KUINKA PALJON PALKKAA ON TARPEEKSI?

Muistatteko vielä, kun tein keväällä Oikotien sivuilla oman osaajaprofiilin? Oma työnhakuni on suuntautunut New Yorkiin ja olen lähettänyt hiukan vapaampimuotoista versiota CV:stä, jotta siitä näkyisi myös visuaalinen puoli. Siitä on tullut paljon positiivista palautetta. Monissa yrityksissä kilpailu on todella kovaa ja käyttäen hiukan myös ulkonäköön ja esimerkiksi fontteihin huomiota, voi erottautua joukosta. Syksyllä varmasti monilla on alkamassa uudet työt ja täytyy miettiä esimerkiksi palkka-asioita. Kuinka paljon palkkaa on tarpeeksi? Kannattaako tyytyä siihen, mitä tarjotaan vai voiko jo ensimmäisessä työpaikassa neuvotella palkastaan? 

Olemme puhuneet aiheesta ystävieni kanssa melko paljon tänä vuonna. Mielestäni palkasta ja rahasta muutenkin voisi puhua Suomessa avoimemmin. Koska asia on monille tabu, voi olla vaikea miettiä paljonko omasta osaamisesta pitäisi pyytä. Muistan jutelleeni koulukavereideni kanssa siitä, paljonko valmistuttuamme voimme pyytää palkkaa, ja monilla oli todella erilainen käsitys summasta. Minusta on aivan hullunkurinen ajatus, että kävisin 4 vuotta koulua ja sen jälkeen saisin samaa palkkaa kuin 17-vuotiaana promootiotyöntekijänä.

Palkoista ollaan kuitenkin usein eri mieltä ja esimerkiksi minunkin koulutuksellani voi tehdä niin erilaisia töitä, että joistain maksetaan huomattavasti enemmän kuin toisista. Usein on myös niin, että saman yrityksen sisällä, samassa positiossa työskentelevät ihmiset saavat eri palkkaa. Se voi olla kiinni esimerkiksi siitä, ettei osaa vaatia omaa osaamistaan vastaavaa korvausta työstään, ja joku toinen osaa. Sinulla saattaa olla myös jotain sellaista osaamista, mikä on rahanarvoista, verrattuna kollegoihisi.

Tällaisia asioita on syytä miettiä silloin, kun mietit palkkatoivetta mahdollisen uuden työpaikan kohdalla tai mikäli palkankorotus tuntuu ajankohtaiselta. Millä tavoin voin perustella palkkatoivomukseni? Saako samasta työstä suurempaa korvausta yleisesti? Tällaisiin kysymyksiin voi olla apua Oikotien palkkavertailusta. Siinä voit katsoa toimialakohtaisesti, kuinka paljon yleisesti tienaavat esimerkiksi Informaation ja viestinnän parissa työskentelevät projektipäälliköt, joilla on 5-10 vuotta työkokemusta? Keskipalkka näillä mittareilla oli 4263€ kuukaudessa. Voit katsella palkkoja myös nimikkeen perusteella. Tällä tavalla voit arvioida myös oman palkkatasosi helpommin. Katselin itse myös palkkarakennetilastoa, joissa voi katsella keskiansioita mm. koulutustason, sukupuolen ja ikäryhmän perusteella. 

Omaa työpanostaan ei kannata mielestäni arvioida liian matalaksi. Ystäväni esitti asian mielestäni loistavasti: jos löydät kaupasta kaksi mekkoa, joista pidät yhtä paljon, etkä osaa päättää kumman haluat. Sen jälkeen vilkaiset hintalappuja, ja huomaat toisen olevan todella halpa. Yhtäkkiä kalliimpi mekko alkaa näyttää paljon houkuttelevammalta ja saatat jopa epäillä, ettei halpa mekko varmasti kestä käytössä yhtä hyvin. Sama voi tapahtua pyytäessäsi aivan liian pientä palkkaa. Se osoittaa myös tietyllä tapaa ymmärtäväsi alaa, kun osaat määritellä palkkasi jokseenkin oikeaan haarukkaan. Suosittelen tsekkaamaan laskurin, vaikka ihan mielenkiinnosta! 

*Yhteistyössä Oikotien kanssa

Kommentoi