Girlz in Tech

Kaupallinen yhteistyö: Microsoft 

Kun pienenä ensimmäisiä kertoja mietin, mitä haluan tehdä "isona", nousi lempiammateiksi kaikkea arkeologista raitiovaununkuljettajaan. En miettinyt hetkeäkään, ovatko ammatit sopivia minulle, vaan pelkästään sitä että ne jostain syystä kiinnostivat. Vanhempani kannustivat minua kaikissa urahaaveissani, jopa papin ammattiin pyrkimisessä, vaikkei muu perheeni kuulunut edes kirkkoon. Jossain vaiheessa suunnitelmat kuitenkin ehti muuttua moneen kertaan ja lopulta päädyin ensin opiskelemaan muotia, jossa luokallamme oli vain yksi mies ja lopulta ammattiin, jossa melkein kaikki kenen kanssa teen töitä ovat naisia. Voisi kuvitella, että kaikki tämä on sattumaa, mutta taustalla voi olla jotain muutakin. 

Todella monet naispuolisista ystävistäni ovat kuitenkin miesvoittoisilla aloilla ja olen päässyt kurkistamaan heidän arkeensa melko läheltäkin. On käynyt myös niin, että aikuisena ura on kokenut täyskäännöksen, kun esimerkiksi vaatetusala onkin vaihtunut koodaukseen. Olen monesti miettinyt ystävieni töitä katsoessa, että minulla ei olisi tullut oikeastaan edes mieleen hakeutua sille alalle. Koen saaneeni perheeni puolesta hyvinkin sukupuolineutraalin kasvatuksen, eikä minua ole koskaan esimerkiksi puettua vaaleanpunaiseen tai punaiseen vaan olen saanut itse päättää tällaiset asiat. Ensimmäiseen koulupäivään valmistauduin pukemalla siniset adidaksen tennarit jalkaan ja pakkaamalla mustan reppuni täyteen kirjoja. Vapaa-aikana pelasin pihan poikien kanssa sählyä, eikä tyttöjen leikit oikeastaan koskaan kiinnostaneet.

Silti ulkopuolelta tullut kannustus on ollut monessa kohtaa elämää tiettyyn suuntaan. Muistan monia hetkiä, kun olen kuullut tyttöjä kehoitettavan hakemaan "esimerkiksi kampaajakouluun" tai muuten luopumaan alkuperäisistä haaveistaan, sillä heidän älykkyytään on kyseenalaistettu. 

Microsoft on tutkinut asiaa, ja tuloksien mukaan tytöt kiinnostuvat noin 11-vuoden iässä tiede- ja teknologia-aloista, aivan kuten pojatkin. Tätä ei siis voi selittää millään "tyttöjä nyt sattuu kiinnostamaan enemmän käsityöt ja kotitaloustunnit"- höpinällä. Kuitenkin viimeistään lukioon mennessä kiinnostus näitä aloja kohtaan lopahtaa. Syitä tähän on esimerkiksi oikeiden roolimallien puuttuminen. Jos olisin nähnyt ystävieni kaltaisia voimanaisia jo nuorena, olisin saattanut kiinnostua aloista, joita en edes pitänyt vaihtoehtoina itselleni. 

Microsoft järjestää 27.4. ilmaisen tapahtuman Girlz In Tech, tapahtumahotelli huoneessa (Länsisatamankatu 16, 00180 Helsinki) klo 14-19. Se on suunnattu 16-22 -vuotiaille, jotka ovat teknologia-alasta kiinnostuneita. Aiempaa osaamista alalta ei kuitenkaan vaadita. Päivän aikana pääset tutustumaan yhteen teemaan, joka sinua eniten kiinnostaa. Teemat ovat: 

Technista of Future: Mitä on lisätty todellisuus ja miltä se näyttää? Haluatko oppia tekemään jotain, mitä vain harva osaa? Kokeile itse!

Science of Amazing: Onko botti robotti vai mitä? Entä mikä on science of amazing -resepti ICT-aloilla? Koe itse!

#ShowWhatsNext: Ensimmäiset askeleet oman blogipohjan tai YouTube-kanavan luomiseen. Lähdekoodi? Helppo juttu!

 

Täältä pääset ilmoittautumaan mukaan! Haluaisin itsekin todella paljon paikalle, mutta olen valitettavasti reissussa vielä tuolloin. 

Yksi syy, miksi tällainen tapahtuma järjestetään, on se että Microsoft haluaa rohkaista tyttöjä alan pariin ja myös esitellä, mitä kaikkea teknologian avulla voi tehdä. Tällä alalla tarvitaan todella diversiteettiä. Naiset myös tietävät parhaiten, miten teknologia voisi helpottaa juuri meidän arkea ja mihin naisten elämän ongelmiin voisi saada ratkaisuja teknologian avulla. 

Teknologia-alasta on myös paljon vanhentuneita käsityksiä. Mitä olen päässyt kurkistamaan näiden alojen työpaikoille ystävieni kautta, voin kertoa että ne on aikalailla parhaita, missä tänä päivänä vain voi olla töissä. Olen joutunut myös muuttamaan kapeaa käsitystäni, kun olen tajunnut että ihan samalla tavalla näillä aloilla tarvitaan esimerkiksi luovia ihmisiä. 

Kommentoi