Mental Health Monday: Muiden arvostelu

Elisa Lepistö -- Patrick Karkkolainen Photography-11.jpg

Picture: Patrick Karkkolainen

Olen huomannut paljon eroja siinä, kuinka paljon ihmiset arvostelevat muita ja erityisesti sellaisissa asioissa joihin kyseiset henkilöt eivät voi edes vaikuttaa. Toiset tyypit puhuvat muista vain silloin, kun on jotain positiivista sanottavaa ja toiset kiinnittävät huomionsa virheisiin ja löytävät aina jotain kritisoitavaa. En ole itse tänä päivänä kova arvostelemaan muita, ja usein yllätyn siitä, kuinka paljon jotkut kiinnittävät huomiota esimerkiksi muiden ulkonäköön. 

Uskon että tähän on monia syitä. Jos esimerkiksi kotona on usein arvosteltu muita kovin sanankääntein ja puhuttu kärkkäästi, on tapa yksinkertaisesti opittu. Sen voi oppia myös myöhemmin kaveriporukasta. Jos kaikki huomio keskittyy aina johonkin negatiiviseen puoleen, alkaa niitä huomaamaan hanakammin. Huono itsetunto voi toki myös johtaa muiden arvosteluun ja sättimiseen selän takana. Kun itsestä tuntuu pahalta, on helppoa yrittää kohottaa omaa oloa lyttäämällä muita alas. 

Haukkumisesta olisi kuitenkin hyvä päästä mielestäni eroon. Vaikka juoruilusta ja pahan puhumisesta voisi tulla hetkeksi kevyempi olo, upottaa se lopulta entistä syvemmälle. Negatiivisen energian levittämisellä saa helposti luotua ympärilleen huonoa ilmaa. Eikä se puhuminen ole oikeastaan edes ongelman ydin, vaan se mitä muista ihmisistä ajattelee. Jos aina keskittyy huonoihin puoliin ja negatiivisiin asioihin, tulee omasta sisäisestä puheesta myös negatiivista. Kun etsii ihmisistä aina virheitä, alkaa niitä etsiä myös muualta ympäriltään. 

Koska tapa on usein opittu jo nuorena, ei sen muuttaminen ole välttämättä helppoa. Omalla kohdallani muiden arvostelu on loppunut siinä vaiheessa, kun oma itsetunto on vahvistunut. On helpompi katsella itseään ja muita armollisemmin, kun ei ole kokoajan huono olla. Kun omista komplekseista pääsee eroon, ei kiinnitä niihin huomiota muillakaan. 

Seuraavan kerran kun huomaat arvostelevasi mielessäsi jotain ihmistä, koita keksiä heti perään jokin positiivinen puoli hänestä. Aina jokaista negatiivista ajatusta vastaan pyri löytämään jokin kehu. Tällä tavalla voi opettaa mieltä keskittymään hyviin puoliin. On myös hyvä opetella ero negatiivisen arvostelun ja kritiikin välille. Kritiikki on sellaista, joka kannattaa kertoa suoraan henkilölle, sillä muuten siitä ei ole hyötyä. Sen voi opetella antamaan rakentavasti ja henkilöä loukkaamatta. 

Harvoin kuitenkaan ne tyypit, jotka sättivät ja arvostelevat muita, olisivat valmiita kertomaan tätä ”kritiikiksi” naamioitua puhetta suoraan kyseiselle henkilölle. Silloin se ei oikeastaan ole kritiikkiä, vaan aiheuttaa vaan pahaa mieltä muissa ja puhujassa itsessään. 

Kommentit (4)
  1. Hyvä neuvo – ”Seuraavan kerran kun huomaat arvostelevasi mielessäsi jotain ihmistä, koita keksiä heti perään jokin positiivinen puoli hänestä.”  Voi olla vaikeeta nähdä muissa hyvää jos itsellään on huono olo sisällä… mutta vaikka olisi hyvä olo ja itsetunto, sitä saattaa joskus hairahtaa siihen turhaan muiden kritisoimiseen. Ainakin itse oon huomannut, että just se positiivinen ajattelu lisää positiivisuutta sisällä ja myös ympärille 🙂 

    1. Just noin! 🙂 Ja se on hassua miten jonkun ihan saman tilanteen joku kokee negatiivisena ja toinen näkee postiiviset puolet. Mielummin on siellä positiivisella puolella. 

  2. Marianne Sendenali
    30.1.2017, 07:39

    Juuri näin! Mulle on myös kotona sanottu aina, ettei kannata mennä sellaiseen muiden pahantahtoiseen puhumiseen mukaan, sillä luultavasti nämä ihmiset puhuvat toisessa seurassa myös minusta pahaa. Se tuntuu tosi ikävältä ajatukselta, mutta voin kyllä uskoa asian näin myös olevan… Oon koittanut tosi paljon karsia negatiivisia ihmisiä elämästäni, sillä se vaikuttaa tosi ikävästi omaan mielentilaan. Mukavaa maanantaita Elisa!! 🙂 xx

    1. Joo toi tulee kieltämättä itsellenikin aina heti mieleen ihmisistä jotka puhuvat muista pahaa. Tai olisi naiivia olettaa etteivätkö puhuisi minustakin sitten kun en ole paikalla. Parhaita kavereita on sellaset, jotka kertovat päin naamaa kun joku ärsyttää ja puhuu selän takana hyvää 😉 Mukavaa maanantaita myös sulle Marianne!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *