Onko lemmikin kanssa matkustaminen lentokoneessa lemmikkeille turvallista?

Tässä blogikirjoituksessa on kysymyksiä . Kysymyksiä jotka herättävät ehkä ajattelemaan ennenkuin lennät lemmikin kanssa. Joihinkin kysymyksiini on  Finnairilta myös vastattu. Vastauksia kysymysten alapuolella.

Nyt kun tuosta lemmikin kanssa matkustelusta ja lemmikin kanssa nimenomaan lentokoneessa matkustamisesta on tullut jonkinlainen trendi niin tässä muutamia kysymyksiä joita jokaisen jotka haluavat viedä lemmikkinsä lentokoneeseen tulisi ottaa huomioon. Tässä blogissa en siis kerro yksityiskohtaisesti miten matkustetaan lemmikin kanssa lentokoneessa vaan lähinnä mitä haittoja lentämisessä on lemmikeille ja kuinka riskialtista se on.

Tässä muutamia:

Mitä jos tuon koiran lentokoneeseen ja lentokoneessa on toinenkin koira? Kuka jaksaa kuunella loputonta räksyttämistä?

Onko lemmikilläsi jokin sairaus joka voisi paheta lentäessä? esim. sydänsairaus, hengityssairaus?

Mitä jos kissalle/koiralle tulee pissi/kakka hätä kesken lennon? Mihin ne jättävät jätöksensä?

Mitä jos lentokoneeseen tulee koirille/kissoille allergisia ihmisiä jotka alkavat oireilla?

Voiko lemmikki matkustaa lentokoneen matkustamossa kanssani?

Mistä tiedän , ettei kissani/koirani odota liian kauan matkatavaroiden joukossa polttavassa kuumuudessa tai jäätävässä kylmyydessä?

Kuka ruokkii kissaani/koiraani jos ne joutuvat ruumaan?

Mistä tiedän, että jos lemmikkini joutuu ruumaan ettei sielä ole liian kylmä lemmikilleni?

Mistä tiedän, ettei lemmikkini matkakoppaa heitellä muiden matkatavaroiden tapaan?

Jos lemmikkini matkustaa lentokoneen ruumassa, niin mistä tiedän ettei sielä ole liian meluisaa lemmikin korville?

Mistä tiedän, ettei ilmanpaine laske lemmikille vaarallisen paljon lennon aikana?

Onko lentäminen liian stressaavaa lemmikilleni?

Tiedätkö kuuluuko sinun koirasi/kissasi rotu niihin jotka stressaavat ylipaljon? tai onko lemmikilläsi synnynäinen hengitysvika johtuen esim. lemmikin rodusta (typistetty nenä/ruttu nenä?) jotka alkavat oireilla lennolla?

Jotain vastauksia:

Finnair on saanut positiivista julkisuutta siitä, että heillä huolehditaan lemmikeistä matkustajina eikä rahtina.

Julkkis kissa Angel Bengal matkusti taannoin Finnairilla ja oli tyytyväinen palveluun. Hän myös haluaa muistuttaa: “I’m not luggage, I’m a passenger!” 💔✈️ Recently two cats died and one was frozen during Aeroflot Airlines flight from NYC. Airport employees killed them by crushing their carriers and treating them like luggage. And it’s not only Aeroflot problem but a big problem of all airlines in general. How many more animals have to die during cargo flights so airlines change transportation rules for them? They are either frozen or fried to death or get injuries. The carriers are transported together with other bags and sometimes are kept outside for hours no matter if it’s too hot or too cold. It’s just so wrong.
Angel is a frequent traveler but she’s is lucky to fly in the cabin because she’s small. But why other animals who weigh over 8kg are treated like bags in the cargo? I want to ask you to share this information to make all airlines aware and make them change animal transportation rules! They must treat them like passengers! Because our furry friends are not luggage they are passengers just like you and me ❤️. 

𝐏.𝐒. 𝐓𝐡𝐢𝐬 𝐩𝐡𝐨𝐭𝐨 𝐨𝐟 𝐀𝐧𝐠𝐞𝐥 𝐰𝐚𝐬 𝐦𝐚𝐝𝐞 𝐝𝐮𝐫𝐢𝐧𝐠 𝐨𝐮𝐫 Finnair 𝐟𝐥𝐢𝐠𝐡𝐭 🤗❤️ 𝐀𝐧𝐠𝐞𝐥 𝐭𝐫𝐚𝐯𝐞𝐥𝐞𝐝 𝐢𝐧 𝐜𝐚𝐛𝐢𝐧 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐯𝐞𝐫𝐲 𝐟𝐫𝐢𝐞𝐧𝐝𝐥𝐲 𝐜𝐫𝐞𝐰 ✈️😍❤️

(teksti kopioitu kuvan yhteydessä olleesta tekstistä, kuva löytyy hänen facebook-sivultaan Angel Bengal tai instasta)

