Mental Health Monday: Positiivisuus on päätös

Kun puhutaan optimistisuudsta tai onnellisuudesta, minua häiritsee eniten yksi ihmisryhmä. Se on se ryhmä, jolla on kaikki aina huonosti, siitä huolimatta millaisessa elämänvaiheessa tai -tilanteessa ovat. Aina löytyy asioita, joista valittaa. Jos henkilökohtainen elämä rullaa ihan mukavasti, keskitytään ympärillä olevien elämien sättimiseen tai jos niistäkään ei löydy valittamisen aihetta, niin ainahan meillä on ilmastonmuutos, Trump, köyhyys ja talouden kurja tila. Jostain löytyy aina valitettavaa, kun sitä osaa etsiä. 

Mielestäni maailman epäkohtien tarkastelu on positiivinen asia, enkä kehotakaan laittamaan päätä pensaaseen ja ajattelemaan pelkästään kivoja asioita. On kuitenkin tärkeää erotella ne asiat, jotka ovat omissa käsissäsi ja ne jotka eivät ole. Sellaiset asiat, joille emme yksinkertaisesti voi mitään, eivät parannu sillä että marisemme niistä tai annamme niiden ajaa meidät negatiivisuuden kierteeseen.

Se, mihin voimme joka päivä ihan varmuudella vaikuttaa, on oma suhtautuminen asioihin. Päätätkö olla kiltti, positiivinen, innostua asioista, ja koettaa pitää asenteen korkealla koko päivän? Vai valitsetko toisin?

On myös asioita, joihin voimme omalla käytöksellämme vaikuttaa, mutta jolle emme loppukädessä voi mitään. Esimerkiksi siihen, miten ympärillämme olevat ihmiset käyttäytyvät. Emme pysty päättämään heidän puolestaan asioita, joten siitäkään on turha kokea suuttumusta. Sen puolesta, jos olemme päättäneet suhtautua eteemme tuleviin tilanteisiin, vastoinkäymisiin tai mahdollisuuksiin positiivisuudella, voi olla että ympärillä olevat ihmiset peilaavat tämän saman asenteen myös meihin. 

Kommentit

Satya

"..niin ainahan meillä on ilmastonmuutos, Trump, köyhyys ja talouden kurja tila. Jostain löytyy aina valitettavaa, kun sitä osaa etsiä."

Trumpin aiheuttamaa puhtaasti mentaalista hysteriaa monissa suomalaisissa on ollut aivan hulvatonta seurata. Jokaisella olisi varmasti mahdollisuus konkreettisesti auttaa paikallista sairasta vanhusta tai huono-osaista lapsiperhettä, mutta sen sijaan mennään tosissaan väittämään nettiin Trumpin valinnan saaneen heidät hermoromahduksen partaalle. Siis jonkun random suomalaisen elämä on nyt murskana, vaikka The Donald ei ole ollut päivääkään presidenttinä?! Kysellessäni oletettavasti "tavallisilta" kansalaisilta miten ja miksi kaikki olemme nyt tuhoon tuomittuja, vastaukset ovat kuin surrealistisesta unesta:

   TULEE KOLMAS MAAILMANSOTA!

   Näin unen jossa Trump tuli makuuhuoneeseeni!! Pelkään nukkumaanmenoa!!

   Raiskaukset laillistetaan Amerikassa!!!

   Natsit ottavat vallan!!!!

Sanopa näitä kuvitelmia päässään pyöritteleville positiivisuuden olevan päätös. Sen varmaan uskaltaisit. Uskaltaisitko sanoa: Ihminen se Trumpkin on. Sillä on perhe ja lapsenlapsia. Ei se halua sua ohjuksella ampua tai raiskata.

 

ulkoporilainen

Jep. Jos en väärin muista, niin yksi buddhalaisuuden lähtökohdista on, että pitää hiljentyä sisäänpäin, sillä muutos lähtee aina itsestä ja omasta reagoinnista muuhun maailmaan. On paljon helpompi muuttaa itseä ja omaa asennetta kuin muita. :)

Kommentoi