Ladataan...

Tämä postaus on antanut nyt hieman odotuttaa itseään, pahoittelut siitä! 

Mutta lomamme viimeinen kaupunkikohteemme olikin sitten New York. Vaikka Washington DC:ssä tai Philadelphiassa en ollut koskaan käynyt ennen niin odotin silti ehkä eniten tätä! Nykissä on sitä jotakin - jokin maaginen vetovoima joka houkuttelee paikan päälle uudelleen ja uudelleen (okei, tämä oli toinen reissu täällä, mutta ei kylläkään viimeinen). 

Tämäkin matka kuljettiin Greyhoundilla, liput maksoivat muutaman hassun dollarin (10/per nassu, ehkä?) ja matka kesti Philadelphiasta vaivaiset kaksi tuntia. Tämäkin varmasti paljon ruuhkasta kiinni, New Jerseyn ja New Yorkin väliset tunnelit voivat olla todella tukossa ruuhka-aikaan takseista, henkilöautoista ja millin päässä toisistaan matkaavista busseista. 

Viimeksi hotellin kulman takana komeili Times Square, nyt oleiltiinkin Lower Manhanttanin puolella, ihan Brooklyn Bridgen vierellä! kyseessä on Financial District-alue josta löytyy myös ikoninen Wall Street ja New Yorkin pörssirakennus jonka julkisivu tunnetaan, no melkein kaikkialla. Puhumattakaan WTC-torneista - nykyäänhän tornien paikalla on näyttävät muistomerkit sekä suoraan vanhojen tornien alla oleva 9/11-museo joka herättää ihan varmasti tunteita. 

Kävimme museossa viime reissulla, tammikuussa 2016, ja onhan se aika pysäyttävää katsoa valtavan pilvenpiirtäjän rautatolppia jotka ovat vääntyneet mutkalle, tai kokonaista paloautoa joka on pelastustöissä ottanut osumaa. Museossa oli myös paljon paikan päältä löydettyjä jäähyväiskirjeitä omaisille sekä onnettomia ja onnellisia tarinoita muistoineen. Tornien tilalle rakennettuun One World Trade Centeriin pääsee myös näköalatasanteelle ihailemaan maisemia, mutta täällä me emme käyneet (olimme käyneet samalla reissulla jo muissa torneissa ihailemassa). 

Vinkkinä muuten: jos aiot käydä lomasi aikana useammassa turistikohteessa, suosittelen hankkimaan New York City-passin! se voi kertasijoituksena tuntua suurelta mutta sillä voi säästää äkkiä paljonkin rahaa mikäli useampi kohde kiinnostaa koluta läpi. 

Vietimme paljon aikaa South Street Seaportilla, eikä sieltä kyllä tehnyt mieli lähteäkään pois. Kuten arvata saattaa, New York on älyttömän hektinen kaupunki mutta täällä kaikki oli rauhallisempaa ja ilmapiiri ihan erilaista kuin muualla. Olo oli kuin, no - lomalla.

Täällä oli paljon erikoisliikkeitä (paljon muuta kuin siis Guccia ja Pradaa) ja huikean hyviä ruokapaikkoja. Kannattaa muuten kiinnittää huomiota siihen että varaat ilta-aikaan pöydän etukäteen koska pieniin ravintoloihin on kova tungos. Meillä kävi tuuri ja saimme pöydän extempore Peck Slipin ja Water Streetin kulmalla sijaitsevasta italialaisesta, Acquasta. Ravintola oli pieni ja intiimi, mutta silti täynnä puheensorinaa. Ruokalistat olivat yksinkertaiset ja simppelit (ja hyvä niin ettei tarvitse valita valtavasta katalogista!) ja hinnat oikeasti yllättävän edulliset sijaintiin ja laatuun nähden. 

Toinen, pikaisen, ruokailun lottovoitto oli taco- ja burritoravintola Luchadores. Koska paikka on pientäkin pienempi, varaudu nappaamaan ruoat mukaasi ja syö ne sään salliessa vaikka satamassa! 

Brooklyn Bridgen läpi käveleminen? klassikko, mutta me heikot emme kävelleet kun vain puoleen väliin keskipäivän auringon porottaessa niskaamme. Mutta onhan ne sillalta avautuvat näkymät nyt aivan jäätävät niin kuin se ruuhkakin. Ihmisiä oli enemmän kuin laki sallii ja liian monilta näytti unohtuvan selkeät ohjeet, toisella puolella kävellään ja toisella taas kulkevat polkupyörät. Paikallisia ahdistaa selkeästi matkan keskeyttävät turistit eikä voi syyttää. 

Julkiset? kulkee, ja ihan todella hyvin kulkeekin! näihin kannattaa vain hieman perehtyä etukäteen millä linjalla kulkee ja kuinka kiire siirtymisissä on, voi olla että joudut kävelemään jonkun matkaa maan alla linjalta toiselle, portaita ylös ja alas. Näitä kun on vähän jokaista väriä.. mutta pieni perehtyminen palkitsee ja pian reittejä kulkeekin jo sujuvasti. Yksittäinen metromatka (vaihtoineen) maksaa 3 dollaria ja monesti paljon julkisia käyttäessä päivälippu tulee edullisemmaksi. 

Mitä jäi vielä kokematta? no tuntuu että ihan kaikki! tuo yksi kaupunki kätkee sisäänsä niin paljon ja puhumattakaan siitä että koko Brooklyn ja New Jersey on koluamatta vielä läpi. 

Mitä tulee lentoihin, on periaatteessa ihan sama kummalle kentälle lennät, molemmista on jonkun verran matkaa keskustaan. Julkiset kulkevat kyllä jos jaksat hieman venkslata tai sitten voit sijoittaa taksiin. Hinta voi olla melkein mitä vain 60-85 dollarin välillä lisäten siihen vielä tipin. Hinta riippuu paljon luonnollisesti siitä mistä mihin kuljet ja kuinka kova ruuhka on. Ainakin Newarkiin matkatessa kehoitettiin varautumaan ruuhkaan ja siihen että matkan pituuskin olisi voinut venyä puoleentoista tuntiin, eikä JFK:lle matkustaminen välttämättä ole yhtään sen nopeampaa. 

Seuraavan kerran matkaan on päätettykin lähteä jo lasten kanssa, mutta luultavasti Yhdysvallat saavat vielä odotella. Ollaan suunniteltu jo uutta Kööpenhaminan reissua (sitten sinne hamaan kaukaisuuteen), koska Tanskaan on mukavan lyhyt matkustusaika ja sieltä ihan varmasti löytyy jokaiselle jotakin! Legoland, siis totta kai. 

Oletko sinä matkustamassa jonnekin lähiaikoina, tai minne tahtoisit matkustaa? (mulla on jo uusi matkakuume...)

Ladataan...

Ehdinkin jo matkalla Washingtonista Phillyyn kirjoittaa ensimmäisen etapin postauksen, mutta viimeisten kahden kohteen postaukset jäivät vielä kotitehtäviksi. Washington DC:n tärpit löydätkin heti tästä.

Välimatkan voi taittaa lentokoneella, junalla tai ihan yhtä hyvin bussilla. Greyhound on jenkkien Onnibussi - halpa, kulkee lähes kaikkialla ja on nopea. Liput ostettiin jo valmiiksi Suomen päässä matkaa suunniteltaessa netistä joten matkalla ei tarvinnut enää huolehtia mahtuuko mihin bussiin. Niitä tosin kulki todella tiuhaan tahtiin joten ilman kyytiä ei tarvitse olla. Lisäksi Union Stationilta kulkee useampi bussiyhtiö, ja hyvinkin laajalla hintahaitarilla. Bussilaituria saa muuten isolla asemalla hieman haeskella, kylttejä halpamatkojen laiturikerrokselle ei ole. Ne kuitenkin löytyvät kerrosta ylempää bussiterminaalista. 

Express-linjalla bussimatka taittui alle neljässä tunnissa. Bussista löytyi kaikki tarvittava: vessa, suorastaan jäätävä ilmastointi ja reissaajan lemppari nimittäin Wi-fi ja latausmahdollisuus. Tämäkin tosin taitaa olla ihan tuuripeliä mikä bussin varustetaso on, ekalla matkalla löytyi kaikki mutta toisella Philadelphiasta New Yorkiin ei ollut nettiä tai usb-paikkaa (ainoastaan töpselipää ja sekin luonnollisesti amerikkalainen). 

Philadelphia kaupunkina on todella kaunis. Kauniita vanhoja kivitaloja on paljon, mutta kyllä Philadelphiassakin osataan olla suureellisia kuten muuallakin maassa. 

