VIBA – Arvostelu, jota ei pitänyt tehdä

PA040735.jpg

 

”Mitä sitte, jos mulla on arpia?
Mitä sitte, jos meinasin kuolla?
Mitä sitte, jos jouduin taisteluun vieraalla maalla?
Siellä, minne monet ei mee, mistä perhoset pakenee.
Mistä arpia saa, sellaisia, jotka pysyy, jotka voi näyttää, kun joku kysyy.
Ei mulla vaihtoehtoja ollut, nyt mä oon vaan cool
Musta legendoja kerrotaan, toi on se aika kova luu.
Arvet mun kehoon kuuluu, niit ei aika pese pois.
Mut ne vaalenee, himmenee, hohteellaan mun kehoa koristelee,
V
aalenee ja himmenee ja hotaa niin. 

Tatuoitu valkoisella mä oon.”

Viba – Tatuoitu valkoisella

 

pa040657.jpg

 

Viime viikon keskiviikkona suuntasin jälleen tuttuun tapaan Jyväskylän Poppariin tietäen, että tarjolla on aivan satavarmasti laadukas keikka. Olin kuunnellut Viban musiikkia hieman etukäteen, ja erityisesti Virva Immosen tapa tulkita tekstejään jäi mieleen. Odotukset olivat kauniisti sanottuna perskeleen korkealla. Vaan enpä ollut osannut varautua siihen, mitä illan aikana sain kokea.

Yleensä, kun napsin keikoilla kuvia, pysyy keskittyminen enimmäkseen kamerassa, ja musiikkiin pitää muistaa oikein keskittymällä keskittyä. Tällä kertaa piti tsempata, että muistin ottaa kuvia, sillä voi moro mikä viba lavalta todellakin välittyi yleisöön. 

Virva Immonen on hyvin rauhallinen ja hillitty esiintyjä, mutta esiintyminen ei ole missään nimessä mitää puolivaloilla laulelemista. Hän on lavalla täysin läsnä ja tuo tekstin niin lähelle kuulijaa, että sen voi melkeinpä tuntea omassa suussaan. Olen itsekin joskus sanoittanut joitan kappaleita suomeksi, mutta omalla kohdalla sanoitukset ovat tuntuneet kököltä ja päälleliimatulta yhdistelmältä jazzin kanssa. Tähän asti olin kuvitellut, ettei suomenkieli sovi jazzin pariksi, mutta voin tässä ja nyt todeta, että kyllä sopii. Ainakin, jos tekstien takana on Virva Immonen.

 

pa040695.jpg

 

Mikään kappale ei tietenkään pärjää pelkällä tekstillä, vaan tarvitaan myös toimivia (ja mielellään todella hyviä) sävellyksiä. Kuten tästä hehkutuksen määrästä saattaa arvata, oli niitäkin tarjolla. Keskustelimme mieheni kanssa kotimatkalla, että hyvä musiikki on yllättävää ja oivaltavaa, mutta samalla jokainen ratkaisu tuntuu perustellulta. Alussa se sykähdyttää ja aiheuttaa niitä kuuluisia jazzdiggareiden ”uuuu” huudahduksia, ja jälkeenpäin niitä tilanteita miettiessä tulee fiilis, että juuri niin sen täytyi mennä.

Sävellysten ja sanoitusten lisäksi tarvitaan myös taitavia muusikoita, jotka tulkitsevat palluroita nuottiviivastolla. Oman maagisen lisänsä tähän iltaan toi  muusikoiden keskinäinen kemia. Viba on todellakin sitä, mitä se jo nimessään lupaa. Omiin lempiherkkuihin keikoilla kuuluu ehdottomasti soittajien kemian aistiminen. Tämän yhtyeen viba on sen verran sähköinen ja positiivinen, että onnen kyyneleiltä ei voinut illan aikana välttyä.

Suomessa me soitamme musiikkia ja olenkin useasti miettinyt, että miksi meillä ei leikitä musiikkia, kuten monessa muussa kielessä, sillä sitähän sen kuuluisi olla. Joten kiitos Viba, että otitte meidät yleisössä niin lämpimästi ja avoimesti mukaan leikkiinne. 

 

pa040699.jpg

 

Käykäähään ystävät tsekkaamassa Virva Immosen kotisivut ja laittakaa musiikki kuunteluun. Tässä yhtyeessä on todellakin ”sitä jotain”. Toivon koko sydämestäni, että Vibaa pääsee jatkossa kuulemaan enemmän.

Seuraavana Jazz Jkl:n konserttisarjassa on upea Aili Ikonen perjantaina 20.10.

 

Jazz-terveisin,
Henriika S.

 

Seuraa blogia instagramissa // Facebookissa

Ps. Muista painaa sydäntä, jos jotain siellä sinun sydämessäsi tekstin aikana liikahti.

Kommentit (6)
  1. Voi harmi, kun missasin keikan! Näin vielä jyväskyläläisenä.

    1. Toivottavasti Viba tulee pian uudestaan vierailulle Jklään! Päräytän täällä muuten huomenna tai ylihuomenna käyntiin yhden lippuarvonnan aivan loistavalle keikalle Jyväskylässä 😉

  2. Kiitos kovasti suosituksesta – uudet musiikkivinkit ovat aina tervetulleita! <3

    1. Jes <3 Hyvä tietää, että näille on tilausta. Omasta intohimon kohteesta kirjoittaa niin mielellään 🙂 Lisää vinkkejä tulossa itseasiassa hyvinkin pian!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *