Seksi on syntiä

Omassa uskonnollisessa taustayhteisössä elää edelleen hyvin vahvana ajatus seksuaalisuuden rajoittamisesta. Seksi avioliitossa on sallittua ja hyvää, mutta kaikki sen ulkopuolinen on kiellettyä. Seksuaalisuus on kuitenkin jokaiseen sisäänrakennettu eikä sitä oikein voi ulkoistaa. Yksin eläviä ohjeistetaan kestämään tilanne ja rukoilemaan. Olipa jollekin annettu seurakunnasta ohjeeksi keskittyä muihin harrastuksiin, esimerkiksi pianon soittoon. Eräässä helluntaiseurakunnan julkaisussa tunnettu ja arvostettu seurakunnan johtohenkilö kirjoitti, että ihmisen fysiikka tottuu seksittömyyteen. Se vie yleensä vuoden, mutta naimisissa olleilla voi mennä parikin vuotta. Aivan kuin seksuaalisuuden voisi kytkeä napista painamalla pois päältä! Ihmisen biologista olemusta pitää yhteisön normien mukaan suitsia. Ihmiskuva on negatiivinen ja ihminen nähdään pohjimmiltaan pahana ja syntisenä. Seksuaalisuus on lihallista ja siitä pitää pyrkiä pois. Se on samalla myös nerokas hallintakeino. Melko harvalta löytyy sellaista luonteenlujuutta, että kykenee kuolettamaan täysin oman seksuaalisuutensa. Se on näin ollen pohjaton syyllisyyden kaivo.

Ei riitä, että seksuaalinen kanssakäyminen toisen ihmisen kanssa on kiellettyä. Myös itsetyydytys on syntiä ja sitä perustellaan esimerkiksi sillä, että siinä tulee ajatelleeksi seksuaalisia ajatuksia. Mitä ihmeellisimpiä perusteluja on sille, ettei luonnollisia (pahoja) halujaan saisi tyydyttää. Esimerkiksi Jari Tasanen kirjoittaa internet-sivuillaan: "Myöskin itsetyydytys eli masturbaatio on yleistä uskovien keskuudessa. Se on syntiä omaa ruumista vastaan niin kuin kaikki muukin haureus." Sama mies on julistanut Youtube-videolla näin: "Mikään ei niin tuhoa tahdonvoimaa ja elämän energiaa. Tavat tulevat huolimattomaksi, asenne typeräksi ja alakuloiseksi, koko persoonasta tulee ujo, erakkomainen ja hämmentynyt. Nuoret miehet kadottavat henkilökohtaisen magnetismin ja nuoret naiset viehättävyytensä. Silmät näyttävät raukeilta, ilmeettömiltä ja kasvot kokonaisuudessaan tyhjiltä." Jo edesmennyt karismaattinen saarnaaja Veli Saarikalle opetti itsetyydyksen olevan homouden esiaste, sillä masturboidessaan ihminen harjoittaa seksiä oman sukupuolensa kanssa. Äkkiseltään ajateltuna nämä voivat ulkopuolisesta tuntua aivan hulluilta jutuilta, mutta yhteisössä eläneelle ne ovat täyttä totta. On kuitenkin sanottava, että kaikki eivät suinkaan ihan näin tiukkaa linjaa vedä.

Sinkkuna aihepiiri tietenkin koskettaa. Jos haluaisi elää yhteisön normien mukaista elämää, ei olisi mitään mahdollisuuksia toteuttaa omaa seksuaalisuuttaan. Monille tämä asia on todella kipeä kohta. Yhteisö opettaa, että puoliso tulisi löytyä oman yhteisön sisältä, esiaviollinen seksi on kiellettyä ja naimisiin olisi mentävä pian. Muuten Jumala ei siunaa tai ehkä jopa jonkinlainen rangaistus seuraa. On vaikea elää tasapainoista elämää, jos helvetin liekit nuolevat jo persettä. Haluan nostaa aiheen esille, koska niin monen seksuaalisuus on kertakaikkisesti tuhottu uskonnollisen yhteisön sisällä. Syyllisyydestä ei pääse eroon edes noudattamalla tarkasti yhteisön normeja. Ei ole helppoa kääntää ajatuksissaan likainen ja paha asia hyväksi ja sallituksi. Nautinto muuttuu mielessä aina synniksi.

Tiukoissa uskonnollisissa yhteisöissä elää käsittämätön mustavalkoisuus monen asian suhteen. Se on joko tai. Jos juot yhden oluen, niin seuraavaksi päädyt katuojaan piikittämään itseäsi tai jos harrastat seksiä avioliiton ulkopuolella, siitä seuraa välitön moraalinen rappio. Pelottelun ja uhkailujen sijaan pitäisi mielestäni painottaa seksuaalisuuden tunnepuolta. Sitä, että pitää omat rajansa, kunnioittaa itseään ja toista. On suorastaan hirvittävää henkistä tai hengellistä väkivaltaa julkaista tuollaista yllämainittua kuraa. Yritys tukahduttaa oma seksuaalisuus on jopa vaarallista niin fyysisesti kuin henkisesti. Oma keho on jokaisen omaa omaisuutta eikä sen pitäisi millään tavoin kuulua kenenkään ulkopuolisen hallintavaltaan. Minä en näe seksuaalisuutta pahana, syntisenä enkä likaisena asiana, vaan ihmiselle luonnollisena ja normaalina asiana. Sen merkitystä ei tarvitse ylikorostaa, muttei myöskään yrittää sammuttaa.

Lähteet:

www.jaritasanen.com

Terho Miettinen & Raija Pelli: Harhaanjohtajat, vahvassa uskossa (2017)

 

Kommentit

Naislaif
Naislaif

En omaa omakohtaista kokemusta uskonnollisista yhteisöistä.
Ystäväni kertoman mukaan uskonnollinen yhteisö kieroutti hänen seksuaalisen ajattelun täysin. Neitysenä naimisiin.
Hänen kohdatessaan perheväkivaltaa oli ohjeena olla parempi vaimo.
Seksuaaliset ajatukset ja seksielämä on muutoinkin vaikeaa ja omaa haluaan ja seksuaali-identitetttiä etsiessä tarvittaisiin muuta kuin syyllistämistä ja kieltämistä.
Kiitos, kun otat tämän aiheen esille.

crazycatmom

Kiitos kommentista! Rajuja tarinoita näiden takana on ja aihealue on todella herkkä.

Vierailija (Ei varmistettu)

Tärkeä aihe! Minun piti säästää itseni avioliittoon, mutta rakastuin palavasti pelimieheen, joka keräsi vain kokemuksia. Hän näki kai minut haasteena. Lopulta otin epämääräiset puheet lupauksena ja hän sai neitsyyteni. Olin 22-vuotias. Kuvittelin hääkellojen pian soivan, mutta hän katosikin maailmastani täysin... ja vuoli varmaan puukkoonsa uuden loven. Kun ymmärsin, mitä oli tapahtunut, oli itseinhoni ja epätoivoni suuri. Kukaan mies ei enää koskaan huolisi minua, en voisi edes haaveilla avioliitosta! Minusta oli yhdessä (nopeassa ja kivuliaassa) hetkessä tullut huono nainen, käytetty ja pilattu! En enää koskaan ansaitsisi kunnioitusta yhdeltäkään mieheltä ja se oli omaa syytäni.
Nyt 48-vuotiaana olen eri ihminen, eri nainen ja sinut itseni kanssa. Silti muistan ja voin tuntea sen tuskan ja häpeän, jota tuo tyttö sai kantaa monta vuotta. Sellaista en soisi kenellekään. Kiitos tästä kirjoituksesta!

crazycatmom

Kiitos, kun jaoit kokemuksesi. Seksuaalisuus, varsinkin nuoren, on todella haavoittuva ja herkkä osa ihmistä. Hienoa, että olet eheytynyt tuosta nuoruuden kokemuksesta.

Vierailija (Ei varmistettu)

Kiitos tästä tekstistä, janoan tietoa ja näkökulmia aiheesta. Puolisollani on samanlainen tausta kuin sinulla, ja hänen seksuaaliset traumansa ovat kuormittaneet meitä alkuhuuman jälkeisinä vuosina sietämättömän paljon. Haluaminen yhdistyy hänen mielessään niin helposti pahaan ja väärään. Terapian, keskinäisen ymmärryksen ja keskustelun avulla haavoja yritetään kärsivällisesti parantaa, mutta seksuaalisuus on hauras ja rikotut asiat korjautuvat hitaasti.

crazycatmom

Kiitos kommentista! Tällä alueella on aiheutettu todella paljon traumoja ja ihmisten seksuaalisuus turmeltu. Se on todella surullista ja siihen täytyy puuttua.

vilhelmiinah
VILHELMIINA H.

Ei minullakaan ole kokemusta uskonnollisesta yhteisöstä, mutta tämä on tärkeä asia tuoda esiin, ja hyvä että otit kantaa ja kirjoitit aiheesta. :)

crazycatmom

Kiitos kommentista! Minusta tämä on myös tärkeä aihe ja näiden setämiesten aivopieruihin on jonkun puututtava. Se on kammottavaa henkistä väkivaltaa.

kuuraparta (Ei varmistettu)

Eräs sinulta unohtui noista synnin saarnaajista. Osa heistä itse käyttää syntejä loppuun , ettei jäisi maan matosille syntejä tehtäviksi. Onhan näitä juttuja joilta on omat ja vieraat rahat sekoittunut keskenään tahi liian nuoriliha kiinnostanut heitä ja nyt en puhu suuresta ikäerosta vaan lapsista. Hyvä näitä epäkohtija on tuoda esille, peukku siitä sinulle.

crazycatmom

Joo, ihmisiä hekin ja usein vallan sokaisemia. Paljon tapahtuu väärinkäytöksiä noissa piireissä. Tilaisuus tekee varkaan. 

Pikkuapa

Omat taustat on vanhoillislestaadiolaisessa yhteisössä ja voin kyllä samaistua tekstiin täysin! Kiitos, että kirjoitit aiheesta. Näistä asioista tulisi puhua entistä avoimemmin, niin paljon ne turhia traumoja ja huonommuuden tunnetta aiheuttavat. Tiedän monia yhteisöistä eronneita, joille seksuaalisuus on edelleenkin vaikea aihe.

crazycatmom

Kiitos kommentista! Varmasti samoja kokemuksia monilla tiiviistä yhteisöstä lähteneellä.

Fanni (Ei varmistettu) https://mennentullen.blogspot.fi/

Siis, oho, huh. Tämä on nyt niin creepy stalkkerikommentti, että pahoittelen. Luin meinaan sun gradua juuri eilen! Ohjaajani lähetti sen minulle, koska teen itsekin gradua liittyen helluntaiherätykseen. Tuossa se nytkin on, auki yhtenä välilehtenä. Ja sitten klikkasin sun blogiin, ihan vaan randomisti Lilyn etusivulta. Itse en usko sattumaan, mutta olipas jännä sattumus!

Harvemmin gradut menevät tunteisiin, mutta sun gradu todella meni. Myönnän, että itkin. Aineistosta nousi esiin niin paljon tuttuja ajatuksia ja kokemuksia, joita joudun käsittelemään jatkuvasti. Ja jotka aion viedä terapiaankin, heti kun sen aika on. Halusin vain sanoa, että kiitos että teit gradusi. Aika harvoin hellareiden asioita käsitellään liikkeen ulkopuolella, vaikka se olisi minusta äärettömän tarpeellista.

Ja tähän blogitekstiisi: on käsittämätöntä, miten pienelläkin vaivalla ihmisen seksuaalisuus saadaan täysin rikki. Tuntuu, että päässä on jatkuvasti kuoro huutamassa synnistä ja liasta. Eikä seksistä pidättäydy sen takia, että oikeasti haluaisi. Todellakaan. Vaan koska pelkää tuomiota, häpeää, ulkopuolelle jäämistä. Vaikka samalla järki sanoo, että eivätpä ne minun jalovälissäni tapahtuvat asiat kuulu kenellekään muulle kuin minulle. (Ja Jumalalle. Mutta itse olen päätynyt uskomaan, että Jumala on sen jalkovälin luonut siksi, että siitä saisi iloa.)

Olen vasta nyt osannut sanoittaa, miten iljettävää on, että vanhat äijät saarnaavat nuorille ihmisille seksuaalisesta puhtaudesta. Sillä suorastaan hekumoidaan. Itselleni kaikenlainen neitsyyspuhe näyttäytyy perversiona, jota saa fiilistellä avoimesti hengellisyyden varjolla.

crazycatmom

Vau! Kuka sun gradua ohjaa? Laita vaikka nimikirjaimet, jos et halua nimeä laittaa tähän. Ja kiitos ihanasta kommentista. Tosi mukava kuulla, että mun gradu on koskettanut. <3 Olisi mukava myös kuulla sun gradun aiheesta tarkemmin. 

Fanni (ylläoleva) (Ei varmistettu)

Teen gradua Taideyliopiston puolella, tutkin kolmen ammattimuusikon kokemuksia seurakunnan musiikkielämästä, ja mikä siellä voi tukea muusikon ammattiin päätymstä. Aihe kumpusi osittain omista kokemuksista, mutta myös havaitsemastani kulttuuri-ilmiöstä: tosi monet muusikot Suomessa ja etenkin kansainvälisesti ovat jostain kristillisestä porukasta. Oma aiheeni on siis lähtökohdiltaan positiivinen, ja onkin ollut ihan hoitavaa kirjoittaa hyviä asioita helluntailaisuudesta. Toisaalta se haaste on ollut olla kirjoittamatta oman, vähän negatiivisen linssin läpi. :D Ohjaajani toimii hp. Sen enempää en halua kertoa!

Oletko muuten ajatellut tehdä gradustasi artikkelia?

crazycatmom

Ok! Mielenkiintoista! En ole ajatellut enää enempää tuota aihetta käsitellä enkä artikkelia kirjoittaa. Mutta eihän sitä koskaan tiedä. :)

Minulla ei ole mitään henkilökohtaista kokemusta uskonnollisista yhteisöistä, mutta voin kuvitella kuinka paljon tuhoa tuollaiset puheet saavat aikaan nuorissa. Nuorena opetettuja ajattelutapoja voi olla hankala lähteä korjaamaan yksistään. On niin surullista, että asia, joka on monelle ihmiselle luonnollinen voimavara demonisoidaan.

crazycatmom

Näin juuri. Tällaisen väkivallan jälkiä korjaillaan pitkään eikä kaikkea tuhoa edes voi korjata. 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.