Raha kiinnostaa

DSC_0506 copy.jpg

Olen ennen kuulunut vahvasti siihen porukkaan, joka Hesarissa skippaa talousuutiset ja ajattelee että sijoittaminen on vain varakkaiden ihmisten puuhaa. Minua valveutuneemmat ystävät ovat vuosia jo yrittäneet takoa päähäni sitä, että sijoittaminen kannattaa ja siihen pitää ryhtyä nyt. He ovat selittäneet korkoa korolle -ilmiötä ja sanoneet, että talousasiat ovat oikeasti todella mielenkiintoisia kun niitä alkaa vain aktiivisesti seuraamaan. 

Viime vuoteen asti se on kuitenkin ollut to-del-la kuiva aihe mielestäni. En tiedä mitä sitten tapahtui, luultavasti mielenkiinnon heräämisen taustalla oli monta tekijää. Yksi niistä oli ehdottomasti Juliaihmisen loistavat rahapostaukset, jotka löytyvät #minäpuhunrahasta hashtagin alta täältä. Toinen tekijä on ollut Miikka Luukkosen ja Martin Paasin pitämä rahapodi, jota on tullut jo yli sata jaksoa. Nostan kummatkin esimerkeistä sen takia, että sijoittamista ja rahaa käsitellään hyvin helposti lähestyttävällä tavalla. Myös oman asunnon ostaminen ja lainan ottaminen sai tietysti miettimään sijoittamista. Yrittäjänä on tullut toki pohdittua myös eläkeasioita (tai sen olemattomuutta) ja on ollut hiukan pakotettuna miettimään jonkinlaista tulevaisuuden suunnitelmaa henkilökohtaiselle taloudelle. 

Nyt myös ymmärrän sen mitä ystäväni ovat yrittäneet minulle selittää. Kun termistöä alkaa oppimaan ja asiat selitetään mahdollisimman yksinkertaisesti, ei aihe olekaan enää niin kuiva. Tilasin tänään adlibriksestä Mitä jokaisen kotiäidin (ja muidenkin naisten) tulisi tietää sijoittamisesta -kirjan, vaikka en kotiäiti olekaan. Uskon kuitenkin, että kirja jatkaa tätä helposti lähestyttävää linjaa ja varmasti opettaa myös jotain uutta. 

Olen sellaista sorttia, et kun jostakin kiinnostun, hyppään heti täysillä mukaan. Lähipäivinä olenkin aloittanut Nordenetin verkkokursseja, rekisteröitynyt Sharevilleen ja surffaillut sijoitustieto.fi -verkkosivuilla, lukenut ”Miten sijoitan pörssiosakkeisiin”- kirjaa, jonka löysin kirjahyllystämme ja miettinyt omaa sijoitusstrategiaani. 

Ymmärrän hyvin, jos raha ja sijoittaminen ovat mielestäsi kuivia aiheita, niin ne olivat minunkin mielestäni. Pienikin mielenkiinto sammuu nopeasti kun puhutaan P/E ja P/B -luvuista, kirja-arvoista, substanssiarvoista, bondeista, shorttauksesta tai ETF:stä silloin kun termit eivät ole tuttuja. Kun sen sijaan lukee tai kuuntelee mahdollisimman selkokielisesti ja ”sijoittaminen for dummies” kulmalla kirjoitettuja opuksia, pääsee nopeasti jyvälle ja saa mielenkiinnon heräämään. 

Täytyykö sijoittamisesta sitten olla lainkaan kiinnostunut? Ei tietenkään. Usein kuitenkin käy niin, että sijoittamisesta lähtökohtaisesti kiinnostuneempia ovat miehet. Pahimmassa tapauksessa käy niin, että perheen sisällä mies on se, joka tuo leivän pöytään ja samalla sijoittaa omaisuutensa fiksusti naisen ollessa esimerkiksi kotona lapsen kanssa. Mikäli jonain päivänä tulee ero, ovat perheen raha-asiat melko epätasapainossa.

Sijoittamiseen ei tarvitse myöskään suhtautua kovin intohimoisesti sitä tehdäkseen. En suhtaudu esimerkiksi hampaiden pesuun kovin intohimolla, mutta teen sen silti kaksi kertaa päivässä koska se nyt yksinkertaisesti on järkevää. Sijoittaminen voi olla paljon tätäkin helpompaa, voit laittaa esimerkiksi 50 euroa suoraveloitukseen ja unohtaa sen jälkeen koko homman.

Eikä sijoittamista tietenkään kannata harrastaa vain pahan päivän varalle – mentaliteetilla, vaan ihan muutenkin. Mikäli edes pieni osa sinua on kiinnostunut aiheesta, suosittelen ehdottomasti tutustumaan esimerkiksi rahapodiin tai Juliaihmisen blogikirjoituksiin. Tällä hetkellä itseäni harmittaa juurikin se, etten tajunnut silloin kaksikymppisenä aloittaa sijoittamista, vaikka ystäväni yrittivät sitä toitottaa. Mitä nuorempana aiheeseen tutustuu, sitä nopeammin korkoa korolle -ilmiö alkaa realisoitumaan. 

Minkälaisia sijoittajia teistä löytyy? Vai onko aihe muillekin ollut yhtä vaikeasti lähestyttävä? 

DSC_0522.jpg

DSC_0533.jpg

DSC_05822.jpgDSC_0576.jpg

Pants – here* , Shoes – here*, Shirt -Lindex (similar here*), Jacket – Monki, suspenders – borrowed from boyfriend, Bag – Kooples, Sunnies – Max Mara *adlinks

Pictures: Sara Vanninen

Kommentit (8)
  1. Itsellä yli 10v osakesijoittamista takana. Kuusinumeroinen salkku. Strategia muuttunut useampaan kertaan. Shareville on omasta mielestäni hyödytön. 4020.se ja dividendgrowthinvestor.com ovat olleet minulle suunnanmuuttajia ja aukaisseet silmäni. Suosittelen muillekin osakesijoittamista.

  2. YAZZZZZ QUEEEEN! Just näin! <3 <3 <3

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *