A MOMENT IN THE REEDS - RISTIRIITAINEN ELOKUVAKOKEMUS

Still Life

Kuvat: A Moment in the Reeds

Eilen kun lämpömittari oli lähemäpänä kahtakymmentäviittä kuin kolmeakymmentä ja ennuste näytti sadetta, päätin lähteä elokuviin viettämään sadepäivää. Loppujen lopuksi ei satanutkaan, mutta eilinen osoittautui kuitenkin hyväksi leffapäiväksi, sillä huomasin että A Moment in the Reedsiä esitetään Oulussa vain muutaman näytöksen verran. Finnkinon esityskalenterista sitä ei löytynyt ollenkaan, ja Elokuvateatteri Starissa sitä näytetään vain 26.7. asti.

A Moment in the Reeds on Mikko Mäkelän esikoisohjaus, joka on nähty elokuvafestivaaleilla 16 eri maassa, mutta Suomen ensi-iltansa se sai vasta kesäkuun lopussa. Aamulehden artikkelin mukaan näyttelijät löytyivät Facebook-ryhmästä, ja elokuva toteutettiin minibudjetilla.

Elokuvan keskiössä on kahden miehen rakkaustarina. Leevi (Janne Puustinen) palaa Pariisista isänsä Joukon (Mika Melender) luo Suomeen auttamaan häntä mökin remontoinnissa. Remonttiavuksi on palkattu myös Tareq (Boodi Kabbani) joka on saapunut vasta Syyriasta turvapaikanhakijana Suomeen. Isä suhtautuu epäluuloisesti Tareqiin, joka ei puhu suomea. Kun isä lähtee pois mökilta töiden pariin, Leevi ja Tareq lähentyvät ja heidän välilleen muodostuu vahva yhteys. Huom. teksti sisältää tästä lähtien juonipaljastuksia!

Mielestäni parasta elokuvassa olivat Leevin ja Tareqin keskustelut ja niiden ympärillä olevat teemat: ulkopuolisuuden tunne, koti, vapaus...Vaikka he tulevat aivan erilaisista lähtökohdista, huomaavat he kuitenkin että heidän tarinoissaan on paljon samankaltaisuuksia. Kuka tahansa voi tuntea olonsa ulkopuoliseksi missä vaan, ja se mikä toiselle edustaa kotia, voi toiselle olla juuri se paikka jota hän haluaa paeta. Leevi on lähtenyt karkuun Suomesta Pariisiin, josta on löytänyt paikkansa ja tuntee olonsa vapautuneeksi. Tareq taas on paennut Syyriasta paitsi sodan, myös konservatiivisten vanhempiensa vuoksi, ja kokee että Suomessa hän voi vihdoin olla oma itsensä.

Suomen kesä näyttäytyy elokuvassa ihanalta, rauhalliselta ja kauniilta. Ainakin itse koin, että järvimaisema sekä yhdistää että erottaa miehiä. Toisaalta tuon maiseman äärellä molemmat uskaltavat olla hetken aikaa herkkiä ja haavoittuvaisia, mutta tajuavat, että molemmilla on tahoillaan keskeneräisiä asioita jotka täytyy kohdata ennen kuin he voivat jatkaa elämäänsä.

Vaikka A Moment in the Reeds oli mun mielestä rohkean erilainen elokuva, mulla oli koko elokuvan ajan sellainen tunne etten oikein saanut siitä kiinni. En kokenut kumpaakaan päähenkilöistä samaistuttavaksi, ja muutenkin elokuva jäi monelta osin etäiseksi. Odotin koko ajan jotain suurta juonenkäännettä ja kun sitä ei tullutkaan, jäi käteen vähän valju fiilis.
 

Elokuvassa puhutaan suurimman osan ajasta englantia, ja pakko sanoa että mua ärsytti alusta pitäen tönkkö englannin kieli. Ei tietenkään voi olettaa että ei-natiivikielenään englantia puhuvat osaisivat ääntää kieltä ihan täydellisesti, mutta ainakin itselleni tuo tahmea kommunikaatio vaikutti varmasti osaltaan siihen, etten ihan päässyt mukaan rakkaustarinaan.

Toinen asia mikä mua jäi vaivaamaan, oli Leevin isän rooli. Alusta alkaen oli selvää että Leevin ja isän välillä on kitkaa ja selvittämättömiä asioita, mutta ne jätettiin vähän puolitiehen roikkumaan. Lisäksi mietin, että miksi Leevin isästä oli pitänyt tehdä nimenomaan stereotypioita tukeva ennakkoluuloinen ja rasistinen? Elokuvan loppu sai mut myös aika hämmentyneeksi. Leffa tuntui loppuvan kuin seinään, eikä se jäänyt edes pohdiskelevalla tavalla avoimeksi, vaan tyssäsi ihan yhtäkkiä.

Mulle jäi elokuvasta ristiriitainen fiilis enkä ihan täysin lämmennyt sille, mutta olen kuitenkin tyytyväinen, että kävin katsomassa sen. Ymmärrän miksi elokuva on saanut ulkomailla hyvän vastaanoton - tyypillinen suomalainen vähäeleisyys ja kaunis suomalainen kesämaisema näyttäytyvät varmasti ulkomaalaisille katsojille eksoottisena. Ja onhan elokuva eräänlainen ajankuvaus, ja monelta osin massasta poikkeava. Mutta toisaalta jäin miettimään että löytääkö tämä elokuva kuitenkaan yleisöään?

Onko muita jotka on nähnyt tämän elokuvan, tykkäsittekö?

 

SEURAA:

Instagram  //  Bloglovin  //  Pinterest

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.