Lähes kaikille lennoillemme on mahdollista ottaa lemmikki mukaan. Tosin meillä on rajoitetusti lemmikin kuljetus paikkoja aina per lento. Koneissa on myöskin tietyt istumapaikat matkustajille, joilla on lemmikki mukanaan. Lemmikit myöskin matkustavat omassa kuljetuskopassaan, joka sijoitetaan edessä olevan istuimen alle. Tarkemmin en ikävä kyllä osaa ottaa kantaa tuohon koirien haukkumiseen. Matkustajan joka haluaa kuljettaa koiransa mukanaan on itse arvioitava että pärjääkö lemmikin kanssa lennolla ja kuinka matka tulee sujumaan. Lemmikeitä meillä matkustaa paljon ja kaikki on sujunut yleensä hyvin. -Satu , Finnair

Osasto, jossa lemmikkieläimet kuljetetaan, on lämmitetty (tilassa on aina vähintään +10 celsiusastetta). Paloturvallisuussyistä ruumassa ei ole valoja. Suosittelemme, että totutat lemmikkisi kuljetuslaatikkoon hyvissä ajoin. Eläimet usein rentoutuvat ja nukkuvat pimeässä. Peitto tai muu tuttu esine voi myös auttaa rauhoittamaan eläintä sen ollessa kuljetuslaatikossa. Eläintä ei kannata ruokkia juuri ennen lentoa, sillä lentäminen voi aiheuttaa pahoinvointia. IATA ei suosittele rauhoittavien tai tainnuttavien lääkkeiden käyttöä kuljetuksen aikana. Huomioithan, että ruumaan ei pääse lennonaikana. -Finnair

Sitten joillain lentoyhtiöillä ei olla ollenkaan otettu huomioon lemmikkimatkustajia. Tai heitä ei kohdella matkustajina ollenkaan.

“Unfortunately, airlines don’t consider animals a member of your family. They consider them cargo.”

“They can sense the pressure changing and they can tell that something is happening, and that’s scary. Flying is frightening if you don’t know what’s happening.”

Air travel, in fact, is not just stressful for animals. It can be dangerous, no matter how smooth the landing, timely the departure or friendly the flight attendants. Conditions in the cargo hold of commercial jets are not always friendly; temperatures can fluctuate wildly, noise can be tremendous and air pressure can drop significantly, and pets that are checked into this dark space beneath the passenger cabin sometimes die

Delta, like many airlines now, prohibits pets as checked baggage between May 15 and September 15, when high temperatures in the Northern Hemisphere produce extreme dangers for pets stashed below the passenger cabin. Delta also says it will not carry pets in the cargo hold during periods of extreme weather, whatever the season. The company’s website also states that it will not accept animals as checked baggage if the high temperature at any location on a flight’s itinerary is forecast to be below 10 degrees or above 85 degrees Fahrenheit.

In other words, just that an airline accepts your animal as checked baggage does not mean that conditions will be comfortable or safe for an animal checked as baggage.

Pugs, in fact, are one of several breeds now prohibited on many airlines because of their natural vulnerability to respiratory stresses. They are among the brachycephalic dogs and cats, commonly called snub-nosed, or pug-nosed. Brachycephaly is considered a disorder in humans and many other species, while for a number of dog breeds, the condition is a natural variation. In addition to pugs, boxers, English bulldogs, American pitbull terriers, chow chows and about a dozen other breeds are brachycephalic. At least four cat breeds—Burmese, Persian, Himalayan and exotic short-hair—may also be defined as “snub-nosed.” These animals, more frequently than others, may have breathing problems or difficulties when placed in the stressful conditions of an airplane’s cargo hold and face a relatively high risk of in-flight suffocation as a result.

(Kopioitu SMITHSONIANMAG.COM
MARCH 20, 2013 )

Eli lyhyesti suomennettuna:

Delta Airways sekä American Airways ei kohtele lemmikkejä matkustajina vaan rahtina. Siellä heitellään ruumaan meneviä lemmikin koppeja samantyylisesti kuin laukkuja.

Eläimet vaistoavat ilmanpaineen muutokset sekä että jotain on  tapahtumassa ja se on pelottavaa. Lentäminen on ihmisille stressaavaa niin mitenköhän sitten lemmikit suhtautuvat siihen.

Delta lentoyhtiö sanoo, että he eivät  kuljeta lemmikkejä ruumassa kun sääolosuhteet ovat äärimmäiset. Oli kyseessä mikä vuodenaika tahansa. Delta myös ilmoittaa,että eivät ota lemmikkejä ruumaan jos sään lämpötila tippuu alle -12 asteen tai menee yli +30 asteen

On olemassa koira sekä kissarotuja joiden nenät ovat ns. lytyssä tai kurtussa. Näitä rotuja ovat esim:  boxerit, pitbull terrierit, chow chowt, Burman kissat, Persialaiset tai exotic short hair .

Heillä on mahdollisesti hengitystievaikeuksia jotka vain pahenisivat lennon aikana, koska stressaantuvat ja hengitys tihenee.

Itse en kyllä uskalla viedä kissaani lentokoneeseen. Tiedän jo etukäteen, että kissani on stressaavaa sorttia. Lentokone olisi hänelle liian pelottava paikka kaikkine äänineen ja ilmanpaine vaihteluineen vaikka matkustaisikin siinä jalkatilassa. Mörkö-kissamme on myös jo sen verran vanha etten halua kiusata ja stressaannuttaa häntä turhaan. Pahimmassa tapauksessa saisi vielä sydänkohtauksen.

Tiedän, että on monia jotka jo tottuneesti matkaavat lentokoneessa (siis kissa/koira), mutta mistä tiedämme tykkäävätkö he siitä vai huutaisivatko he (jos osaisivat),  että eivät halua lentokoneeseen enää ikinä..Voivat kyllä näyttää, että nukkuisivat kantokopassaan jalkatilassa vaikka oikeasti tärisevät kauhusta.

Vaikka Mörkö-kissamme olisikin vielä nuori niin en silti haluaisi kiusata häntä. Lemmikin voi siksi aikaa jättää kotiin niin että sitä käy vaikka joku kaveri katsomassa sen aikaa kun itse on matkoilla tai viedä hoitolaan. Kyllä sen aikaa voi olla erossa karvakaverista. Ajatus siitä, että olisin karvakaverin kanssa lomailemassa on varmasti hauska. Saa paljon hienoja kuvia. Itse on tottunut lentämään eikä lentäminen enää pelota. Entäpä karvakaveri joka ei ymmärrä, että nyt lennämme lentokoneessa ja hän saa olla sielä jalkatilassa ja kaikki on hyvin. Ei karvakaveri sitä ymmärrä.

Katsoin tuossa kerran Eläinsairaala ohjelmaa. Sielä pari tyyppiä oli vienyt koiransa matkalle mukaan Thaimaahan. Thaimaassa sitten oli toista koiraa purrut sikäläinen kulkukoira. Tätä koiraa koitettiin hoitaa sairaalassa. Lemmikin omistaja on vastuussa lemmikistään. Koira joutui käymään monta kertaa sairaalassa ja verikokeissa jne. Kaikki tämä oltaisiin voitu välttää jos ei oltaisi tuotu koiraa Thaimaaseen.

Sitten on niitä jotka ovat käsilaukuissakin vieneet koiria, kun säännöllisesti matkustavat. Hävetkää! Se on eläväolento eikä mikään pehmolelu. Varmasti todella mukavaa matkata jossain käsilaukussa..

Monessa maassa on myös oma ötökkä kantansa joista ei täällä suomessa tiedetä mitään. Jokin näistä ötököistä voi myös kantaa ja levittää tautia. Sellainen kun tarttuu koiraasi/kissaasi voi itäminen kestää jonkin aikaa jopa muutamia viikkoja ilman oireilua. Sitten olettekin jo päässeet koto suomeen. Silittelet koiraasi aamulla sängyssä. Yhtäkkiä huomaat turkissa jotain outoa ja sitten samalla kättäsi alkaa myös kutittamaan. Näin on salakavalasti loinen tarttunut.

Niin paljon on riskejä, että en halua ottaa niistä yhtäkään. Sekä en halua tuottaa turhaa pelkotilaa lemmikilleni, jos voin varsin hyvin jättää lemmikkini hoitoon siksi aikaa kun olen sen viikon tai kaksi lomalla. Eriasia tietty jos muutat ulkomaille ja olet jo ehtinyt suomessa hankkia itsellesi lemmikin. Tällöin lemmikki luonnollisesti matkustaa mukanasi. Silloinkin on hyvä toivoa, että kyseessä on pieni lemmikki eikä suuri koira joka joutuu ruumaan.  Lähinnä en ymmärrä miksi se lemmikki pitää ottaa mukaan lomareissulle.” Sitä tulee ikävä sitä lemmikkiä.” .. Kyllä, itselläkin tulee, mutta pystyn silti olla erossa rakkaasta lemmikistäni (perheenjäsenestäni) sen viikon pari, kun tiedän että hän on hyvässä luotettavassa hoidossa.

Itse olen myös kuullut, että jotkut laittavat kantokoppan alimmaiseksi pennuille tarkoitetut pissa-alustat. Eli siis koira/ kissa pissaa kantokoppaansa. Tai pahimmassa tapauksessa ovat niin peloissaan, etteivät uskalla edes pissata ja koittavat pidätellä koko lennon ajan. Eli vastaus siihen kysymykseen mikä oli tuolla alussa, että mihin kissat/koirat tekevät tarpeensa on , että ne tekevät tarpeensa kantokoppaan. Nice. Entäpä sitten ne tyypit joiden lemmikki matkustaa söpösti sielä käsilaukussa. On varmaan hienoa kun Luis Vuittonin käsilaukku tuoksuu kuselle ja pari pökälettä siihen päälle. ”Just saying.”

Kaikenkaikkiaan jos mielii matkustaa lemmikin kanssa ulkomaille lentokoneessa niin Finnair on lentoyhtiönä näiden luettujen perusteella se paras.

Tähän loppuun haluasin tietää, että

Mitä mieltä sinä olet, että lemmikki matkustaa lentokoneessa?

Oletko itse matkustanut lemmikin kanssa lentokoneella? Miten matka sujui? 

Oletko matkustanut lentokoneessa jossa oli matkustajina myös lemmikkejä? miten matka sujui?

– Suzan

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *