Mental health monday 3

bedtime.jpg

 

Olen huomannut kunnolla vasta aikuisiällä, kuinka paljon omaan hyvinvointiini vaikuttaa yöunet. Itsestäänselvyys, jota kuitenkin moni edelleen laiminlyö. Niiden ei tarvitse olla kuin tunnin liian lyhyet, kun seuraava päivä tuntuu hiukan tahmaiselta. Kun näin jatkuu pidemmän aikaa, tottuu oloon ja ei osaa edes tunnistaa sen johtuvan liian vähäisestä unesta. Vastoinkäymiset tuntuvat suuremmilta kuin ovatkaan, eikä ylimääräistä energiaa ole itsensä toteuttamiseen tai mikään ei ylipäätään vain kiinnosta.

 

Jos jotain merkityksellistä olen tällä matkalla oppinut, on oma unentarpeeni. Ihmisillä on todella erilaiset tarpeet sen suhteen, ja siinä missä siskoni ja isäni pärjäävät helposti viidellä tai kuudella tunnilla per yö, itselleni kahdeksan tuntia on ihan minimi, jonka tarvitsen voidakseni parhaalla mahdollisella tavalla. Täällä on helppo painaa pää tyynyyn yhdeksältä tai kymmeneltä, mutta Suomessa ollessa on helpompi keksiä tekosyitä sille, miksi se ei onnistu. 

 

Toki voi olla, että päivät ovat niin täynnä, ettei yksinkertaisesti pääse nukkumaan tarpeeksi ajoissa. Usein tämäkin ongelma on kuitenkin hallittavissa pienellä suunnitelmallisuudella. Jos tuntuu, että aamu toisensa jälkeen heräät ihan väsyneenä, pyri menemään nukkumaan vaikka puolikin tuntia aikaisemmin. Päivään saa lisää tunteja, kun tekee asioita kerrallaan vähän enemmän. Ei siis vastaa jokaiseen sähköpostiviestiin tai tekstiviestiin silloin, kun sen saa tai maksa laskuja yksitellen.

 

Jos harva se päivä avaat verkkopankin maksaessasi laskua joka on tupsahtanut postiluukusta, haet ensin tunnukset kansiosa jossa niitä pidät, avaat koneen, kirjaudut verkkopankkiin, teet merkinnän salasanaliuskaan, maksat laskun, kirjaudut pois, tarkistat samalla koneella ollessasi vielä huomisen kalenterin, sitten tuleekin sähköposti, alat vastaamaan siihen, ja hups yhtäkkiä kaikkeen tähän on kulunut todella pitkä aika. Seuraavana päivänä saattaa uusi lasku odottaa eteisen lattialla avaamista. 

 

Omalla kohdalla nukkumaanmeno venyy pahiten silloin, kun olen koneella tai tuijotan tv:tä illalla, alan hääräämään kotona jotain vähän ennen nukkumaanmenoa ja käyn ihan kierroksilla vielä sänkyyn mennessä. Paras tapa onkin heti kotiin tullessa hoitaa kaikki askareet ja kun vihdoin istahtaa alas, voi sitten rentoutua loppuillan. Kuuma suihku ja kirjan lukeminen sängyssä sen jälkeen toimii myös hyvin. 

 

Tätä kirjoitellessa tuli oikein ikävä omia arkiaskareitaan. Taidan tänään tehdä pari ruisleipää (tai lähintä mitä löysimme) ja hautauta vällyjen väliin lukemaan. Mukavaa viikon alkua kaikille!

 

One thing I have learned during all the traveling, is that I really do need at least 8 hours of sleep every night. If it’s anything less, I can feel the consequences the whole day. My mind is somewhere else, I get easily frustrated and my head feels heavy. This weeks challenge is to try to get at least 8 hours of sleep every night. If you are tired every morning, this is definitely worth trying. 

 

bedtime3.jpg

bedtime4.jpg

 

Kommentit (2)
  1. Miten raikkaita kuvia, niistä (ja postauksesta) tuli hyvä mieli 🙂

    1. Ihana kuulla Erica! Kiitos 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *