Asunnon osto OSA 2: Kartoitus

DSC_6348.jpg

Viime osassa puhuin asuntolainan hakemisesta ja siitä, mitä asioita siinä kannattaa ottaa huomioon. Kun lainalupaus on saatu ja tiedät, mikä on budjettisi, alkaakin ainakin omasta mielestäni hauskin osuus, eli kohteiden läpikäyminen. Aloitin itse prosessin viime talvena, kun aloin kartoittamaan oikotien ja etuoven tarjontaa. Vaikka sinulla olisi hyvinkin tarkat kriteerit siitä, missä haluat asua, minkä ikäisessä talossa ja monennessa kerroksessa, suosittelen silti rajaamaan alkuun hakuehtoja vähän laajemmiksi. 

Asuntojen hinnat ovat hyvin erilaisia alueesta riippuen jo ihan Helsinginkin sisällä, ja voi olla ihan mieluista katsella tarjontaa aluks vähän avoimimmin mielein. Saa ainakin hyvän käsityksen siitä, mistä on valmis maksamaan ja mistä ei. Hintahaarukkaakin kannattaa nostaa vähän korkeammaksi kuin oma lainalupaus, sillä aina on mahdollisuus tehdä vähän pyyntihintaa alempi tarjous.

Tätä vaihetta asunnonostossa ei kannata skipata, sillä on hyvä tietää minkälaisia hintoja pyydetään sellaisista asunnoista, joista olet kiinnostunut. Jos tuntuu, ettei kriteereilläsi ole mitään tarjoilla sinun hintaluokassasi, mieti mistä voit karsia. Onko ylin kerros sinulle tosiaan tärkeä? Riittäisikö että taloyhtiössä on sauna? Maksatko mielummin vanhasta talosta, vai merkitseekö sijainti sinulle enemmän? Olisitko valmis tekemään pienen remontin? Riittäisikö tässä vaiheessa kuitenkin pienemmät neliöt?

Näitä asioita on tullut pyöriteltyä itse suhteellisen paljon, ja sen myötä on vahvistunut visio siitä, mitkä asiat ovat meille tärkeimpiä. En halua tinkiä sijainnista, enkä siitä että kyseessä on 1900-luvun alkupuolen talo. Sen sijaan remonttikohde on alkanut tuntua varsin hyvältä vaihtoehdolta, eikä pienempiin neliöihinkään muuttaminen tunnu mahdottomalta, mikäli ne ovat tehokkaasti käytetty. 

Kun ne kriteerit joista et halua joustaa, ovat selvillä, suosittelen tekemään hakuvahteja oikotielle ja etuoveen. Voit määritellä haun todella tarkkaan, aina huoneiden lukumäärästä valmistumisvuoteen. Saat sähköpostiisi tiedon aina kun hakukriteereitäsi vastaava asunto tulee myyntiin, joten mitään ei varmasti mene ohi. Suosittelen käymään myös mahdollisimman monissa näytöissä ja myös sellaisissa, mitkä eivät välttämättä ihan jokaista toivettasi täytä. Kuvat ovat joskus joku liian hyvin stailattuja ja laajakulmalla otettuja, jolloin todellisuus ei ole niin upea, ja toisaalta ehkä useammin kuvat ovat huonoja ja asunnon todellisen potentiaalin näkee vasta paikan päällä. 

Ensimmäisen asuntoni kohdalla olin juossut asuntonäytöstä toiseen jo jonkin aikaa, ja koko tämän ajan yksi asunto oli tullut esiin hauissa. Kuvat olivat niin karmeat, että skippasin aina sen. Kun tuntui että olin nähnyt jo jokaisen hintaluokkani kämpän, päätin mennä huvin vuoksi katsomaan myös sitä. Lopulta ostinkin juuri tämän asunnon, sillä siitä tuli heti sellainen olo että olen kotona. Sitten kun takana on monia asuntonäyttöjä ja kohteita on käynyt läpi satoja, on helppo olla varma siitä omasta päätöksestä. 

Pidän myös paperiesitteet kaikista käymistäni asuntonäytöistä, sillä niistä on helppo katsoa speksejä myöhemmin. Ainakin oma muistini on välillä tällaisissa asioissa erittäin huono, joten on hyvä että on mustaa valkoisella, joista voi tarkistella että oliko se tosiaan tuon hintainen, montako neliötä siinä oli ja oliko tosiaan putkiremontti vasta tulossa?

Kun asunnon ostaminen on oikeasti ajankohtaista ja tuntuu että ostopäätöstä voisi alkaa tehdä, kannattaa vielä ottaa oma välittäjä, tai muutamakin. Meille on sattunut aivan ihania välittäjiä, jotka ovat kehoittaneet soittamaan mikäli on mitään kysyttävää. He ovat myös olleet valmiita antamaan ilmaista konsultaatiota, mikäli joku asunto kiinnostaa. He näkevät, millä hinnoilla samasta taloyhtiöstä on myyty aiemmin asuntoja ja voivat antaa oman arvionsa siitä, onko hinta hyvä. 

Seuraavassa osassa käyn läpi check listini siitä, mitä asioita asunnon hinnasta kannattaa tuijotella. 

dsc_5428.jpg

DSC_9707 copy.jpg

Kommentit (7)
  1. *kehottaa 🙂

  2. Kommenttini ei liity tähän postaukseen millään tavalla. Halusin kuitenkin kysyä sinulta, että oletko katsonut dokumentin The true cost? Löytyy Netflixistä. Katsoin ko. dokkarin juuri, ja se herätti suuresti tunteita.
    En itse ole asemassa, jossa voisin laajemmin vaikuttaa ihmisten asenteisiin, mutta ajattelin, että ehkä sinua kiinnostaisi tarttua aiheeseen ja haastaa ehkä myös muita muoti/vaatealan ihmisiä mukaan? (Vai olisiko se liian paradoksaalista ottaen huomioon bloggaajien yleisen kulutuskäyttäytymisen?)

    Anyway, olisi hienoa jos ihmiset jotka voivat teksteillään saavuttaa laajan yleisön huomion, käyttäisivät tätä mahdollisuuttaan myös ihmisarvon ja puhtaan luonnon puolustamiseen.:)

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *