Tampere Jazz Happening: Muusikko suosittelee + ARVONTA

*Yhteistyössä Tampere Jazz Happening

 

Olen sanoinkuvaamattoman kiitollinen ja otettu, että saan tehdä muutaman jutun yhteistyössä Tampere Jazz Happening-tapahtuman kanssa. Tämän postauksen lopussa on myös arvonta. Odotan marraskuun ensimmäistä viikonloppua, kuin kuuta nousevaa, en nimittäin ole koskaan aikaisemmin pääsyt osallistumaan näihin karkeloihin. Se miten kuulin tapahtumasta ensimmäisen kerran on itseaisassa aika hauska tarina (ainakin mun mielestä).

Olin juuri muuttanut tänne Jyväskylään ja veri veti vahvasti vielä Helsinkiin. Olin bongannut itselleni kyydin facebookin Kimppakyyti-ryhmästä ja tällä kertaa Matkakeskuksella odotteli autossaan vanhempi herra, jonka kanssa matkustin kahdestaan Helsinkiin. Juttelimme niitä näitä ja aika pian huomasimme, että olemme kummatkin muusikoita. Herra oli henkeen ja vereen blues-mies ja minä jo hitusen kallellani jazziin. Keskustelu päätyi jotenkin marginaalimusan festareihin ja Tampere Jazz Happeninkiin. Pelkästään matkaseuralaiseni hypen perusteella olisi ihan kuka tahansa tullut siihen tulokseen, että kyseessä on kyllä yhdet maamme parhaat festarit. Tämän vuoden kattauksen nähtyäni olen hyvin vahvasti samaa mieltä. 

Pori Jazzista poiketen ei varsinaisesti ole pakko valita, että mitä keikkaa milloinkin kuuntelee, sillä ne on aikataulutettu lomittain. Jos olet jo ostanut tai olet ostamassa festaripassia, on ehkä hyvä miettiä hieman etukäteen, että mitkä keikat ainakin haluaa nähdä, sillä saattaa olla, että jossain vaiheessa on pakko vetää vähän henkeä.

Tuttuun tapaan olen kutsunut tärppikomiteaan myös superkitaristin ja aviomiehenänikin tunnetun Herra M:n aka Matiaksen. Täältä pesee:

 

Torstai 2.11.

 

Klubi, 19:00

On luultavasti aika ilmeistä, että laulajaa kiinnostaa laulajat. Näin se menee tälläkin kertaa. Ensimmäinen tärppi on jo torstaille, jolloin teemana on Spotlight on Estonia. Kattaus koostuu kolmesta yhtyeestä, joista odotan todella mielenkiinnolla Kadri Voorandin ja Mihkel Mälgandin duon esiintymistä. Kadria hehkutetaan teknisenä taiturina, eikä turhaan. Levyt eivät yleensä ikinä kerro koko totutta jazz-muusikon taidoista, mutta jo pelkästään äänitetyn materiaalin perusteella uskallan sanoa, että instrumentti on tällä laulajalla todellakin hallussa. Luvassa on mitä ilmeisimmin loopperilla ja efekteillä leikkimistä ja kokoonpanona duo tarjoilee loistavat puitteet juurikin leikkimisille, sillä tilaa riittää.

 

Perjantai 3.11.

 

Pakkahuone:

Steve Coleman & Five Elements, 21:45

Matias: Ensimmäinen kosketukseni saksofonisuuruuden Steve Colemanin musiikkiin tapahtui Dave Hollandin suurenmoisen albumin Extensionsin kautta. Silloin itseäni kiehtoi arvostetun saksofonitaiteilijan luova voima, joka kuului vahvasti hänen soitostaan. Hänen yhtyeensä Five Elements ei ole minulle kovinkaan tuttu, ja tämä olikin oiva tilaisuus syventyä legendan musiikkiin. Five Elements luottaa soitossaan tiukkaan yhteissoittoon, enkä usko että siitä tulevallakaan keikalla tingitään. Musiikki selvästikin pohjaa soundimaailmansa elektroniseen perinteeseen hakien siihen mausteita eri vuosikymmeniltä.

Myönnän että mielenkiinto yhtyettä kohtaan perustui Steve Colemanin laajaan uraan ja sitä kautta saatuun maineeseen. Kuitenkin hiukan tutustuttuani Steve Coleman & Five Elements yhtyeeseen mielenkiintoni heräsi ja uskon että yhtye tulee tarjoamaan kokonaisvaltaisen jazz-elämyksen.

 

Telakka:

Sid Hille & Foreign Friends, 21:00

Telakan puolella nähdään perjantaina varsin suomalainen kattaus, vaikkakin illan aloittaa yhtye, joka ei kyllä ole ollenkaan suomalainen. Sid Hille & Foreign Friends soittaa keikan Suomi 100-hengessä, sillä ohjelmisto koostuu vain suomalaisesta musiikista. Yhtyeen ruotsalainen vokalisti Anni Elif Egecioglu on hänkin Kadrin lailla varsinainen ääniakrobaatti, kuten Happeningin sivuillakin sanotaan. Hän käyttää äänensä eri värejä todella monipuolisesti ja odotankin innolla millaiseksi Hard Rock Hallelujah taipuu tämän kokoonpanon käsissä. 

Njet Njet 9, 22:30

Voisin oikeastaan suositella tätä telakan iltaa ihan kokonaisuudessaan. 22:30 aloittava Njet Njet 9 on yhdeksän hengen muodostama ilotulitus. Jos bändillä on levy, jonka nimi on Unicorn Attack ei se voi olla muuta, kuin loistava. Nyt kun tarkemmin mietin, odotan tätä keikkaa ehkä kaikkein eniten. Osasyynä voi olla monet tutut kasvot, mutta myöskin se, että yrityksistä huolimatta, tämä on ensimmäinen kerta, kun pääsen heitä livenä kuulemaan. Keikalla fiilistellään heidän uuden Dark Soul-albumin julkaisua, mutta toivon todella, että maailman upeinta nimeä kantavalta Unicorn Attackilta kuullaan myös musaa!

 

 

Jukka Eskola Soul trio, 00:00

Telakalla illan päättää Jukka Eskola Soul Trio, eikä mielestäni tämän yhtyeen kohdalla tarvitse muuta, kuin lausua tämän tajuttoman kovan trumpetistin nimi ääneen, pitää pieni hiljainen hetki hänen taidoilleen ja ottaa suunnaksi illan keikka. Sen jälkeen voidaan pitää vielä toinen hiljainen hetki hänen kanssaan lavalle nouseville muusikoille. Yksi hiljainen minuutti Mikko Helevälle ja Jaska Lukkariselle kas näin.

 

 

Lauantai 4.11.

Pakkahuone (iltapäivä):

Sunna Gunnlaugs Trio with Verneri Pohjola, 14:00

Jos keikan esittelytekstissä mainitaan maailmanensi-ilta, on se aina näkemisen arvoinen juttu. Ilmassa on vähän samanlaista fiilistä, kuin ravintolassa maistelumenua syödessä. Tietää, että ravintola on hyvä, mutta itse annokset ovat täysi mysteeri. Sunna Gunlaugsin trioa täydentää loistava trumpetisti Verneri Pohjola, jonka sävellyksiä kuullaan myös keikalla. Ensikosketus Vernerin soittoon kohdallani oli Kansallisteatterin Vertigo-näytelmässä. Kokemus oli niin kokonaisvaltainen, että itkeä pillitin musiikin ja teatterin voimasta liikuttuneena koko esityksen ajan. Saas nähdä minkälainen makupaletti meille on tarjolla.

 

Telakka:

Adele Sauros Quartet, 21:00

Pori Jazzista kirjoittaessani suosittelin tsekkaamaan Virta-yhtyeen, joka soittaa nyt myös Telakalla keskiyöllä. Päätin tällä kertaa hehkuttaa enemmän illan aloittavaa Adele Sauros Quartetia. Ensimmäiset muistikuvat Adelesta ovat Sibelius-lukion bändimaratonista, jossa hän esiintyi vielä pianistina jazz-yhtyeensä kanssa. Jo silloin lukion ensimmäisellä luokalla mietin, että hitto mikä tyyppi. Fonin tullessa kuvioihin en enää tiennyt mitä sanoisin. Sen verran nopeasti lähti ura nousuun, eikä suotta. Yksi parhaita asioita Adelen esiintymisessä on mielestäni hänen täydellinen heittäytyminen. Yleisössä on todella kokonaisvaltainen fiilis, kun toinen laittaa todellakin kaiken peliin.

Eero Koivistoinen Quartet, 22:30

Matias: Eero Koivistoisen olen livenä kokenut useaankin kertaan ja jokainen kerta on ollut ainutlaatuinen ja yksilöllinen kokemus, viimeisimpänä juurikin kyseinen kokoonpano. Kvartetti koostuu Suomen ykkösrivin muusikoista. Muusikoista, jotka ovat tehneet hienoa uraa omilla soolourillaan, kuten myös muiden nimekkäiden artistien yhtyeissä.

Itseäni alkujaan tässä yhtyeessä kiehtoikin kokoonpano. Jokaista soittajaa olen fanittanut heidän oman soolouransa kautta, ja jokaisen yhtyeen artistin olen päässyt näkemään omalla soolokeikallaan. Yhtyeen jokaisen soittajan fani siis täällä! Itseäni kiehtoikin kuinka tämänkaltaiset SuomiJazzin jättiläiset soittavat yhdessä. Kuten arvata saattaa, upeaahan se oli. Yhtyeen jokainen jäsen kantaa oman kortensa kekoon yhtyeen luodessa kappaleista yhtenäisiä tarinoita ja hienoja kaaria.

Keikalla olin aistivinani, että Eero Koivistoinen antoi paljon tilaa muille jäsenille ja hän ei niinkään ollut keulakuva tai liideri vaan yksi tasavertainen yhtyeen jäsen. Toisaalta nautin tasavertaisuudesta todella paljon, mutta olisi myös hienoa nähdä tällä kertaa Eerolta suurempaa esiinmarssia. Lisäksi keikalta jäi mieleen Alexi Tuomarilan mielikuvitukselliset soolot ja ennakkoluuloton soitto. Odotan innolla toista kohtaamistamme yhtyeen kanssa.

 

Sunnuntai 5.11.

 

Pakkahuone

Dhafer Youssef ”Diwan Of Beauty And Odd”, 17:30

Matias: Dhafer Youssefin samaista nimeä kantavaa albumia muistan odottaneeni kuin kuuta nousevaa. Olin vuotta aikaisemmin löytänyt luuttu-taiteilijan 2009 vuoden albumin Abu Nawas Rhapsody sekä levyllä soittavat jättiläiset Tigran Hamasyan sekä Mark Guiliana. Kyseinen albumi oli itselleni niin suuri, että odotukset viime vuonna julkaistun albumin Diwan Of Beauty And Odd kohdalla olivat todella suuret. Innostusta ei hillinnyt tieto, että albumilla soittaisi yksi modernin jazzin idoleistani, pianisti Aaron Parks. Kyseisellä albumilla Dhafer siirtyi instrumentaali-iloittelusta hiukan lauluvetoisempaan tulkintaan. Kuitenkin Dhaferin musiikissa on aina ollut läsnä vahva kansanmusiikkiperinne, sekä jazz-musiikille tyypillinen improvisointi.  Uskonkin, että tulevalla Pakkahuoneen keikalla svengi ja groove tulevat olemaan keskiössä. Dhaferin musiikki on tehty liikuttamaan sekä fyysisesti että henkisesti.

Myös suuren tutkailun alla tulee olemaan miten tämänkaltainen yhtye, jossa improvisoivaa voimaa löytyy todella paljon, aikoo luoda jokaisesta kappaleesta oman näköisensä.

 

Arvonta:

 

Minulla on kunnia arpoa lauantain Pakkahuoneen keikalle yksi lippu, jonka arvo on 50 €.

Osallistuminen arvontaan käy niinkin kätevästi, että kommentoit tähän postaukseen, mitä musiikki merkitsee sinulle ja olet mukana arvonnassa. Muistathan laittaa kommenttiin jonkin yhteydenottoon mahdollistavan tiedon, tai sitten voit laittaa sen myös sähköpostilla tai facebookissa inboxiin tulemaan.  

Arvonta päättyy keskiviikkona 1.11. keskiyöllä!

Tästä listasta jäi todella moni mainitsemisen arvoinen yhtye pois, joten suosittelen lämpimästi tutustumaan Tampere Jazz Happeningin täydelliseen ohjelmaan tästä. Sivuilla on myös aivan loistava Whats happening?-osio, jossa on artistien haastatteluja.

 

 

Jazz-terveisin,
Henriika S.

 

Seuraa blogia facebookissa // Instagramissa

Kommentit

Einonäiti (Ei varmistettu)

Musiikki on rakkautta, sielun parannusta, energiaa, pohdiskelua, unelmointia ja lääkettä kaikkeen ☀️

Sassa (Ei varmistettu)

Musiikki merkitsee paljon ja hyvää musiikkia kuunnellessa huoletkin unohtuu.

annamansikka (Ei varmistettu)

Musiikki merkitsee minulle monia asioita. Musiikki on suuri osa elämääni, töiden ja vapaa-ajan parissa. Minulla on ollut myös vaikeata musiikin kanssa ja olen ottanut siihen aikoinani etäisyyttä. Etäisyyden otto kannatti, koska siitä huolimatta huomasin hakeutuvani musiikin pariin, ja rakkaus musiikkia kohtaan sitä kautta suureni ja vahvistui.

MariJH (Ei varmistettu)

Musiikki on osa elämää, elämä on osa musiikkia ❤️
Iän myötä musiikkimaku laajenee, ja olen huomannut, kuinka eri tavalla musiikki vaikuttaa eri tilanteissa.

Late K. (Ei varmistettu)

Musiikki on korvaamaton osa. Toisinaan myös korvamato.

Millie's
Randomilla

En osallistu arvontaan, mutta pakko sanoa: Onpa ihastuttavan hauska kuva susta! :)

Henriika S.

hahaa! Kiitos <3 Suoraan Inarin metsästä, tai pikemminkin kosken partaalta :D

KalleK (Ei varmistettu)

Musiikki merkitsee ajanvietettä, itseilmaisua, taidetta, viihdettä, terapiaa, vuorovaikutusta jne. Ehkä musiikissa hienointa on se, että sen avulla pystytään kuvailemaan tunteita ja tilanteita, joita ei esim. sanallisesti tai kuvallisesti voi juuri sillä tavalla kuvailla. Täysin ainutlaatuinen juttu siis.

Sarppa (Ei varmistettu)

Musiikki on parhainta terapiaa. &lt;3

Nananas (Ei varmistettu)

Minulle musiikki merkitsee itseni ilmaisemista ja myös tutustumista maailman erilaisiin sfääreihin. Monesti muiden soittoa kuunnellessani haen ja saan kiksejä, suorastaan euforisia tunteita, joihin jää koukkuun.

Henriika S.

Tattadaaaaa! Onni potkaisi ja sulle olisi nyt lippu lauantai-illan keikalle! Laitan vielä sähköpostilla tarkempia tietoja tulemaan :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Musiikki on antanut minulle tänä vuonna suunnattoman paljon iloa ison surun keskellä. Se on lohduttanut ja auttanut purkamaan tunnelukkoja ja käsittelemään menetystä.

Kommentoi