MENKAT LAVALLA

 

Ne on täällä taas. Menkat.

Vatsa on turvonnut ilmapalloksi ja kaikki vaatteet kiristää. Yrität laittaa vielä viime viikolla oikein hienosti istuneen mekon päälle, mutta nyt se kiristää kaikkialta.

Ajattelit laittaa illan keikalle myöskin sirot nikkurimalliset korkkarit. Lähdön hetkellä yrität sujauttaa ne jalkaan, ja siro ei ole todellakaan ensimmäinen sana, joka sen hetkisestä tunteesta tulee mieleen. Jalkaterä puristuu kengän sisällä ja sivussa oleva vetoketju pitää runnoa kiinni.

Täytyy keksiä nopeasti joku muu vaihtoehto. Pitääkö taas laittaa ne venyneet ballerinat jalkaan. Näköjään on pakko, jos haluaa selvitä lavalla seisomisesta. Katsot jalkojasi vähän tarkemmin ja huomaat tehneesi saman mokan, kuin niin monta kertaa aikaisemminkin. Unohdit ottaa sukat pois jalasta paria tuntia ennen lähtöä ja nyt nilkkoja koristaa tarkkat jäljennökset raidallisista pupusukista. 

Eikö evoluution myötä olisi voinut kehittyä jotain muuta tapaa saada lapsia, kun nämä saakelin munasarjat ja niiden kaverit?

 

 

Ajan myötä olen oppinut tunnistamaan kehostani milloin on aika varautua viikon kestävään koitokseen. Välillä ottaa kuitenkin aivoon, kun niiden myötä musta tulee myös heikko mieliteoille. Pikkuhiljaa ja salakavalasti mielenlujuus alkaa järkkymään ja pienet äänet kuiskuttelevat päässä, että: 
 

"Miten ois nyt levy suklaata?"
 

Jokaisella kerralla vannon itselleni, että nyt pysyn vahvana, sillä sipsit ja suklaa ei auta tasan yhtään siihen turvonneeseen oloon. Kuitenkin h-hetken lähestyessä unohdan palopuheen, jonka pidin mielessäni ja alan uskoa siihen, että suklaa todellakin auttaa, eikä sipseistä tällä kertaa kerry mitään nesteitä. Seuraavana päivänä herään kakan maku kuivassa suussa ja vaatteita pukiessa ihoon sattuu, kun keho on kerännyt itsensä äärimmilleen nestettä. Kerran laulutunnille mennessä opettaja kysyi, että onko kaikki hyvin, kun mun silmät on niin syvällä silmäkuopissa yhden sipsinhuuruisen illan jälkeen.. Joo on. Söin eilen vaan pari pussia sipsiä ja suklaata (ja mulla on menkat).

 

 

Söin jossain vaiheessa useamman vuoden e-pillereitä, jolloin en tuntenut kehoni muutoksia samalla tavalla, kuin nyt. Lääkäri suositteli kohdallani useamman lätkän popsimista peräkkäin, joten nautiskelin todella kivuliaasta viikosta noin kerran neljässä kuukaudessa. Pillereiden käyttö vaikutti myös suuresti mielialaani ja lopulta lopetin niiden käytön, kun arki oli niin harmaata, että olin jopa valmis syömään masennuslääkkeitä. Merkkiä vaihdettiin, mutta mikään ei auttanut. Onneksi tajusin lopettaa ja nyt ilman minkäänlaisia ulkopuolisia hormoneja voin sanoa, että kehoni kertoo minulle paljon enemmän, kuin silloin. Se kertoo oikeastaan ihan uskomattoman paljon, kun malttaa vain kuunnella. Ihan kuin e-pillerit olisivat sanoneet keholleni, että: 

"Turpa kiinni! Täällä määrään minä"
 

Oikeasti elämä ei ole ihan kamalaa, vaikka tasaisin väliajoin osa elämästäni kuuluukin kuukautisille. Se on elämää siinä missä hetket ilman niitä. Niihin aikoihin syön poikkeuksellisesti kyllä aika hyvän määrän särkylääkkeitä, mutta se on pienempi paha, kuin harmaa mieli. Välillä, kun muistelen aikaa pillereiden kanssa, tulen todella surulliseksi. Palaan niihin ajatuksiin, jotka silloin pyörivät mielessäni. Tietysti kaikkea ei voi pelkästään niiden syyksi laittaa, mutta uskon, että pitkälti siitä syystä olin muttunut eläväisestä ja nauravasta ihmisestä täysin apaattiseksi ja aloitekyvyttömäksi.

Olen kuullut tarinoita oopperalaulajista, jotka eivät esiinny tietyssä vaiheessa kiertoa, sillä kuukautisten vaikutus ei ulotu vain tietyn alueen limakalvoille. Joillain vähemmän luotettavilla sivustoilla kerrottiin, että miehet voivat jopa tunnistaa naisen äänestä, että onko hänellä juuri sillä hetkellä kuukautiset. Kai naisetkin voi sellaisen taidon harjoitella? Itse olen keikoilla niin kiinni musiikissa, etten muista koko hommaa lavalla ollessa. Joskus ilmassa on ollut vaaran tuntua, kun särkylääkkeiden otto on mennyt liian myöhäiseksi, mutta kai se adrenaliini silläkin kertaa teki taikojaan. Se olisikin mahtava näky, kun solisti kävisi aina välillä lattialle sikiöasentoon ja lattian rajasta huutelisi bändikaverille, että "soita soolo" ja pahimman mennessä ohi hyppäisi takaisin mukaan biisiin :D Ehkä näin onkin joskus tapahtunut, who knows.

Vaikka kuinka yrittäisi työntää tämän punasävytteisen viikon ajatuksistaan, tulee se mieleen vähintäänkin kerran kuussa ja tällä kertaa huomasin, että mieltä ilahdutti jotenkin erityisellä tavalla. Best for Me-blogissa oli aivan ihana kirjoitus Menkkapaketti esiteinille, joka laittoi ajattelemaan omaa suhtautumistani tähän maailman luonnollisimpaan asiaan, joka kertoo meistä naisista ja meidän kehostamme niin paljon. Onhan tämä nyt lopulta kuitenkin juhlimisen arvoista hommaa. Tästä kirjoituksesta reipastuneena otinkin tavoitteeksi, että pidän aina pienen fiilistelyhetken, kun tämä aika kuusta taas koittaa. Pienet bileet omalle naiseudelle ja sille, että mun keho pystyy tähän kaikkeen. Ei ole todellakaan itsestäänselvyys, että kaikkien kehossa on asiat niin hyvin, että kuukautiset edes tulisivat. 

 

 

Nyt on siis syytä juhlaan ainakin kerran kuussa! On myös aika ostaa kauniit kengät turvonneille jaloille ja sellainen mekko, jonka ei ole tarkoitus toimia toisena ihona. Jos kerran välillä paikat turpoaa, niin miksei siihen voi varautua ja olla silloinkin lavalla hyvillä mielin. 

 

Jazz-terveisin,
Henriika S.

Kommentit

ginty
gg and the moon

Aivan ihana teksti! Ja nuo kuvailemasi hormoniehkäisyn sivuvaikutukset....huh, tunnistan itseni ihan täysin. Kamalaa. Varsinkin, kun se elämän mustuus hiipii niin hitaasti, eikä edes tajua mihin ja miksi on vajoamassa. Onneksi tosiaan ymmärrettiin molemmat lopettaa :D :( 

Rentoa sunnuntaita!

Henriika S.

Kiitos! Kauhistuttaa, kun pillereitä määrätään niin helposti. Mullakin alkuperäinen syy oli ihonhoito, eikä ehkäisy. Jos kalatkin muuttuu veteen joutuvan hormonimäärän takia naaraiksi, niin ei se ihan hyvästä voi ihmisellekään olla. Joten todellakin hyvä me!

Ihanaa sunnuntaita sulle myös :)

ginty
gg and the moon

Nimenomaan! Mullekin tuputettiin 14-vuotiaana pillereitä menkkakipuihin, mutta onneksi äiti kielsi. Nyt vanhempana olin ja olen edelleen hormoniehkäisyä vastaan, mutta otin silti renkaan ihan vaan, koska ihanan helppoa. Mut ei kyllä ollut minulla sen arvoista (+kuten sanoit ympäristövaikutukset). :) 

Kommentoi