Näin opin uuden kielen nopeasti

Muutin Tukholmaan elokuussa 2018. Nyt melkein kaksi vuotta myöhemmin voin tyytyväisenä huomata, että olen todella oppinut uuden kielen (en täydellisesti, mutta tarpeeksi hyvin silti). 🙂 Olin opiskellut ruotsia yläasteen alusta lähtien pari kertaa viikossa. Jotain perustaitoa minulla siis oli, mutta se itse puhuminen oli vielä todella heikkoa. Nykyään koen, että ruotsini on parempaa kuin englantini (minusta tuntuu, että olen korvannut osan englannin taidoistani ruotsilla haha). Tähän postaukseen olen koonnut asiat, jotka ovat auttaneet minua eniten ruotsin oppimisessa.

Sinnikkyys

Koska halusin erittäin paljon oppia ruotsia, päätin alusta alkaen puhua vain ja ainoastaan ruotsia. Sehän ei toiminut kovin hyvin, sillä erittäin rajallinen sanavarastoni pakotti minut vaihtamaan englantiin lähes joka lauseessa. Aloitin silti sinnikäästi lähes jokaisen lauseen jonka vain pystyin ruotsiksi (suunnilleen tähän tyyliin: Jag är hungry, are we gonna eat soon?). Tällä tavoin minun oli yhä helpompi ja helpompi pidentää lauseitani ja huomata että osaankin ilmaista enemmän asioita kuin mitä olin luullut.

Muiden kanssa puhuminen

Pyysin myös muita puhumaan minulle ruotsiksi, mikä on toinen erittäin tärkeä asia oppimisen kannalta. Vaikka en ymmärtänyt kaikkea ja minun pitikin usein vastata tai pyytää kaveria sanomaan sama uudestaan englanniksi, en ainakaan tottunut englannin puhumiseen. En siis ikinä alkanut puhumaan englantia kaikille, vain koska en osaa tarpeeksi hyvin ruotsia. Kun taitoni kehittyivät, minun ei tarvinnut yhtäkkiä vaihtaa epäluontevasti englannista ruotsiin, sillä kaikki puhuivat minulle jo ruotsia. Jälkikäteen kielen vaihtaminen olisi ollut paljon hankalampaa ja tuntunut paljon epämukavammalta.

Mukavuusalueelta poistuminen ja naurunalaiseksi joutuminen 😉

Kun puhuu erittäin heikosti jotain kieltä, joutuu usein tilanteeseen jossa sanoo jotain hassua tai ymmärtää jotakin täysin väärin. Se ei loppujen lopuksi ole niin vakavaa, vaan todennäköisesti tilanteesta saa pahimmassa tapauksessa hauskan muiston. En jaksa edes laskea kuinka monta kertaa olen sanonut jotain tyhmää, mutta ei minua oikeastaan edes niin paljoa kiinnostanut. Aksenttiakin on turha pelätä, trust me, useimmat pitävät sitä vain söpönä. Erilainen puhetapani oli muuten myös ensimmäinen asia, mihin poikaystäväni kiinnitti minussa huomiota.

Avun pyytäminen

Kysyn usein kavereiltani, jos he voisivat korjata minua jos sanon jotain väärin. Monet eivät viitsi korjata, mutta jos itse sanoo että haluaa oppia, niin ainakin välillä saattaa saada apua lausumiseen tai jonkin sanan taivuttamiseen. Harvaa oikeasti haittaa esitellä taitojaan ja tuntea olonsa paremmaksi toista auttaessa haha.

Lukeminen & kirjoittaminen

Ruotsiksi lukeminen on auttanut minua paljon sanavarastoni laajentamisessa, sillä opin uudet sanat parhaiten kun näen ne. Vaikka kuulisin jonkun sanan sata kertaa, en muista sitä kunnolla ennen kuin olen nähnyt sen kirjoitettuna. Koulutehtävät tein alusta alkaen ruotsiksi (tai siis google kääntäjä teki ison osan), mutta siinäkin on ollut erittäin kiva huomata, kuinka sitä ei enään oikeastaan ikinä tarvitse. 🙂 Myös uusien vaikeiden sanojen muistiin kirjoittaminen auttaa niiden sisäistämisessä.

Kuunteleminen

Etenkin kun haluaa oppia ääntämään paremmin, on kuunneltava miten toiset puhuu. Ruotsissa on monia eri murteita ja kaikki puhuvat hieman eri tavalla. Kuunteleminen ja matkiminen voivat auttaa uusien äänteiden ja puhetavan opettelussa.

Kärsivällisyys 

Oppimiseen kuluu aina aikaa eikä kieltä opi hetkessä. Vielä kahden vuoden jälkeen minulla on vieläkin opittavaa ja voin edelleen laajentaa sanavarastoani. Minulla meni pari kuukautta ennen kuin tuntui siltä, että aloin kunnolla ymmärtämään suurimman osan ja vasta joulun jälkeen ensimmäisenä vuonna huomasin että turvauduin englantiin enään erittäin harvoin. Olen aika nopea oppimaan taivutusmuotoja ja kielioppia, mutta etenkin ääntämisessä minulla menee paljon aikaa. Alusta lähtien sain kuulla että aksenttini oli outo, ei pelkästään suomalainen vaan myös jonkinlainen englanti-saksa- sekoitus. Suomenruotsia en oikein ole puhunut, vaan lähinnä riikinruotsia oudolla aksentillani. Mutta tässäkin olen kehittynyt, joten kärsivällisyyttä vain.

Tässä kaikki mitä tältä erää tuli mieleen.

Ta hand om er och gonatt!

Sonia <3

kulttuuri opiskelu oma-elama
Kommentit (5)
  1. Talvinen porkkanakakkupuuro ja runebergintortut – Sonian seurassa | Lily
    6.2.2021, 16:03

    […] Näin opin uuden kielen nopeasti […]

  2. Joulufiilistelyä karanteenissa – Sonian seurassa | Lily
    23.12.2020, 12:03

    […] Näin opin uuden kielen nopeasti […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *