MIKSI KIITTÄMINEN ON JOSKUS PAREMPI VAIHTOEHTO KUIN ANTEEKSIPYYNTÖ?

Näin jossain artikkelin siitä, kuinka usein pyydämme anteeksi ihmisiltä halutessamme vaikuttaa kohteliailta. Kuitenkin joskus anteeksipyyntöä enemmän arvostamme kiitosta. En valitettavasti muista enää, missä tekstin näin, mutta jäin pohtimaan sitä pitkäksi aikaa. Olen sen jälkeen yrittänyt itsekin muotoilla asioita eri tavalla, sillä tässä on paljon hyviä ajatuksia takana. 

Oikeastaan ajatus toimii samalla tavalla kuin koko elämänkatsomukseni siitä, että kannattaa miettiä mihin ajatuksensa keskittää. Jos pyydät anteeksi sitä, että olet aina myöhässä, ystäväsi kiinnittää huomiota siihen ja saattaa jopa ärsyyntyä entistä enemmän ja miettiä, että totta tosin, sinä olet aina myöhässä. Sen sijaan voit sanoa kiitos, ja todeta, kuinka kiitollinen olet hänen kärsivällisyydestään. Tällöin huomio keskittyy mukavaan asiaan.

Ihmiset tekevät tätä anteeksipyytelyä liian paljon myös sen takia, että oma sisäinen puhe alkaa uskoa tätä. Jos toistelet muille ihmisille anteeksipyyntöjä omasta olemuksestasi, alat pikkuhiljaa muuttua sellaiseksi. Älä siis sano ”anteeksi, kun olen tänään näin huonoa seuraa”, vaan mielummin ”kiitos, että vietät kanssani aikaa.” Älä pyydä anteeksi sitä, että et oikein osaa pukea tunteitasi järkevästi sanoiksi, vaan kiitä siitä, että sinua jaksetaan kuunnella. Älä puhu siitä, kuinka pahoillasi olet ollessasi aina vain epäonnistuja, vaan kiitä siitä, että sinuun on uskottu kaikki tämä aika. 

Tällä tavoin oma mieli keskittyy positiivisiin asioihin, eikä vello negatiivisyydessä. Kannattaa siis miettiä tarkkaan, milloin on tarpeen pyytää anteeksi ja milloin voisi sen sijaan sanoa kiitos. 

Kommentit

Sannna (Ei varmistettu)

Ah, just tän takia oon lukenu sun blogia monta vuotta! Monet postaukset pistää oikeasti ajattelemaan. :) Monesti anteeksipyytäminen tulee mulla automaattisesti juuri tuollaisissa kuvailemissasi tilanteissa. Tajusin, tilanteessa, jossa näytän tunteet vahvemmin, saatan pyytää sitä anteeksi. Parasta ehkä sun blogissa on, että omalla esimerkilläs näytät että unelmia kannattaa tavoitella eikä pitää niitä saavuttamattomina.

Elisa Lepistö

Ihana kuulla Sanna! :) Ja tosiaan, mäkään en ollut aiemmin ajatellut tätä anteeksipyytelyasiaa sen enempää. Tuli ihan sellainen fiilis kuin lamppu olisi syttynyt pään päälle :D

LiisaK (Ei varmistettu)

Tää on ihan totta!!! Siis meillä on omassa työpaikassakin tapana kiittää asiakkaita siitä, että jaksoivat odottaa palvelua, sen sijaan, että pyydeltäisiin anteeksi kyseisestä asiasta! Kiitos kuulostaa vaan jotenkin ihanan kohteliaalta, haha :)

Elisa Lepistö

Toi onkin hyvä tapa! Siitä tulee varmasti asiakkaalle parempi mieli, kuin pahoittelusta ja anteeksipyytelystä! :)

InesS (Ei varmistettu)

Voi olipa ihana teksti ja laittoi todella ajattelemaan!!

Elisa Lepistö

Kiva että upposi! Tosiaan itsekin jäin pohdiskelemaan tätä pidemmäksi aikaa! :)

Lina-Maria (Ei varmistettu)

Oi vau, eipä oo tullut aikaisemmin mieleen! Mutta tää on aivan totta! :)

Sulla on loistavia postauksia.

Elisa Lepistö

Joo, yksinkertainen juttu, mutta hyvä ajatus takana :) Kiva kun tykkäät!

emiliaidamaria (Ei varmistettu)

Nyt oli pakko tulla rustaamaan kommentti :) löysin sun blogin vasta muutama kk sitten, mutta tästä on tullut heittämällä yks lemppareista. Jotenkin erottaudut hyvällä tavalla muista blogaajista, panostat todella (upeiden kuvien lisäksi) kirjoituspuoleen ja postaukset kuten tämä, pistävät todellakin miettimään ja herättävät ajatuksia. Oon aina ollut sitä mieltä et itseään pitää kuunnella, ajatella positiivisesti ja jahdata unelmia. Sun blogin löytymisen myötä on ajatukset menneet jotenkin ihan toiselle levelille ja saan täältä ja sun instagramista ihan valtavasti inspiraatiota. Ihanaa joulunalusaikaa sinne New Yorkiin ja upeaa ensi vuotta, kiitos upeasta blogista. :)

Elisa Lepistö

Voi et tiedäkään, miten paljon kommenttisi piristi! Superkiva kuulla, että jutut herättävät ajatuksia ja saat inspiraatiota täältä. Sitä parempaa en tältä kirjoittamiselta osaisi toivoakaan <3 Ihanaa joulunodotusta sinnekin ja unelmarikasta alkuvuotta! Kiitos ihanasta kommentista!

Kommentoi