Mental Health Monday: Rationaalinen mieli on ilonpilaaja

 

Olen täällä Nycissä ollessani miettinyt, kuinka paljon suljemme itseltämme asioita tekosyiden varjolla. Monesti unelmoidessamme jostain asiasta, kiellämme sen heti mielessämme, keksimällä monta järkisyytä, miksi sen toteutuminen ei ole mahdollista. Rationaalinen mielemme usein painaa jarrua, kun unelmat ovat liian suuria. "Haluaisin vielä asua täällä hetken... Mutta se nyt ei vain ole mahdollista..".

Niin monta kertaa olen kuullut jonkun aloittavan lauseen "voisinpa minäkin joskus" tai "olisipa tuo mahdollista kohdallani". Usein kyseessä on asioita, jotka olisivat täysin mahdollisia jos niiden eteen näkisi vain vaivaa. Toki jotkin asiat on helpompi järjestää tietyssä elämäntilanteessa. Vakiduunissa ja perheellisenä on huomattavasti vaikeampi esimerkiksi muuttaa ulkomaille hetkeksi. Jos se on kuitenkin suurin unelma, ei sitä kannata sulkea pois. Joskus mitä kummallisemmatkin unelmat toteutuvat tavalla, jota rationaalinen mieli ei osaisi edes keksiä, kun vaan antaa niille mahdollisuuden.

Mietin nykyään usein itse niin, että joku muukin on onnistunut näissä asioissa, joista itse unelmoin. Se on siis mahdollista ja yhtä hyvin minä voin myös onnistua siinä. Joskus nimittäin kuvittelemme, että niillä jotka unelmia saavuttaa, on jotain supervoimia. Ajattelemme, että he ovat kyenneet suorituksiin koska ovat jotain yli-ihmisiä. Kun tajuaa, että ihan samanlaiset tyypit sieltäkin löytyy, on helpompi lähteä itsekin niitä unelmiaan kohti. 

Muistan kun joskus 19-vuotiaana olin aikeissa hakea lentokentälle töihin. Jätin homman kuitenkin kesken, sillä olin kuullut että työvuorot alkavat usein niin aikaisin, etten pääsisi autottomana paikalle. Muistan ikuisesti sen hetken, kun jollekin tästä harmistuneena kerroin. Hän katsoi minua hölmistyneenä ja totesi, että ei kai nyt kaikilla lentokentällä työskentelevillä ole omaa autoa? Otin asiasta vasta tässä vaiheessa selvää, ja sain kuulla että firma maksaa taksin tällaisina aamuina. Lopulta päädyin kentälle töihin ja viihdyin siellä 5 vuotta. Koko homma meinasi kuitenkin kaatua ihan alkumetreillä tämän typerän oletuksen takia. 

Yritän aina pitää tuon tarinan mielessä kun mieleni meinaa torpata joitain unelmia. Yleensä syyt ovat ihan yhtä hölmöjä kuin tuo autottomuus.  

Pictures: Satu Anttila, edit: me

Kommentit

Ida123 (Ei varmistettu)

Moikka Elisa!
Kiitos sun ihanasta blogista. Luin sitä joskus aikaisemmin todella paljon, etenkin silloin kun asuit Nykissä ja reissasit lattareissa. Tosi usein sun kirjoitukset on uponneet syvälle ja usein ovat asioista, mitkä ovat relevantteja omassakin elämässäni.
Huomasin, että kun aloin voimaan huonosti, kaikki mielenkiintoni muita ihmisiä ja asioita kohtaan loppui. Nyt kun olen toipumassa vakavasta masennuksesta, työuupumisesta ja syömishäiriöstä, niin huomaan, että yhä useammin eksyn blogiisi etsimään voimaa jaksaa eteenpäin. Tekstisi ovat positiivisia ja usein voimaannuttavia. Mietin pienillä asioilla onkaan suuri merkitys!
Olet mulle inspiraatio ja toivon, että jonain päivänä olen itsekin taas niin vahva, että pystyn ajattelemaan yhtä aurinkoisesti ja luottavaisesti siihen, että elämä kantaa.
Ihanaa kevään jatkoa!

Elisa Lepistö

Voi Ida et tiedäkään miltä tällainen kommentti tuntuu, kiitos  <3 Olet käynyt melkoisen kovan koulun! Olen ihan varma, että jonain päivänä olet taas vahva. Kiitos kun kommentoit, ja luet! Ja voimia kaikkeen :) Ihanaa kevättä!

Millie's
Randomilla

Kiitos jälleen kerran voimauttavasta tekstistä. Nyt tuli taas sellainen "Kyllä minäkin"-fiilis, joka toivottavasti kestää ainakin hetken aikaa. :) 

Elisa Lepistö

Ihana kuulla!! <3 

Santsa (Ei varmistettu)

Heippa Elisa!

Pakko myöntää, että meinasin otsikon perusteella jättää tekstin lukematta. Mulle tää sarja on usein ajatusten viemistä mukavuusalueen ulkopuolelle ja siihen tarvii tietynlaisen fiiliksen. Ja siis tämähän on pelkästään hyvä, koska on kiva lukea oikeasti ajatuksia herättävää tekstiä ja aina blogistasi tulee lähdettyä hymy huulilla!

Pointti oli kuitenkin se, etten ole ikinä itse ajatellut rationaalisuutta ilonpilaajana. Oon pyöritellyt paljon samoja ajatuksia asioihin ryhtymisestä ja unelmien tavottelusta. Itse olen aina ajatellut rationaalisuuden olleen juuri se, millä niitä omia unelmia on saavutettu. On oikeasti tarvinnut miettiä, mitä tavoite vaatii ja sen kautta lähteä toteuttamaan. Tällä tavoin unelmat eivät ole jääneet vain haikailun tasolle vaan kaikkiin ongelmiin on löytynyt ratkaisu!

Kaiken kaikkiaan tärkeä aihe ja olen kanssasi samaa mieltä! Ehkä puhutaan vain eri termeillä :)

Ps. Kiitos ihanasta sarjasta! &lt;3

Elisa Lepistö

Hyvä pointti! Mulla usein kuitenkin usein ne hulluimmat unelmat ovat toteutuneet lopulta sellaisilla tavoilla, joita rationaalinen mieli ei olisi keksinyt. Olen törmännyt juuri oikeaan tyyppiin juuri oikealla hetkellä tai "sattumalta" kuullut joltain jonkin hyvän vinkin. Mutta olen ehdottomasti samaa mieltä, että myös sitä rationaalisuutta ja tekemistä vaaditaan unelmien toteutumiseen, ettei ne jää vain haihattelun tasolle! :) 

Kiitos sulle! <3

inkkukinkku (Ei varmistettu)

Moikka,

sun blogi on kyllä antanu mulle hirveesti inspiraatiota omaan elämään just esimerkiks tämmösten tekstien ja sun asenteen takia. :) Ja hei sika kiva asu! Mistä toi ihana neulejuttu on?

Superia viikkoa sulle!

/Ines

Elisa Lepistö

Ihana kuulla! <3 Se on sellaisen merkin kuin Lovers & Drifters, tilasin netistä :) Ihanaa viikkoa myös sulle!

ElizabethRinne
Fashion Poetry

Ihanan voimaannuttava postaus, joka valaa uskoa niihin mahdottomiltakin tuntuviin unelmiin. 
Kiitos, taas <3

http://www.fashionpoetry.eu

Elisa Lepistö

Kiitos sulle, kun luet <3

natussi (Ei varmistettu)

Ihana neule! Mistä se on? :)

Elisa Lepistö

Kiitos, se on netistä Lovers & Drifters merkin :)

Rock (Ei varmistettu)

Kaunis vartalo ! Hienoja kuvia

Kommentoi