PORI JAZZ 2017: Nämä kannattaa tsekata!

Kuvahaun tulos haulle porijazz.

 

Nyt on luvassa vinkkejä aiheesta Pori Jazz 2017! Koska jo festareiden nimessä komeilee kovasti rakastamani musiikkityylin nimi, haluan esitellä teille uusia (ja pari vähän vähemmän uutta) kuumia suomalaisia ja ulkomaisia nimiä, jotka eivät välttämättä heti sytytä lamppua kaikkien päässä. Ajattelin, että tarvitsen postaukseen vähän lisää uskottavuutta ja otin haastateltavakseni alan asiantuntijan, jonka harrastuksiin kuuluu jazzareiden bongailu. Osa suosituksista on sellaisia, joista mullakaan ei ollut kauheasti hajua, ja tutkittuani heidän saavutuksiaan, tunsin piston sydämessäni, kun tyypit eivät olleet vielä tuttuja.

Päätin rajata suositukset pelkästään Kirjurinluodon puoelle, mutta ensi vuonna voisi olla hyvä idea tajuta tehdä tällainen postaus sillä tavalla hyvissä ajoin, että ehtisin suositella myös Cafe Jazzin ja Lähi-Tapiola lavan puolelta artisteja. Klikkaamalla artistin nimeä pääset suoraan Pori Jazzin artistiesittelysivuille lukemaan heidän hehkutuksensa tyypistä, jos omat perusteluni näiden muusikoiden upeudelle eivät vakuuta tarpeeksi.

Kutsutaan nyt kuitenkin puhujapönttöön taitavana kitaristina ja minun rakkaana aviomiehenäkin tunnettu M! Muistivihkot esille, sillä tässä näitä nyt tulee:

Torstai (tänään):

14.00 (eli ihan kohta, joten vauhtia!) Julian Lage trio, Lokkilava 

Tähän kitaristiin olen tutustunut olosuhteiden pakosta, sillä M:llä oli yhdessä vaiheessa meneillän Julian Lage-kausi. Mutta miksi?

M: Lagen ura alkoi jo 8-vuotiaana Carlos Santanan soittokaverina, ja koko uransa hän onkin kantanut lapsineron viittaa harteillaan. Itseäni hänen soitossaan on aina kiehtonut vaivattomuus, rehellisyys sekä melodinen eleganssi tyylistä riippumatta. Kuitenkaan soitto ei ikinä ole tylsää tai ”varmaa”. Musiikissa otetaan riskejä ja etsitään niitä salaisia musiikillisia aarteita, joita improvisoidessa voidaan välillä löytää. Keikasta tulee varmasti viihdyttävä ja se vangitsee kuulijan kiinni hetkeen.

18.15 Ambrose Akinmusire, Lokkilava

Tämän hetken yksi kuumimmista trumpetisteista, joka hänkin tuli tietooni rakkaan aviomieheni toimesta. Meidän elämän voisikin oikeastaan jakaa aikakausiin eri artistien mukaan ja viimeisimpänä kotona on soinut hänen tuorein levynsä A Rift In Decorum: Live At The Village Vanguard.

M: Minuun Ambrosen toiseksiviimeisin levy The Imagined Savior Is Far Easier To Paint kolahti kovaa. Levyn kappaleet ja kokonpano hipoi täydellisyyttä. Uusinta livelevyä odotin kovasti ja se olikin kaikkea ja samalla ei kuitenkaan mitään, mitä olin odottanut. Monumentaallinen Vanguardissa äänitetty A Rift In Decorum on kova pala purtavaksi. Kuitenkin muutaman kuukauden jälkeen levy alkaa avautumaan ja sen kuuntelu vaati ehdottomasti juuri oikeanlaisen mielentilan ja rauhan. 
Itselle Ambrosen soitto on maagista. Omaan korvaan soittossa on vahvaa amerikkaperinnettä, kuitenkin samalla mukaan on sekoittunut skandinaavista lyyrisyyttä ja herkkyyttää. Ambrosen uraa jonkin verran seuranneena on minulla sellainen tunne, että hänen soittonsa kuullostaa juuri siltä millainen hän on myös ihmisenä. Määrätietoinen sekä ammattitaitoinen, mutta herkkä ja syvällinen. Hänen soitostaan kiinnostuneille myös vahvana suosituksena kitaristi Wolfgang Muthspielin uusin julkaisu Rising Grace, jolla Ambrose myös soittaa.

Perjantai:

13.00 OK:KO, Päälava

Jos et pääse Poriin tsekkaamaan tätä, niin suosittelen lämpimästi ottamaan suunnaksi Jyväskylän, kun on seuraavan Summer Jazz Clubin aika. Tämä Antti Lähdesmäen alulle laittama klubi on aivan todella upea lisä Jyväskylän kulttuurielämään. Mulla oli kunnia olla avaamassa oman pumppuni kanssa vuoden 2015 Summer Jazz-kesä. Lisätietoja seuraavan clubin kattauksesta saat klikkaamalla tätä linkkiä. 

15.00 Kandace Springs, Päälava

Tämä laulaja oli minulle tuntematon ja oikein hävettää! Ehdottomasti tsekkaamisen arvoinen nainen ja itse aijon paukauttaa huomenna Päälavan eteen klo 15.

16.00 Olli Hirvonen New Helsinki, Lokkilava (myös Cafe Jazzin puolella klo 22)

M: Mahtavaa päästä kuulemaan tätä New Yorkissa majailevaa suomalaistatähteä uudestaan livenä. Itselläni oli ilo tutustua kyseiseen virtuoosiin jo hänen debyyttilevyn tiimoilta, kun hän kiersi Suomea yhtyeensä kanssa. Jo silloin ihastuin Hirvosen soittoon, jossa on sopivasti röyhkeyttä, mutta samalla sitä voisi kuvailla jollain tavalla nöyräksi. Olli antaa sävellyksissään ja soitossaan paljon tilaa kanssasoittajilleen, ja näin soittajien välinen vuorovaikutus korostuu. Ollin soitossa kuuluu paljon vaikutteita rock- ja fuusioperinteestä, ja musiikki onkin paikoin todella suoraviivaista rockhenkistä ”ilotulitusta”. New Helsinki albumilla vahvan soiton ja soundien ylitse nousee upeat sävellykset. Musiikissa kuulee vahvasti New Yorkin, mutta silti kappaleissa on jotain oudon tuttua, jotain pohjoismaisuutta. Jos joku epäilee miehen kykyjä, niin pienenä meriittinä mainittakoon, että tämä kitaristi meni ja voitti Montreux’n kansainvälisen kitarakilpailun. Lisäksi pienenä lisähuomiona ja namedroppauksena haluaisin mainita, että Olli suositteli minulle kitaraa, jolla tällä hetkellä soitan. 😉

19.15 Herbie Hancock, Päälava

M: Hmm, miten Herbietä voisikaan kuvailla. Omasta mielestäni hän on jazz-musiikin saralla yksi tärkeimmistä ja vaikutusvaltaisimmista hahmoista. Mies on tehnyt uskomattoman laajan, pitkän ja vaikuttavan uran. Herbie on aina uskaltanut tutkia musiikin eri tyylisuuntia ja on aina onnistunut tuomaan kulloiseenkin projektiin oman soundinsa. Olen todella innoissani päästessäni todistamaan tämän musiikin jättiläisen keikkaa. Itselle tärkeimpiä Herbien levyjä ovat Maiden Voyage sekä herran debyyttisoololevy Takin’ Off, jota kuunnellessa on erityisen mielenkiintoista seurata nuorten lupausten soittoa yhdistettynä kokeneeseen soittajaan Dexter Gordoniin. Mahtavaa kontrastia. Lisäksi vasta tänä keväänä olen oivaltanut albumin Sunlightin loistavuuden. Aivan tajuttoman kova!

20.50 The Cinematic Orchestra, Jokilava

Tämä yhtye ei ole ihan sitä puhtainta jazzia, mutta omaan sydämeen se pääsi viimevuonna Groningenissa, kun yhdellä keikalla soitettiin kyseiseltä bändiltä biisi Horizon. 

20.50 The Bad Plus, Lokkilava

M: Ehdoton ”must see”- keikka kyseisenä päivänä. Pitkän uran yhdessä tehnyt The Bad Plus on tullut monelle tunnetuksi käsiteltyään pop- ja rock-covereita jazz kontekstissa. Yhyteen vahvuutena on aina ollut vahva yhteissoitto ja itselle yhtyeen ehdottomia helmiä on saksofoni suuruuden Joshua Redmanin kanssa äänitetty albumi The Bad Plus Joshua Redman. Yhtyeellä on uskomaton kyky säveltää ja tulkita kiehtovia ja vahvoja tunteita herättäviä kappaleita. Lisäksi ajankohtana trion näkeminen nyt Porissa on otollinen, sillä yhtyeen pianisti sekä alkuperäis jäsen Ethan Iverson jättää yhtyeen tämän vuoden jälkeen ja yhtye aikoo jatkaa uudella pianistilla. Eli jos halajaa nähdä yhtyeen alkuperäiskokoonpanolla, niin vahva suositus tälle keikalle. Lisäksi suosittelen huumorin ystäville yhtyeen rumpalin Dave Kingin vlogeja Youtubesta. Ne kulkevat nimellä Rational Funk with Dave King. ”And that’s how you get the gig” 😉

Lauantai:

13.15 Virta, Päälava

Nuorista suomalaisista muusikoista koostuva trio, joka on kovassa nousukiidossa. Vahva suositus! Yhtyeen rumpalin Erikin kanssa olen ollut elämäni ensimmäisellä hääkeikalla vuosia sitten 😀

14.00 Daymé Arocena, Lokkilava

Tämä nainen, joka pukeutuu joka keikalle valkoisiin, ei ollut mitenkään kauhean tuttu entuudestaan. Jos kuubalaiset meininkit kiinnostavat, on tämä ehdottomasti tsekattava!

15.15 Michael Kiwanuka

Vuonna 2013 Hesarissa oltiin sitä mieltä, että tämä artisti oli festareiden kokokohta, joten uskallan väittää, että tälläkin kertaa luvassa on takuuvarman kovaa meininkiä.

19.00 Verneri Pohjola Group: Pekka, Lokkilava

Todella mielenkiintoinen projekti, jossa Verneri Pohjola tulkitsee isänsä Pekka Pohjolan musiikkia. Lavalla trumpetisti Verneri Pohjolan kanssa nähdään hänen lisäksi Suomessa ja maailmalla mainetta ja kunniaa niittäneitä jazzmuusikoita. 

M: Verneri Pohjola on aina ollut minulle yksi tärkeimmistä suomalaisista jazz-muusikoista. Hänen soittonsa on uskomattoman kaunista ja täynnä tunnetta. Pojolan soundi on niin uniikki ja tunnistettava. Varmaankin siitä syystä häntä harvoin näkee rivimiehenä, vaan hän on aina keulahahmona viemässä omia projektejaan eteenpäin. Edition Recordsille äänitetty, omasta mielestäni täydellinen albumi, Bullhorn avasi pelin upeasti uuden levy-yhtiön tallissa. Bullhornista poiketen Jazzeilla kuultava projekti on luotu konseptin nimeltä Pekka Pohjola ympärille. Levyä olen jonkin verran kuunnellut ja tsekannut Jazzahead konsertin Youtubesta. Projekti tarjoaa paljon progen nälkäisille, mutta kylläiseksi tulevat myös jazzia kuuntelemaan tulleet festarivieraat. Verneri on onnistunut luomaan hienon sillan alkuperäisen lähdemateriaalin ja yhtyeen jazz-muusikoiden välille. Musiikki ei kuullosta progelta, jota jazz-muusikot soittavat, vaan musiikki elää jokaisen soittajan käsittelyssä persoonallisesti ja erityisen miellyttävästi. 

19.05 Cory Henry & Funk Apostles, Jokilava

M: Monelle Cory Henry on tuttu Snarky Puppyn riveistä ja erityisesti täydellisestä soolosta Snarky Puppyn kappaleessa Lingus. Nykyään Coryn pääfokus on tässä Herbie Hancockin Head Hunters hengessä toteutetussa projektissa, jossa yhdistetään funk grooveja improvisoituun musiikkiin. Rehellisesti sanottuna en ole itse seurannut kyseistä projektia kovinkaan tarkasti,  mutta joitain live-pätkiä nähtyäni, on bileet taattu. Tämä jengi tuskin jättää ketään kylmäksi! 
 

Toivottavasti näistä tärpeistä löytyi joku uusi tai vanha tuttavuus, jota meinaat mennä tsekkailemaan! Me otetan Pori suunnaksi perjantaina ja jos satut näkemään tämän jazzdiggarin siellä heilumassa, tuu heittämään yläfemmat ja jazz-terveiset 😉

Kenen tai keiden artistien takia sä ostit liput Pori Jazzeille tänä vuonna?

 

P7010524.jpg

 

Jazz-terveisin,
Henriika S.

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *