Ladataan...

Sain maanantain postaukseen kysymyksen siitä, miten niitä omia unelmia voisi konkretisoida niin, että niistä on jotain hyötyä? Unelmointi ja tavoitteiden miettiminen on ihan lempipuuhaani, joten päätin kirjoittaa tästä ihan oman postauksensa. Olen pienestä asti unelmoinut ja paljon. Jo ala-asteella minulla oli säännöllisesti vaihtuvat aarrekartat seinillä, joihin olin leikannut lehdistä kuvia ja tekstejä, joita halusin omaan elämääni. Aluksi unelmat olivat vähän pienempiä ja pikkuhiljaa niiden toteutuessa myös nälkä kasvoi ja unelmista tuli isompia ja epärealistisempia. 

Ensin tietysti pitää miettiä, mihin unelma liittyy. Onko se esimerkiksi uraan tai kenties vaikkapa sosiaalisiin suhteisiin liittyvä, vai onko kyseessä joku abstraktimpi asia? Kun tavoite on mielessä, asettele se mielessäsi sellaiseen muotoon ettei siinä ole kieltosanoja. Jos olet esimerkiksi työttömänä ja haaveilet työpaikasta, älä aseta unelmaksi "lopettaa työttömyyttä" vaan keskity siihen asiaan mitä haluat. 

Jos otetaan nyt vaikkapa tämä työpaikkaesimerkki, mieti mikä siinä on tärkeintä? Onko tavoitteena taloudellisen tilanteen parantuminen vai jonkinlaiset urahaaveet? Jos esimerkiksi unelmanasi on tienata enemmän, mieti mielummin niitä asioita jotka parempi taloudellinen tilanne mahdollistaisi. Voisiko unelman asettaa konkreettiseksi sitä kautta?

Kenenkään unelma tuskin on tietynlainen numerosarja pankkitilillä, joten mielekkäämpää on tavoitella niitä asioita, joita sillä rahalla haluaa. Konkreettinen unelma voisi siis olla vaikkapa oman asunnon ostaminen, kuukausilahjoituksen aloittaminen haluamalleen järjestölle, tai rahastosäästäminen. Näitä asioita on paljon helpompi visualisoida tekevänsä, kuin pelkän rahasumman tuijottelu tilillä. 

Jos unelmanasi on puolestaan edetä uralla, mieti mitkä ovat niitä asioita joita haluat päästä oppimaan ja joiden parissa haluat viettää aikaa. Älä keskity titteleihin vaan siihen, millaisia asioita haluat päiviisi? Minkälaisessa työympäristössä viettäisit päiväsi, minkälaisia ongelmia ratkoisit, minkälaisia kollegoja sinulla olisi ja minkälaisia etenemismahdollisuuksia tämä työpaikka tarjoaisi? Näitä voi kirjoittaa vaikka ihan ylös, ja pyrkiä tunnistamaan ne, mitkä ovat egon sanelemia ja mitkä kumpuaa siitä aidosta minästä. 

Jos unelmoit olevasi johtavassa asemassa yrityksessä X, ei unelma ole vielä kovin kirkas. Mitä tuo johtajuus toisi sinulle, muuta kuin egoa pönkittävän tittelin käyntikorttiin? Voisiko unelman määritellä toisella tapaa? Esimerkiksi niin, että haluat työskennellä positiossa jossa pääset tekemään henkiöstöjohtamista, olemaan vastuussa projekteista, osallistumaan laaja-alaisesti eri prosesseihin, pitelemään lankoja käsissäsi ja kasvamaan ammatillisesti? Mieti, mitkä ovat niitä asioita jotka saavat sinut innostumaan ja sydämen pamppailemaan hiukan nopeammin. 

Kun unelma on selvillä, täytyy vielä käydä pieni tarkistuskierros sen suhteen. Onko se positiivisesti määritelty (ei sisällä kieltosanoja)? Onko unelma varmasti sinun (ei esimerkiksi egon tai muiden odotuksia täyttävä)? Onko unelma linjassa arvojesi kanssa? Onko asia sinun käsissäsi ja omalla työllä saavutettavissa(eli ei esimerkiksi toisen ihmisen päätettävissä)? Jos kaikkiin näihin on vastaus kyllä, olet saanut tavoitteen jo melko kirkkaaksi. 

Tykkään myös itse laittaa näitä unelmia johonkin ylös. Vaikka sitä ei lukisi kertaakaan sen jälkeen, on se kuitenkin jollain tavalla konkreettisempi. Teen myös usein niin, että laitan sellaisiin salasanoihin joita joutuu toistelemaan usein, jonkun unelman ja vaihdan sen aina uuteen kun se on toteutunut. Näin saan aina päivittäin sellaisen muistutuksen siitä, mitä kohti olen menossa. Toinen vaihtoehto on kirjoittaa kirje tulevaisuuden itselleen, silloin tulee määriteltyä myös jonkinlainen aikataulu eikä asia jää haihattelun tasolle. 

Lisää aiheesta ja sen vierestä:

Kirje itselleen vuoden päähän
Unelmointiopas
Tavoitteiden määrittely
Ladataan...

Ladataan...

Black friday ja cyber monday on varmaan kaikille jo tuttuja konsepteja. Se on jännä, miten voimallisesti ja nopeasti ne rantautuivat Suomeen. Kuitenkaan Tekojen tiistai ei vielä ole kovin monelle varmaankaan tuttu. Ainakaan itse en ollut kuullutkaan siitä, kun tuttavani laittoi siitä viestiä ja kysyi haluaisinko kertoa siitä kanavissani. 

Lähdin innolla tapahtuman sanansaattajaksi, sillä tämä sai jo ajatuksen tasolla hyvän mielen aikaan. Yksi päivä omistettuna hyville teoille? I'm in!! Ja nyt voi miettiä, että miksi vain yksi päivä? Eikö niitä hyviä tekoja pitäisi tehdä joka päivä? Itse näen sen niin, että monet tuntuvat suhtautuvan vapaaehtoistyöhön tai vaikkapa kuukausilahjoittaksi ryhtymisen sellaisena "joo pitäisi kyllä ehdottomasti, teen sen ihan tässä heti kun vaan kiireet vähän helpottaa" -asiana. No, olkoon tämä tiistai nyt se eteenpäin puskeva voima, joka saa tekemään sen ensimmäisen teon.

Hyviä tekoja on monia, ja niitä voi tehdä juuri itselleen sopivalla tavalla. Ehkä sinulle on luontevinta antaa hiukan suurempi lahjoitus jollekin sinulle tärkeälle hyväntekeväisyysjärjestölle tai ehkä annat mielummin aikaasi? Tai ehkä tänään on se päivä, kun käyt luovuttamassa verta? Teko voi olla kuinka suuri tai pieni, kunhan sen tekee.

Facebookissa on nykyään mahdollista luoda oma syntymäpäivävarainkeruutapahtuma, jossa on helppo kerätä rahaa jollekin itselleen tärkeälle järjestölle. Mielestäni idea on aivan ihana ja nyt tekojen tiistai sai minutkin tekemään omani. Täytän hiukan alle kuukauden päästä 30-vuotta ja näin joulun alla päätin kerätä Joulupata-järjestölle varoja. Joulupata on yksi Suomen rakastetuimpia joulukeräyksiä. Sen tuotoilla autetaan mm. kotimaan vähävaraisia lapsiperheitä, yksinäisiä vanhuksia ja syrjäytymisvaarassa olevia nuoria ympäri vuoden.

Laitoin keräystavoitteeksi 200 euroa, ja ajattelin laittaa sitten kuukauden päästä jäljellä olevat rahat omasta pussista. Ja miten hyvältä tuntui, kun parissa tunnissa pottiin oli tullut jo 57 euroa. Hyvät teot antavat niin paljon sille antajallekin, että jo ihan itsekkäistäkin syistä kannattaa tänään tehdä jotain jonkun toisen hyväksi. Olen itse aina näihin aikoihin vuodesta erityisen herkällä päällä, joten hyvän tekeminen helpottaa ainakin hiukan. 

Ja kun hyvän teon jakaa #tekojentiistai #givingtuesday tulee ehkä kannustaneeksi myös muita toimimaan! <3

Ladataan...

Pages