BC XL Move: Pluskokoisten oma ryhmäliikuntatunti

Yksi lause, minkä usein kuulen on tämä: ”Menen kuntosalille sitten kun olen ensin vähän laihtunut/paremmassa kunnossa.” Aina ajattelin että ei sen näin pidä mennä, liikuntakeskukset on nimenomaan kunnon kohottamista varten olemassa. Kaikki ovat tervetulleita juuri sen kokoisena ja -kuntoisena kuin ovat. Näinhän se teoriassa onkin, mutta silti asia ei ole näin yksinkertainen. Vaikka henkilökunta tekee kaikkensa ja tuntikuvauksissa painotetaan että jokainen harjoittelee omalla tasollaan, ei silti kovin isokokoisia ihmisiä useimmiten liikuntakeskuksissa näy. Pelko mennä liikuntakeskukseen hyvässä kunnossa olevien keskelle voi olla todella kova.

Se, että kokee oman kuntonsa tosi huonoksi, tai oman painonsa liian suureksi muodostuu helposti ylitsepääsemättömäksi muuriksi. Sitä kuvittelee, että ”KAIKKI MUUT ovat tosi tikissä, minä olen ainoa ylipainoinen”. Näinhän asia ei tietenkään ole, mutta pelko tästä riittää, ja se ensimmäinenkin treenikerta jää helposti tekemättä. Taustalla voi myös olla huonoja liikuntakokemuksia, ehkä ilkeitä kommentteja. Vaikka henkilökunta kuinka kannustaa, voivat esteet olla silti halua suurempia.

Ryhmäliikuntatunti isokokoisille naisille

Mietimme, millä tavalla saisimme tsempattua heitä, jotka eivät ole vielä minkään liikuntakeskuksen asiakkaita, mutta haluaisivat kuitenkin kuntoilla. Ja nimenomaan haluaisivat kuntoilla toisten, ei-niin-sirojen kanssa. Siksi kehitimme BC XL Move-ryhmäliikuntatunnin. BC-alkuiset tuntimme ovat Beauty Centerin omia ryhmäliikuntatunteja, eikä niitä ole muualla. BC XL Move on näyttäville naisille suunnattu matalan kynnyksen ryhmäliikuntatunti. Tunnille osallistuvien BMI tulee olla 30 tai yli. (Ja ei, emme kysy ihmisten painoindeksiä salin ovella. 🙂 Mukaan saa tulla, jos tuumaa, että itse tuon vaatimuksen täyttää.) Ja tottakai isommatkin naiset ovat tervetulleita ihan kaikille muillekin tunneillemme! Mutta koska moni ei halua mennä muille tunneille, loimme tämän, ikään kuin aloituspisteeksi jos ei oikein tiedä mistä lähteä liikkeelle.

Kehitimme BC XL Move-tunnin siksi, että haluamme poistaa mahdollisimman monta estettä liikkumiselle. Tunnilla kaikki ovat samantasoisia, ja suurinpiirtein ehkä saman kokoisiakin. Ohjaajakaan ei heilu lavalla sixpack loistaen, vaan hänkin on ihan tavallinen nainen. Valitsimme ohjaajaksi talomme ilopillerin, Ride Sarpolan! Ridellä on mahtava kyky luoda sallivaa ilmapiiriä tunnille ilman vaatimuksia. Lisäksi teimme poikkeuksen maksujen suhteen, tälle tunnille pääsee 10e kertamaksulla, eli jäsenyyttä ei vaadita. Tämä siksi, että ehkä yhteen tuntiin sitoutuminen tuntuisi mahdolliselta jos jäsenyys mietityttää. Ja tarvitseeko sanoakaan, Beauty Center on liikuntakeskus pelkästään naisille, sijainti ihan Oulun ydinkeskustassa.

ride.jpg

Liiku ilman vaatimuksia

Tunnilla tehdään todella helppoa, hieman tanssillista lämmittelyä, sekä isommille naisille sopivia lihaskuntoliikkeitä joko ihan ilman painoja, tai pienten lisäpainojen kera. Jokainen saa harjoitella tyylillään, ja Ride antaa liikkeille vaihtoehtoja jos jokin ei sovi. Tunnille mennään etsimään intoa liikkumiseen, ei laihduttamaan! Mielestäni jokaisen tulisi liikkua siksi, että tykkää siitä. Ja jokainen voi oppia tykkäämään, tai vähintäänkin sietämään. Jos aloittelijana menet ensimmäisenä bodycombatiin tai koitat juosta 10 kilometriä, saat lähinnä veren maun suuhun ja ketutuksen aikaiseksi. BC XL Move sopii ihan aloittelijoille, mutta myös liikuntaa harrastaville isommille naisille. Tärkeintä on, että haluat harjoitella omassa porukassasi iloiten, ilman paineita.

Miten saada liikkumisen aloittaminen helpommaksi?

Olen työskennellyt ihmisten terveyden edistämisen parissa 15 vuotta, ja mielestäni fokusta pitäisi ykyistä enemmän suunnata siihen, miten madaltaa ihmisten kynnystä liikkua, kuin kehittää aina vain kovempia ja tehokkaampia treenimuotoja. Voisiko työnantaja tukea työntekijöiden harrastuksia vaikka liikuntasetelein? Voimmeko tarjota nuorille osaavaa personal training-palvelua, niin että oikea tapa (ja syy) liikkua opitaan jo pienestä pitäen? Voimmeko tehdä ryhmäliikuntatunnin niin suppealle kohderyhmälle, että se tuntuu ammattilaisen näkökulmasta jopa typerältä, mutta ehkä poistaa ihmisen psykologiset esteet, ja mahdollistaa uuden harrastuksen?

Kuulen mielelläni sinulta, mitä esteitä koet liikkumiselle, ja miten me täällä päässä voimme auttaa poistamaan niitä? Myönnän, että itse normaalivartaloisena ja liikunnallisena katson asioita vähän toiselta kantilta. Moni asia tuntuu minusta helpolta. Mutta se ei ole välttämättä helppoa kaikille. Ymmärrän sen. Siksi tarvitsen apuasi, laita minulle viestiä mikä estää sinua liikkumasta ja mitä toivoisit meiltä? Tavoitat minut tämän blogin kommenttiosiosta, instagramista @stronger_by_hanna tai sähköpostilla hanna.karhu-riikonen (a) beautycenteroulu.com

BC XL Move käynnistyy Oulun Beauty Centerillä osoitteessa Aleksanterinkatu 25 lauantaina 12.1.2019 klo 14.00. Jos et ole jäsenemme, kertamaksu on 10e. Tervetuloa Beauty Centerin naisten yhteisöön, otamme sinut mielellämme mukaan!

Terveisin,

Hanna

valmennuspäällikkö, fysioterapeutti, Beauty Center Oulu

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *