Vinkit hääbändin bookkaamiseen

Oletko mahdollisesti suunnitellut meneväsi naimisiin tässä muutaman vuoden sisällä? Jos vastasit kysymykseen kyllä, eikä sinulla ole vielä bändiä bookattuna elämäsi bailuihin, olet oikeassa paikassa! Tänään jaetaan nääs vinkkejä juurikin tähän robleemaan. 

Raha eli bändin palkka

Tärkeimmät ensin. Olet häitä järjestävänä osapuolena hyvinkin onnellisessa asemassa, sillä raha kiinnostaa muusikoita aina, ja tästä syystä bändikin löytyy varmasti. Häät maksavat usein paljon ja helposti tulee ajatelleeksi, että mitä halvemmalla pääsen, sen parempi. Tässä hommassa voi mennä pahasti metsään, jos jää tuijottelemaan pelkkää nollien määrää muusikoiden hintalapussa. Alalla pyörii nimittäin jos jonkinlaista rämpyttelijää ja hoilaajaa. 

Jos viisihenkinen ammattibändi pyytää koko illan soitosta alle 1000 € on syytä epäillä, että raudanlujia ammattilaisia ei ole lavalle astelemassa. Opiskelukaverini Vili Kallonen on vuonna 2013 päättänyt paneutua tähän raha-asiaan vähän perusteellisemmin, ja näpytellyt mustaa valkoiselle, jotta tilaajan olisi helpompi ymmärtää, miksi bändille kuuluu maksaa summa, joka aluksi tuntuu ehkä järjettömän suurelta. Suosittelen todella lämpimästi tämän tekstin lukemista, jos vähääkään mietit, miksi bändille maksetaan yli 1000 € yhden illan keikasta. Kirjoitus on sen verran loistava ja havainnollistava, että sitä on jaettu tähän mennessä 1534 kertaa.

Musiikin tyylisuunta

Sinä ja puolisosi rakastatte tanssimista ja haluatte tassia häissänne koko illan salsaa. Näin spesiaalit toiveet rajaavat bändien valikoimaa hyvin paljon, mutta harva orkesteri toisaalta markkinoi itseään salsabändinä, ellei osaa sitä musiikkia todella soittaa. Jos teillä on mielessänne edes hitusen, minkä tyylistä musiikkia toivotte bändin illan aikana soittavan, on ensiarvoisen tärkeää, että valitsette bändin sen mukaan.

Bändeillä on kotisivuillaan yleensä aina biisilistoja, joiden perusteella saa hyvän kuvan kyseisen bändin tyylistä. Jos listalta ei löydy yhtään mieleistä veisua, ei bändi ole teitä varten. Toki toivebiisejä otetaan vastaan, mutta jos joku bändi lupaa opetella kokonaan uuden ohjelmiston vain teitä varten, ja tulee edelleen alle tonnilla soittamaan, on syytä olla varuillaan. Minä ainakin haistaisin tällaisessa tilanteessa pahasti pohjaanpalaneen käryä!

Niin ja kuuntele myös bändien soittonäytteitä! Kyseessä on yksi elämänne tärkeimmistä päivistä, jota en ainakaan henkilökohtaisesti lähtisi pilaamaan sillä, ettei bändi hallitse musiikkia, jota niin kovasti halusitte kuulla.

 

 

Sovi aikataulut selkeästi

Tässä vaiheessa biisilista on hyväksytetty ja rahasta sovittu. Olette luultavasti puhuneet alustavista aikatauluista, mutta hääpäivän lähestyessä on syytä olla tarkkana, että illan bileet mahdollistava porukka on myös kartalla teidän suunnitelmista. Bändille ei riitä pelkkä tieto soittamisen aloitusajankohdasta, vaan ennen showta on vielä kasattava äänentoistolaitteet ja valot sekä tehtävä sound check. Harjaantuneet keikkailijat tekevät nämä asiat nopeasti, mutta jos teillä on hiljaisuutta vaativaa toimintaa ennen virallisen soittoajan alkua, suosittelen sopimaan nämä järjestelyt ennen juhlaa tehtäviksi. Tässä tapauksessa on pidettävä huolta, että joku on myös paikanpäällä avaamassa ovia ja neuvomassa pistorasioiden sijainteja.

Tarjoa bändille ruokaa, juomaa ja omat tilat

Tämä kohta ei sen suurempaa avaamista tarvitse. Jos tyypit saapuu paikalle hyvissä ajoin ennen bileitä, ja odottelevat iltaan asti juhlapaikalla, (koska halusit idylliset maalaishäät jonnekin tooodella kauas kaikesta ja lähimpään kuppilaankin on parin tunnin matka) tulee heille nälkä ja jano. On myös todella tervetullutta, että tilavalinnassa on otettu huomioon se, että muusikoilla olisi joku backstagena toimiva paikka juhlavieraista erillään. Asia, jota ei varmasti tule tilaa valitessaan miettineeksi.

 

 

Tuleeko teille vielä mieleen asioita, jotka mietityttävät bändin valinnassa?

 

Jazz-terveisin,
Henriika S.

 

Kuvat: Suvi Häyrinen, My Sight
Meidän häiden bändi: Penatonics

Seuraa blogia facebookissa // Instagramissa

Kommentit

Kaaso (Ei varmistettu)

Loistava artikkeli. Kiitos! Vielä, kun saisi jonkun sivuston tai kontakteja täältä ketkä tekisivät keikkaa.
Onko ABC ohjeet kelpoja myös muihinkin juhliin vai mitä pitäisi ottaa huomioon esim jos aikoo järjestää isot kesäjuhlat tms?

Henriika S.

Kiitos! Ihana kuulla, että vinkeistä on hyötyä :) Bändiä ajatellen nämä ohjeet pätee oikeastaan mihin tahansa juhlaan :) Voin joskus pyytää kavereita ilmiantamaan bile- ja tanssibändinsä, ja kasata yhteen postaukseen kovia tanssilavojen ja baarien villitsijöitä!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.