Girl in Tech -haastattelu

Kaupallinen yhteistyö: Microsoft

Osana Girlz in Tech -yhteistyötä pääsin haastattelemaan Microsoftin digitaalisen oppimisen strategiajohtajaa, Kati Tiaista. Puhuinkin jo aiemmin siitä, kuinka tärkeää on löytää uraan liittyviä esikuvia myös naisten joukosta. Rakastan kysellä itse eri ihmisten työnkuvista, urapoluista ja siitä mitä kaikkea he ovat opiskelleet. 

Kertoisitko muutamalla lauseella, mitä työnkuvaasi kuuluu?

Autan oppimista muuttumaan vastaamaan paremmin tulevaisuuden muutoksiin. Työskentelen opetusministeriöiden kanssa eri puolella Euroopaa, Lähi-Itää ja Afrikkaa.

Mitä olet opiskellut?

Olen alunperin opiskellut opettajaksi mutta teknologiakipinä veti minut IT-alalle kehittämään oppimista. Täällä olen saanut lisäkoulutusta teknologian alueella.

Mitä kautta oma polkusi nykyiseen asemaasi on kulkenut?

Minua on drivannut halu muuttaa maailmaa. Siksi halusin opettajaksi, kunnes tajusin että suurin muutos tulee tapahtumaan teknlogian saralla myös oppimisessa. Halusin erikoistua oppimisen digitaalisaatioon. Se vei minut ensin koulusta oppimateriaalikustantajalle kehittämään sähköisiä oppimisen työkaluja ja digitaalisia materiaaleja. Sieltä minut headhuntattiin Microsoftille kehittämään digitaalista oppimista.

Miksi mielestäsi naisia tarvitaan teknologia-alalle?

Ala tarvitsee lahjakkuuksia ja niitähän meistä naisista löytyy. Ala on uutena toimialana hyvin tasapalkkainen ja yksi varmimpia aloja työllistyä ja muuttaa maailmaa. Tulevaisuuden digitaalisia ratkaisuja ei voi jättää vain nuorten miesten kehitettäväksi. Tarvitaan myös tyttöjen vahvuuksia mukaan kehitystyöhön.

Koetko tasa-arvon toteutuvan alallasi?

Ehdottomasti.

Mistä nautit eniten työssäsi?

Saan kehittyä jatkuvasti ja olen askeleen edellä maailman muutoksessa. Pystyn vaikuttamaan en vain omaan työhöni, vaan myös esimerkiksi siihen miten lapset Afrikassa pääsevät oppimiseen käsiksi teknologian avulla.

Millainen ihminen sopii mielestäsi alalle?

Tulevaisuudesta kiinnostunut, luova, yhteistyökykyinen.

Mitä neuvoisit ihmiselle, joka on kiinnostunut alasta?

Tälle alalle on monta reittiä, tutustukaa laajalla skaalalla uusin opintosuuntauksiin esimerkiksi koneoppimiseen tai pitäkää teknologiakursseja minkä tahansa opintoalan rinnalla. Tulevaisuudessa tarvitaan esimerkiksi terveydenhuollon ammattilaisia, jotka pystyvät kehittämään vaikka vanhushuollon robotiikkaa, jotta vanhukset voivat elää itsenäisesti pidempään kotona. Kaikkien ei tarvitse olla koodareita, vaan oleellista on ymmärää miten teknologia voi parantaa maailmaa, millaisia konsepteja voidaan luoda ja millaisia ongelmia voidaan ratkaista. Itsekin voi opiskella näitä ajatusmalleja ns. algoritmista ajattelua vaikka verkosta. YouTubesta löytyy esimeriksi mielenkiintoisia luentoja Harvardista. 

Kiitos Kati haastattelusta!

Kommentit

- (Ei varmistettu)

Harmillista, että teksti vilisee kirjoitusvirheitä ja on siksi raskas lukea :(

Savon (Ei varmistettu)

Olen itse opiskellut kauppakorkeakoulussa ja tehnyt B2B-myynnissä, markkinoinnissa ja projektipäällikkönä töitä. Päätin vaihtaa IT-alalle, kun en ollut tyytyväinen palkkakehitykseeni. Suoritin alan vaihto mielessäni yhden projektijohtamisen sertifikaatin ja puolen vuoden päästä aloitinkin jo työt isossa IT-firmassa projektipäällikkönä. Bisnestaustalla voi siis myös hyvin suuntautua IT-alalle. Trainee-ohjelmaan kannattaa myös hakea, vaikka olisikin vähän erikoisempi koulutustausta.
Työssä oppii ja työnantaja panostaa kiitettävästi koulutukseeni. Palkkataso on hyvä ja etätöitä saa tehdä vapaasti. Naisia voisia kieltämättä olla suurempi osuus työntekijöistä (miehiä on 3/4).

Minnapa (Ei varmistettu)

Mielenkiintoinen haastattelu. Tuo tasa-arvoasia jäi kyllä mietityttämään, kuitenkin suurin osa naisista on edelleen tukifunktioissa tekniikanalan firmoissa, ja vain kymmenisen prosenttia Fortune500-yrityksien hallituksien jäsenistä on naisia. Tekemistä riittää kyllä, varmasti myös Microsoftilla.

Vierailija (Ei varmistettu)

Mä haluaisin ihan rehellisesti kuulla, miksi aina kannustettaan hakemaan teknologia-alalle ei-teknisiin hommiin? Tehdään aikamoista karhunpalvelusta tuleville sukupolville, kun mennään pamisemaan ties minkä alan osaajana, mutta kuitenkin itketään, ettei juuri niitä teknisiä ammattilaisnaisia ole. Ei se sillä muutu, että viedään kaikkia muita paitsi teknisiä ammattilaisia promoamaan, että on siellä muutakin työtä.

Kommentoi