Onko sulla lääkityslista?

Tänään 22.3. vietetään Lääkehoidon päivää ja tänä vuonna teemana on järkevä lääkehoito. Kehotan kaikkia tarttumaan tähän ja tekemään itselleen henkilökohtaisen lääkityslistan.

Joku voi siellä ihmetellä, että miten tämä aihe liittyy mun blogiin, mutta laulajana oikealla lääkinnällä on pelastettu monta toivottomalta tuntunutta tilannetta. On olemassa sellaisia ammatteja, joissa on välillä tehtävä töitä sairaana (jos laatu ei kärsi merkittävästi) ja tämä on yksi niistä. Toki sairaalahoitoa vaativat sairaudet ja täällä Lilyssä tapetilla olleet Kolmistaan -blogin Karoliinan kertomukset todella karmaisevasta tilanteesta terveydenhuollon resurssipulasta eivät ratkea tällä, mutta jotain tällä voidaan kyllä saada aikaan. Se auttaa hoitohenkilökuntaa hätätilanteessa ja apteekista ostettavat muiden lääkkeiden kanssa sopimattomat lääkkeet eivät yhtä helposti pääsisi torpedoimaan ihmisten yleiskuntoa.

Oma äitini toimii Etelä-Suomessa apteekkarina ja tästä syystä on tullut koko elämä perehdyttyä apteekkimaailman saloihin sivustaseuraajan asemasta. Yksi asia, jonka olen myös itse apteekin kassalla töissä ollessani huomannut, on puutteelliset tiedot omista lääkkeistä. Vaikka itsehoidon puolelta saa nykisin todella paljon lääkkeitä, on keskustelut siellä apteekkihenkilökunnan kanssa todella tärkeitä. Pakkauksissa on toki ohjeet lääkkeiden ja vitamiinien käyttöön, mutta ei sieltä aina osaa itse katsoa, että sopiiko ne oman lääkityksen kanssa.

Tästä syystä tämän vuoden teema on todella tärkeä, eikä vaadi juurikaan ponnisteluja. Erityisesti muistisairaiden vanhusten kanssa voisi yhdessä tehdä listan (joka kyllä hyvin todelläköisesti on jo tehty), jonka he voivat ottaa aina mukaan apteekkiin ja antaa sen häntä palvelevalle farmaseutille tai proviisorille. Apteekkihenkilökunta on kyllä aivan todella taidokasta porukkaa kalastelemaan oikeita tietoja asiakkailta, mutta jos kaikilla olisi lääkelista mukana, menisi hommat todella paljon sutjakkaammin.

 

Tässä vielä virallinen video aiheesta:

 

 

Jazz-terveisin,
Henriika S.

 

 

 

Seuraa blogia facebookissa // Instagramissa

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Apteekkihenkilökunnan puolesta tilanne on minun näkökulmastani vielä aika simppeli: on tietyt e-reseptit ja niiden perusteella voi katsoa, mitä kaikkea vanhus syö. Käsikauppalääkkeillä on onneksi melko vähän interaktioita.

Entäs sitten muistisairas vanhus vastaanotolla? Virtsantiputtelu vaivaa ja lääkettä pitäisi antaa. Mutta mitähän muita lääkkeitä rouvalla on nykyään oikeasti käytössä? Ei muuta kuin kaivelemaan viimeiset käynnit sisätaudeilta, että mitäs lääkemuutoksia tehtiinkään viime viikon päivystyreissulla. Ottaakohan rouva edes niitä?

Aivan ihanaa olisi siis, jos potilaalla olisi oma lääkelista mukana aina, kun tulee lääkäriinkin.

t. lääkäri

Henriika S.

Olet kyllä aivan oikeassa, apteekissa vahinkoa saadaan suhteellisen vähän aikaan, mutta lääkärissä menee varmasti ihan valtava määrä aikaa "hukkaan", kun näitä selvitellään. 

Muistan erään kerran, kun piirsin asiakkaalle kuvalliset ohjeet farmaseutin pyynnostä, sillä oltiin huomattu lopulta, ettei asiakas osaa lukea. Kyseessä oli siis vanhempi herra, joka oli vuosikaudet asioinut apteekissa ja napsinut ilmeisesti pillerit vähän mututuntumalla, kun ei uskaltanut kertoa, ettei osaa lukea. Aamulla oli aurinko ja illalla kuu, viereen sitten joko kokonaisia tai puolikkaita tabletteja. Johan alkoi olo kohenemaan, kun oikeat määrät näki kuvina purkin kyljestä. 

Teette niin arvokasta työtä ja teidän aika on todella kortilla, joten toivon, että yhä useampi tulisi listan kanssa.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.