She always had that about her, that look of otherness

Onko teistä koskaan tuntunut siltä, että olette jotenkin perustavanlaatuisesti erilaisia kuin muut? Ei parempia tai huonompia, mutta joukkoonkuulumattomia. Koko lapsuuteni tunsin olevani jollain tapaa erilainen. Minua ei kiusattu tai suljettu koskaan ulkopuolelle, mutta tarkkaillessani muita tunsin että heillä on enemmän yhteistä kuin minulla.

Kuten olen aiemminkin kertonut, tunsin itseni lapsena usein myös yksinäiseksi. Se ei johtunut siitä, ettei minulla olisi ollut ihania ihmisiä ympärilläni. Tuntui vain että olin niin eri aaltopituudella kaikkien kanssa, että se tuntui ihan omalta maailmaltaan.  Viihdyin parhaiten yksin ja nautin edelleen omasta ajastani ehkä keskivertoa enemmän. Paradoksaalisesti, yksin ollessani tunsin itseni vähiten yksinäiseksi. 

Jossain vaiheessa tämä piirre kuitenkin on hioutunut minusta suurilta osin pois. En tiedä mistä se johtuu, mutta enää en tunne itseäni niin kummajaiseksi. Olinko koskaan niin erilainen kuin muut? Oliko se vain jonkinlaista yksilöllisyyden kaipuuta? Tein jonkin aikaa sitten enneagrammi-testin, jonka voi tehdä netissä. Se on persoonallisuustesti, joka on yllättävän tarkka. Omia käyttäytymismalleja on mielestäni aina mielenkiintoinen tutkia. Kun tiedostaa omat heikkoudet ja vahvuudet, voi niistä hyötyä ihan uudella tavalla. 

Oman testini tuloksen mukaan olen numero 4, eli luova individualisti. Lukiessani tätä luonteenkuvausta, löysin kyllä kiusallisen paljon omia piirteitäni. 

Neloset ovat syvällisiä, tunteikkaita ja aidosti yksilöllisiä ihmisiä. He kokevat elämän monipuoliset sävyt herkästi ja oivaltavasti ja ammentavat usein tarkkanäköistä luovuuttaan sekä työhönsä että yksityiselämäänsä. Tunteet ovat Neloselle tärkeä mittari. Nelonen on yleensä hyvin perillä siitä, millaisia ajatuksia erilaiset ihmiset ja tilanteet hänessä herättävät. Nelosella on ainutlaatuinen kyky muuntaa kokemuksensa, vaikeat ja raskaatkin, merkitykselliseksi kauneudeksi. Neloselle on tärkeää, että hänen yksilöllinen kädenjälkensä näkyy kaikessa, mitä hän tekee. Usein Neloset löytävät jonkin taiteellisen ilmaisumuodon sisäiselle maailmalleen, mutta yhtä hyvin he voivat ammentaa luovuuttaan työhönsä, harrastuksiinsa tai pukeutumiseensa. 

Neloset ovat samanlaisuudessaan hyvin erilaisia ja pelkkä tyypin kuvaileminen yhdenmukaisesti sotii Nelosen yksilöllisyyden kaipuuta vastaan. Nelonen asennoituu elämään vahvasti tuntien ja saattaa välillä jopa voimistaa tunteitaan ja kokemuksiaan oman mielikuvituksensa avulla. Nelonen sisäistää kokemuksensa ja ottaa asiat hyvin henkilökohtaisesti. Tämä saattaa näyttää ulospäin joskus yliherkkyydeltä, liioittelulta ja dramaattisuudelta. Neloset myös loukkaantuvat herkästi, jos kokevat tulleensa ohitetuiksi tai väärin ymmärretyiksi. Neloselle on tärkeää tuntea, että hänen ainutlaatuisuutensa ei jää muilta huomaamatta.

Nelonen kokee tinkimättömyyden ja aitouden hyvin tärkeäksi ilmaistessaan itseään ja hän odottaa tätä samaa intensiivisyyttä myös muilta. Joskus Neloselle on tärkeää vetäytyä omaan sisäiseen maailmaansa, pois ulkomaailman asettamilta rajoitteilta ja vaatimuksilta ja selvittää tunteidensa viesti itselleen. Nelonen saattaa jopa nauttia melankolian ja haikeuden tunteista. Neloset kokevat herkästi olevansa erilaisia ja että muut eivät ymmärrä heitä. Nelosten on vaikea käsittää asiallista tunteilemattomuutta ja he pitävät välillä muita ihmisiä pinnallisina ja ylipirteinä. Arjen ja tavallisuuden vierastaminen saattaa joskus tehdä Nelosesta myös epäkäytännöllisen ja erikoisuutta tavoittelevan.

Parhaimmillaan Nelonen on vahva, moniulotteinen ja intuitiivinen ihminen, joka ammentaa syvällisyyttä ja luovuutta kaikilla elämänsä alueilla. Neloset ovat erittäin persoonallisia, oivaltavia ja ainutlaatuisia ihmisiä, joille elämä on kiehtova mysteeri. Nelosen kyky tuntea ja kokea elämää syvästi tekee hänestä upean ja vahvan ystävän. Neloselle mitkään inhimilliset tunteet eivät ole vieraita ja hän on mitä suurin tuki hädän hetkellä. Nelonen voi olla yhtä aikaa vakava, hauska, haavoittuva ja emotionaalisesti vahva. Nelosten huumorintaju on usein juuri älykkään oivaltavaa ja rosoisen riemastuttavaa.

Nyt mua kiinnostaa, jos te teitte myös testin, että mitä persoonnallisuuksia teiltä löytyy?


Kommentit

Meriannen / http://www.meriannen.com (Ei varmistettu)

Hei, täällä toinen nelonen! Löysin kuvauksesta paljon omaan minäkuvaani kuuluvia kohtia, kun taas toiset oli vähän.. No, en ainakaan tunnusta! :D

Elisa (Ei varmistettu)

Haha, mahtavaa! Mulle osu ja uppos niin monta kohtaa että tuli ihan sellanen kummallinen olo "mistä se tietäää..." :D

(Ei varmistettu)

Hehe, täällä toinen nelonen. Joku muukin on havainnut tuon minussa, sillä mulle ehdotettiin erityisherkistä ihmisistä lukemista. Nyt onkin yksi kirja aiheesta yöpöydällä ja on kyllä mielenkiintoista ja just se fiilis, että miten joku muu onkin voinut kirjoittaa niin tarkasti just siitä mitä itse ajattelee :)

Elisa (Ei varmistettu)

Ei vitsi, vähän hauskaa! Mun kavereista ei oo vielä kukaan ollut nelonen mutta näköjään täällä on paljon samanhenkistä porukkaa :)

Milla (Ei varmistettu)

Tein tuon myös jokin aika sitten ja sain saman tuloksen kuin sä :)

Elisa (Ei varmistettu)

Hihi, niin hauskaa että täällä on paljon nelosia! :D

Lalli (Ei varmistettu)

Moikka, hahha tääl kans 4. Näköjään sun blogia lueskelee vähän saman tyyppisiä kun sä :)) Btw, mäki olin yksinäinen lapseena, mielestäni kukaan muu ei vaan oikein hiffanu mun leikkejä ja ne oli tylsiä. Kun taas minulla oli semmonen mielikuvitus että huhhhuhh :D

Elisa (Ei varmistettu)

Ei vitsi :D niin hassua! Ja joo mullakin oli kyllä ihan omanlaiset leikit lapsena :DD

emilia (Ei varmistettu)

Täällä ilmoittautuu numero kakkonen! :) oli todella mielenkiintoinen testi, mutta silti omalla kohdallani piti kyllä miettiä moneen kertaan, minkä korteista aina valitsee. Veikkailin lopputulosta ja ajattelin, että kakkonen sieltä kuitenkin napsahtaa ja niinhän se oli, pelkkä sen nimi sai minut tuntemaan että se on minun numeroni. Kopioin kuvauksesta viimeisen kappaleen tänne, joka kuvaa minua täydellisesti:

"Parhaimmillaan Avulias Huoltaja eli Kakkonen on huomaavainen, lämminsydäminen ja ihmisrakas. Hän on rohkaiseva, kannustava ja kiva toisia kohtaan. Hän ymmärtää yleensä luonnostaan poikkeuksellisen hyvin toisten tunteita, tarpeita ja ajatuksia. Muiden auttaminen on Kakkoselle tärkeää ja siksi hän tekee mielellään palveluksia muille. Kakkonen tulee iloisiksi saadessaan olla hyödyksi ja avuksi. Työpaikoilla Kakkoset ovat erityisen hyviä hengenluojia ja yhteyshenkilöitä. Kakkonen pitää mielellään huolta siitä, että kaikki tuntevat olonsa kotoisaksi ja tervetulleeksi esimerkiksi firman yhteisissä illanvietoissa. Kakkosen ovat luonnostaan positiivisia, hauskoja ja hyviä seuramiehiä ja -naisia."

Kiitos Elisa, kun kerroit tästä testistä! :--)

Elisa (Ei varmistettu)

Kävin lukemassa ton kakkosen kokonaan ;) Musta tuntuu että mä tunnen paljon kakkosia! Ja te ootte kyllä varsin ihania ihmisiä <3

Noona (Ei varmistettu)

sain testistä numeron kaksi ja tunnistan itseni niin täysin kaikesta mitä kuvauksessa sanottiin. Ihan hullua, että muutaman minuutin testi voi olla näin oikeessa. :D
Varsinkin tää kappale osu ja uppos:

Kakkonen tavoittelee muiden hyväksyntää olemalla ystävällinen ja avulias, mutta ei aina osaa itse ottaa toisten apua tai huolenpitoa vastaan. Kakkosille tekee hyvää opetella pitämään huolta myös omista tarpeistaan ja jaksamisestaan, niin että toisten auttamisesta ei tule vain yksipuolista tai marttyyrimaista uhrautumista. Kakkonen alkaa helposti tehdä liikaa muiden eteen ja uhrautuu unohtaen silloin helposti omat tarpeensa. Joskus Kakkoset heittäytyvät marttyyreiksi kokiessaan, ettei heidän tekemisiään arvosteta tarpeeksi. Kakkonen toivoo kiitosta ponnisteluistaan ja loukkaantuu, jos hän kokee tulleensa hyväksikäytetyksi.

Pitäisi opetella ottamaan apua vastaan paremmin, ja myös pyytämään sitä herkemmin.. :) Kiitos elisa tästä testi vinkistä! ;)

Elisa (Ei varmistettu)

Hihi, niinkuin tossa ylempänä sanoin, kakkoset on ihania! Mutta usein unohtaa itsensä siinä kun laittaa aina muut edelle. Tän takia toi testi on niin mielenkiintoinen kun tajuaa myös ne "heikkoudet" ja osaa kiinnittää niihin huomiota :)

szz (Ei varmistettu)

Täällä myös nelonen :) tunnistin kyllä itteni kuvauksesta :D

Elisa (Ei varmistettu)

Ei vitsi mikä nelosjengi meillä täällä :D Mahtavaa!

Elina (Ei varmistettu)

Hei ihan huipputesti, kiitos kuin jaoit sen! Itse olen testin mukaan seiska, eli Innostuva Suunnittelija. Suurimmaksi osaksi nappiin meni, mutta joidenkin ominaisuuksien osalta tunnun olevan vielä kehitysvaiheessa. :)

Elisa (Ei varmistettu)

Mulle tuli että "katso myös innostuva suunnittelija" eli mä taisin olla näiden kahden väliltä. Ne on muutenkin kuvauksiltaan aika lähellä toisiaan :)

(Ei varmistettu)

Hei tosi hyvä testi! Mä olin ykkönen "tarkka laadunvalvoja" :D Vaikka en pidä näistä kaikista piirteistä itsessäni niin pakko myöntää että oon just tollanen!! :D

Elisa (Ei varmistettu)

Haha, no mutta se on makeeta ku tajuaa nekin piirteet mistä ei tykkää. Ja kun ne tiedostaa, on oleminen paljon helpompaa ;)

(Ei varmistettu)

Piti käydä itsekin nyt tekemässä tuo testi ja täällä ilmoittautuu myöskin nelonen! Oli jännä huomata oikeasti niitä yhtäläisyyksiä itseensä tuossa kuvauksessa. Pisti vähän miettimään asioita ja toisaalta tuli vähän kummallinen olo, että miten se voikin osua noin kohdalleen. :D

Elisa (Ei varmistettu)

Mun ajatukset oli täysin samat! :D Melkein sellanen alaston olo että ihankun joku tuntematon ihminen pystyisi tuntemaan mut paremmin kuin minä itse! Hassun paljon meitä nelosia täällä :D

ilona (Ei varmistettu)

Mulle tuli nelonen kans :P mut sit myös katso 6 eli uskollinen kyseenalaistaja. Mun mielestä noi molempien tälläinen olet parhaimmillaan ja huonoimmilaan sopii muhun :D oon siis sekasikiö

Elisa (Ei varmistettu)

Mä veikkaan et harva ihminen on vaan yhtä, vaan just sekotus monesta eri ihmistyypistä! :)

Reetta V. (Ei varmistettu)

Itsekin tuon testin tehneenä on pakko myöntää, että oli hiukan helpompi ymmärtää itseään sen jälkeen!
Terkuin seiska, joka innostuu koko ajan jostakin uudesta

Elisa (Ei varmistettu)

Sanopa muuta! Ja haa, mussa oli kans seiskaa ;) joten tiedän mistä puhut!! :D

Sara (Ei varmistettu)

Moi! Tein testin ja sain seiskan "Innostuva suunnittelija" ja siinä oli niin osuvia kohtia :) Kiitos tästä testistä Elisa!

Innostava suunnittelija: "Minusta on hauskaa suunnitella uusia mielenkiintoisia asioita. Nautin innostavista ideoista ja uusista mahdollisuuksista. Toivon elämääni vaihtelua ja sopivasti jännittävää seikkailua."

Elisa (Ei varmistettu)

Paljon seiskoja ja nelosia täällä ;) Tää on kyllä hauska testi kun niin moni löytää itsensä kuvailusta :)

INFJ (Ei varmistettu)

4! :) pakko sanoa, että tuntuu, etteivät muut oikein ymmärrä miun "luomisentuskaa" - pakko päästä tekemään jotain luovaa ja käytännöllistä, yliopisto ei vaan oo minuu varten. Suosittelen myös Jungin ja Briggs Myersin testiä, vaikka se aika pitkä onkin! http://www.humanmetrics.com/cgi-win/jtypes2.asp

Elisa (Ei varmistettu)

Heii mä oon tainnut tehdä ton joskus mutta nyt pakko tehdä mielenkiinnosta uudestaan :D Ja luomisentuska, I feel you! Onneks sitä luovuutta voi käyttää melkein missä vain asiassa :)

INFJ (Ei varmistettu)

Hei jos teit tuon linkkaamani testin ni ois hauska kuulla myös sen tuloksia, siun mielipiteitä niistä ja esim. mitä uravaihtoehtoja se siulle ehdottaa! :) Tällaset testit on aina niin mielenkiintosia :D Miun tulokseks tuli siis tuo INFJ, Introvert iNtuition Feeling Judging ja uraehdotuksia löytyy kasvatusalasta psykologiaan ja sosiaalisista ja humaanisista tieteistä taiteisiin!

Elisa (Ei varmistettu)

mulle tuli ENFP ja uravaihtoehtoja oli ykkösenä journalismi, sitten fitness ja nutrition (hehehe) :D löytyipä sieltä myös muotimarkkinointi, joten ihan väärää alaa en oo opiskelemassa ;)

Viola (Ei varmistettu)

Mä olin testin mukaan 5, eli Tutkiva asiantuntija! Osui suurimmalta osin täysin oikeeseen, et alko jo ihmetyttää et miten voi olla noin tarkka testi :D Ainakin nämä kaksi kappaletta osui ja upposi:

Vitoset haluavat yleensä paneutua asioihin itsenäisesti ja omassa rauhassaan. Viitoset arvostavat omaa yksityisyyttään ja kokevat liian tuttavalliset ja puheliaat ihmiset helposti hieman tungetteleviksi. Viitonen työstää asioita mielessään, hankkii paljon tietoa ja haluaa ymmärtää pohtimansa ongelmat perinpohjaisesti. Hän etsii mielellään uudenlaisia tapoja hahmottaa ja ymmärtää asioita.

Parhaimmillaan Vitoset ovat avarakatseisia, suvaitsevaisia, itsenäisiä ja vaatimattoman älykkäitä ihmisiä. He ovat mestareita näkemään asiat uusin ja oivaltavin silmin. Viitonen tarkkailee ympäristöään ja ilmiöitä erityisen huomiokykyisesti ja suurella mielenkiinnolla. Viitonen on kenties kaikista tyypeistä ajattelultaan valppain, uteliain ja pohdiskelevin. Viitoset ovat myös erittäin huumorintajuisia ja kujeilevia omalla eleettömällä ja terävän oivaltavalla tyylillään.

Elisa (Ei varmistettu)

Hahaa, mä heti tunnistin ton sun kuvauksen peruusteella yhden vitosen mun lähipiiristä <3 Vitsi miten toi onkaan niin hyvä testi :D

Essi (Ei varmistettu)

Mä olin 9, sopeutuva rauhanrakentaja. Moni asia sopi kyllä muhun, mutta oli siellä semmosiakin mitkä ei sopinut. En voi esimerkiksi sietää rutiineja, pitää olla paljon vaihtelua tai lamaannun. Tosin se on hyvinkin totta, että ymmärrän aina kaikkien näkökulmat asioihin ja siks mun kans onkin vaikee riidellä :D. Kavereita ja tuttavia löytyy ympäri maailmaa ja aina on ihanaa tavata heitä mitä ihmeellisimmissä paikoissa :). Sitten mulla oli siellä myös se 7, innostuva suunnittelija, joka kuvaa hyvinkin sitten sitä mun vapauden kaipuuta ja vaihtelunhalua. Aika jännä testi. Kiitos kun jaoit sen! :)

Elisa (Ei varmistettu)

Eikö ookkin! Mun äitillä oli noista enneagrammeista kirja jo joskus 90-luvulla, mutta sillon en oikein löytänyt itseäni mistään tyypistä. Ton testin avulla oli kuitenkin helppo tajuta, että mikä onkaan. Ja useammat varmaan onkin parin eri tyypin yhdistelmiä ;)

Hanna (Ei varmistettu)

Mulle tuli ykkönen eli tarkka laadunvalvoja ja kts myös kutonen eli tuo uskollinen kyseenalaistaja. Tunnistin itseni kyllä molemmista, hyvässä ja pahassa, mutta enemmän kieltämättä tosta ykkösestä. Mielenkiintoinen testi!

Elisa (Ei varmistettu)

Niin on ! :) Ymmärtää syitä omalle käyttäytymiselle tietyissä tilanteissa kun oppii tuntemaan itseään vähän paremmin!

Pihla (Ei varmistettu)

Ei vitsi miten osuva testi! Olin seiska ja vähän myös kolmosta eli tehokas suorittaja ja tunnistin kyllä molemmista ihan omia piirteitä! Hurjaa miten noin pienestä testistä tulee tarkkoja tuloksia :)

Elisa (Ei varmistettu)

Hihi, mustakin se on ihan uskomatonta! Nyökyttelin täällä vaan itsekseni :D

Soffi (Ei varmistettu)

Mulle tuli 9. Sopeutuva rauhanrakentaja ja se oli kyllä kuvas ihan mua :D! Sitte se toinen mikä tuli et tutustu tähän myös niin se oli 2 Avulias huoltaja ja sekin oli aikalailla minua kuvastava. Tää oli kyllä mielenkiintoinen ja hauska testi!

Elisa (Ei varmistettu)

Niin on, se on aina hauska oppia uutta itsestäään :)

Kristiina (Ei varmistettu)

Arvasin heti, et saan saman ku sä, (vaikka tein testin ennen kuin luin sun tuloksen) koska tätä sun blogiakin lukiessa mietin aina, miten samanlainen ajatustapa meillä on! Ja mäkin sain "katso myös innostuva suunnittelija". Luovan induvidualistin kuvausta lukiessa tuli semmoinen olo, et joku on menny mun päähän ja selventänyt mulle millainen oon ja miten ajattelen. Kyllä yksillölisyyden tunne kärsii, ku huomaa miten paljon nelosia täällä on... haha.

Elisa (Ei varmistettu)

Eikä! Ei vitsi :D Vähän hauska! Ja tosiaan :D Me kaikki uniikit ja silti niin samanlaiset individualistit! Hihi.

Enni (Ei varmistettu)

Täällä myös nelonen! :D tein ton testin jo joku aika sit ja oli kyllä hauska kuinka oikeassa se olikaan :D

Elisa (Ei varmistettu)

Hahhaha, ei vitsi mehän ollaan melkein kaikki nelosia :D

Elina I (Ei varmistettu)

Seiska ihminen olen :) Hassua kuinka samanlaiset persoonat lukevat sinun blogiasi, mutta meidän on helppo samaistua sinuun :) Kiitos vielä mahtavasta blogista :) Inspiroit minua!

Elisa (Ei varmistettu)

Niinhän se taitaa itselläkin olla, että sellaisia blogeja on kivoin lukea, joiden kirjoittajiin samaistuu jollain tavalla :D Kiitos sulle!

Essi (Ei varmistettu)

Mäkin olin aika varma omasta tuloksestani ennen kuin olin testiä aloittanutkaan, nelonen! Tunnistan itseni sun omasta kuvauksesta ja testin kuvauksesta, mutta tykkään kyllä nelosen piirteistä. Olen oppinut arvostamaan omaa herkkyyttäni, vaikka lapsena "herkkyys" sai mut itkemään monen monta kertaa. Nyt se on enemmänkin vahvuus.

En muista olenko koskaan aikasemmin kommentoinut sun postauksiin, mutta olen reilu vuoden ollut aktiivilukija ja kirjoitat aina niin ihanan positiivisesti. Sun roadtrip-matka oli ihan huikea, kiitos kun jaoit sen! Useampikin kaverini on nähnyt kuvia sun Instagramista ja täältä blogista, kun olen näyttänyt, millaisen matkan haluan joskus kokea. Sulla on ihana elämänkatsomus ja oma tyyli, pidä se!:) Kiitos mahtavasta blogista!

www.pienitreeni.blogspot.com

Elisa (Ei varmistettu)

Voi, ihana kuulla! Kiitos kovasti :) Ja tosiaan, herkkyys pitää ottaa hyvänä asiana! ;)

Tiia (Ei varmistettu)

Minulle tuli 7. Ei voisi enemmän kuvata oikein meikäläistä :D

Elisa (Ei varmistettu)

Eikö ookin tarkka :D Paljon seiskoja ja nelosia!

Pages

Kommentoi