Mental Health Monday

baliin.jpg

Henkinen hyvinvointi kulkee käsi kädessä fyysisen hyvinvoinnin kanssa. Me olemme melko monimutkaisia kokonaisuuksia ja joskus esimerkiksi masennusoireet saattavatkin johtua kilpirauhasen vajaatoiminnasta tai jatkuva vatsakipu olla merkki stressistä. Usein hoidetaankin vain niitä oireita, eikä sitä perimmäistä syytä oireiluun. Välillä on vaikea tietää, kumpi tulee ensin: henkinen vai fyysinen pahoinvointi?

 

En ole mikään alan asiantuntija, eikä näihin juttuihin yleensä ole edes yksiselitteistä vastausta. Se kuitenkin on selvää, että reagoimme kropallamme kaikkiin tuntemuksiin. Ikävässä tilanteessa sydän lyö tiheämmin ja saatamme jännittää lihaksia niin että illalla hartiat ovat aivan jumissa.  Urheillessa ja nauraessa taas vapautuu endorfiineja, joka saa aikaan hyvän olon tunteen. Kehon kieli näyttää nopeasti, onko henkilöllä hyvä vai huono fiilis. 

 

Tämän viikon haasteena onkin kiinnittää huomiota siihen, miltä kropassasi tuntuu kullakin hetkellä. Se on uskomatonta, kuinka paljon jännitteitä saattaa olla näennäisesti rentoutuneessa tilassa. Kehoitan sinua käymään koko vartalon läpi mielessäsi. 

 

Mieti ensin asentoasi missä istut siinä koneella/ puhelimesi/ ipadisi kanssa. Onko selkäsi suorassa? Koskeeko johonkin paikkaan? Ovatko hartiat rentona? Älä muuta mitään vaan keskity vain huomioimaan kropan tuntemuksia.

 

Kun olet vain huomioinut hetken vartaloasi, ala rentouttaa paikkoja yksi kerrallaan. Aloita päälaelta ja rentouta päänahkasi. Itse huomasin heti kuinka paljon jännitteitä kasvoissa jo on. Samalla rentoutui nimittäin otsa, posket ja silmäluomet. Sen jälkeen rentouta leuka ja suu. Huomaan usein kiristäväni hampaita yhteen, joka on täysin turhaa. Leuan rentouttaminen tuntui ihanan vapauttavalta.

 

Kiinnitä huomio seuraavaksi hartioihin ja niskaan. Anna niiden rentoutua kaikista jännityksistä. Huomioi sen jälkeen hengityksesi ja miltä se tuntuu? Hengittele muutaman kerran syvään sisään ja ulos ja tunnustele mielessäsi, miten rintakehä laajenee sisään hengittäessä. Rentouta masu ja anna sen pullottaa rauhassa. Tämän jälkeen uhraa ajatus myös pakaroiden, reisien, pohkeiden ja varpaiden rentouttamisille. Käy myös käsivarret sormenpäihin asti läpi mielessäsi.

 

Miltä nyt tuntuu?

 

Näitä voi tehdä sellaisina pikatarkistuksina useamman kerran päivässä ja käydä nopeasti eri kropan osia läpi. Siitä tulee ihana fiilis koko vartaloon ja sen jälkeen on jotenkin paljon kevyempi olo. Hassua, miten paljon jänniteitä pitää itsellään ihan turhaan. Jännittynyt kroppa saa taas aikaan vähän tukkoisemman mielenkin.

 

We hold so much tension in our bodies without even realizing it. That affects our mental wellbeing as well. Try to relax your body one part at a time: your scalp, face, shoulders, stomach, legs, arms, fingers and toes, and you can feel how much it lightens your feeling. 

baliin1.jpg

 

Kommentit (2)
  1. Äh, nyt on pakko valittaa! En tiedä mikä tässä Lilyn sivustossa on, mutta kuvat ja blogitekstit ja kaikki muukin latautuu niin hiton hitaasti, että alkaa ärsyttää joka kerta kun jonkun Lilyn blogin avaa! Aiemmin olen sitten vain pikkuhiljaa lopettanut Lilyn blogien seuraamisen, mutta Elisa, sun blogin seuraamista en halua ikinä lopettaa :”'( Mulla on kyllä aika hidas nettiyhteys, mutta eipä mikään muu sivusto kuitenkaan tällä tavalla takkuile. PLIIIIS Elisa ja Lily, tehkää asialle jotain!

    1. Hei, kiva kun kerroit! En ole kuullut aiemmin keneltäkään vastaavaa palautetta, joten yritän selvitellä, jos kyse voisi olla selaimesta tai muusta vastaavasta 🙂 Palaan asiaan jos saan jotain lisäinfoa, mistä tämä voisi johtua! 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *