämän yhdistyksen juttuja seuratessasi, ja voit olla varma keikkojen korkeatasoisuudesta. Yhdistyksen kotisivuille pääset tästä.

 

Kuva jklmusic.fi sivulta

Tähän mennessä on selvinnyt, että meillä on täällä Jyväskylässä hieno uusi jazzin ilosanomaa levittävä yhdistys, mutta miksi otsikossa lukee vielä kerran JKL, kun on jo aika selvä hommeli, että Jazz Jkl toimii Jyväskylässä. No kuulkaas siksi, että JKL ei tarkoitakaan nyt tätä mäkien luvattua kaupunkia, vaan Jorma Kalevi Louhivuorta (yllä olevassa kuvassa).

"Kalevi Louhivuori aka J.K.L is one of Finland’s finest up-and-coming musicians/composers. He has toured around the world (Asia, Australia, Africa, U.S.A, Europe etc.) for concerts and giving workshops (Singapore Jazz School, North Melbourne Institute of Music, Kenyatta University in Kenia, Saxion Hogeschool in Holland etc.)

Kalevi has performed with many jazz legends of today like Dave Liebman, Al Foster, Hugh Masekela, Bob Mintzer among others. He works in numerous different bands & productions and is the leader of The Northern Governors, Sun Trio and Kalevi Louhivuori Quintet.

Kalevi is a composer, arranger, lyricist, producer, singer and a co-founder for a new company called Taction Enterprises Inc. He writes music for all kinds of bands and his music varies from jazz to pop,  from classical to afro-beat, from big bands to choirs and orchestras."

Näin kerrotaan Kalevista hänen kotisivuillaan. Elikkäs maailmanluokan mies. Tänne Jyväskylään hän saapuu kvintettinsä kanssa, josta Jazz Jkl:llän nettisivuilla kerrotaan näin:

"Jyväskyläläislähtöinen Kalevi Louhivuori (s. 1984) on tunnettu kypsästä ja tunnistettavasta trumpettisaundistaan, ja mies onkin vuosien varrella vaikuttanut monipuolisesti eri genreissä sekä yhtyeenjohtajana, säveltäjänä ja soittajana.

Rumpali Jaska Lukkarinen (s. 1982) lukeutuu maamme jazzrumpalien parhaimmistoon ja on kiinteä osa mm. Dalindèo-yhtyettä sekä Ricky-Tick Big Bandia.

Saksofonisti Ville Vannemaa (s. 1983) liikkuu ketterästi eri musiikkityylien välillä vaikuttaen myös useassa eturivin jazzyhtyeessä, kuten rumpali Teppo Mäkysen liidaamassa Teddy’s West Coastersissa.

Alun perin oululainen pianisti Mikael Myrskog (s. 1988) valittiin Pori Jazzin vuoden 2016 nousevaksi kyvyksi. Rohkeasti svengaavan basisti Eero Sepän (s. 1990) kanssa nämä kaksi muodostavat vahvan rytmikaksikon, joka on Kalevi Louhivuori Quintetin lisäksi tuttu monista muistakin jazzyhtyeistä, kuten Sami Saaren Jazzpojista sekä urkujazztrio Buba Wii Aa:sta."

Eipä tarvitse Kalevin yksin starbailla lavalla tällaisen porukan kanssa. Töppösensä lavalle nostelevat jazzin parasta A-luokkaa olevat soittajat. Kalevi Louhivuori on muuten kotoisin täältä Jyväskylästä ja aina, kun keikkailee kotipaikkakunnalla, on ilmassa jotain ihmeellistä taikaa ;)

Itsehän olen ollut niin nokkela, että junailin itsestäni hovikuvaajan kaikille yhdistyksen järjestämille keikoille, joten tuuppa heittää parit jazz-terveiset, jos tulet paikalle. Laitan sieluni täysillä peliin (eli kuviin) ja ehkäpä saan seuraaville keikoille muutaman lipun arvottavaksi. Tämä jää vielä nähtäväksi.

 

Ennen minkään arvonnan käyntiin päräyttämistä haluaisin kuitenkin tiedustella, että kiinnosteleeko tällaiset keikkaliput noin niinkun ylipäänsä?

 

 

Jazz-terveisin,
Henriika S.

 

Käy tykkäämässä Jazz Jkl:län Facebook-sivuista tästä.
Linkki tapahtumaan on tässä.

Ps. Tiedätkö kuka soittajista näyttelee myös Uusi Päivä-sarjassa ;)?

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.