Nähtävyyksiä on paljon, varsinkin jos historia kiinnostaa. Independence Hallin puistoalue josta tuo merkittävä rakennuskin löytyy, Liberty Bell löytyy heti vierestä sekä esimerkiksi Philadelphia Museum of Artin edustalla olevat portaat ja Rockyn patsas. Siinä missä Washingtonissa lähes kaikki turistinähtävyydet olivat maksuttomia, täällä saa sitten pulittaa senkin edestä. Puistoalueesta Independence Hallin vieressä pieni osa on kaikille avoin, ja jos et halua syynätä kelloa millin tarkkuudella vierestä, näkee senkin kyllä ikkunasta. Me pihistelimme :D voit toki myös käydä ihastelemassa Benjamin Franklinin viimeistä leposijaa muutaman dollarin maksua vastaan (tai nähdä sen heti aidan vierestä). 

Meillä kävi surkea tuuri tuon patsaan kanssa - juuri sinä viikonloppuna kun me olimme kaupungissa, järjestettiin keskellä kaupunkia festarit joiden alue kattoi myös museon edustan ja patsas portaineen jäi festarialueen syövereihin. Museon takana on kyllä kaunis puisto joka kannattaa muuten ehdottomasti myös käydä vilkaisemassa - maisemat ovat huippukauniit! siinä missä Washingtonista löytyi puistoalueilta useampikin vessa, täällä niitä ei ole oikeastaan missään! mikä on huono jos liikut paljon ulkona ... 

Philadelpian julkisista en osaa sanoa muuta kuin että ne kulkee :D me emme käyttäneet julkisia ollenkaan vaan kävelimme kaikkialle. Mikä näkyi positiivisena noin askelmittarin kannalta: lauantain aikana kävelimme 16,7 kilometriä! puistoja on onneksi paljon mihin pystyi mennä hetkeksi aina keräilemään voimia. 

Ilmapiiri kaupungissa on ihan erilainen mitä esimerkiksi Washingtonissa tai New Yorkissa oli! se on rennompi ja ihmiset paljon ystävällisempiä. Saatat saada jopa aavistuksen asiakaspalvelua vaikka tippi"pakkoa" ei olisikaan. Philadelphiaahan kuvataan rakkauden kaupungiksi, enkä ihmettele ollenkaan. 

Majoittuminen? käytä harkintaa.

Hotelleja on paljon ja keskustan hotellit ovat yllättävän kalliita verrattuna suurempiin kaupunkeihin sekä kuvien ja arvosteluiden perusteella hinta-laatusuhde ei kohdannut. Edullisempien hotellien sijainnit olivat sen verran kaukana keskustasta, ja kun kyseessä oli lyhyt päivän reissu niin päädyimme majoittumisvalinnassa ensimmäistä kertaa hostelliin. 

Me löysimme hostellin jolla oli itseasiassa paremmat arvostelut kuin monilla hotelleilla. (City House Hostel) Old City Philly oli oikein positiivinen yllätys ensikertalaisille. Sijainti oli enemmän kuin loistava, paikat yllättävänkin siistejä sekä henkilökunta oli ystävällistä. Paikan päältä löytyi kaikki tarvittava hyvästä Wi-Fistä mahdollisuuksiin pestä halutessaan pyykit. 

Varatessamme oli vielä mahdollisuus valita neljän hlön huoneesta sängyt mikä vähensi myös "ylimääräistä" trafiikkia huoneen puolella. Itse heräilin alasängyssä kyllä viereisen kerrossängyn tulemisiin ja menemisiin, mutta muuten talossa oli ilta/yöaikaankin rauhallista. Lomalla ollessa arvostan sitä, että saan nukkua rauhassa (varsinkin lapsivapailla!!!) ja vessa on omassa käytössäni mutta välietappien yösijana hostelli ei ole omallekaan kohdalle ollenkaan huono vaihtoehto, ja varmasti otetaan hostellivaihtoehdot paremmin huomioon jatkossakin. 

Aamulla lähdettiinkin sitten taas kohti Chinatownin liepeillä olevaa Greyhoundin omaa bussiasemaa ja bussilla kohti New Yorkia! 

Täs me, siellä rakkauden kaupungissa!

Ladataan...

Terveiset Jenkeistä! 

 

Meidän reissun ensimmäinen kohde on nyt koluttu läpi niin hyvin kuin kahdessa päivässsä vain ehtii. Aloitimme retkemme Yhdysvaltojen pääkaupungista, Washingtonista. 

 

Lennot ostimme melko edullisesti Icelandairilta joka lentää Reykjavikin kautta moneen eri kaupunkiin ja vaihtojen välitkään ei ole tuntitolkulla. Parhaimmillaan vaihtovälin olisi saanut tuntiinkin, me onneksi otimme hieman pidemmän. Kävi huono tuuri ja lennot oli hieman myöhässä mutta saimme edes vessatauon kentällä. Reykjavikin kentällä kannattaa varautua ruuhkaan ja tungokseen - kenttä on vilkas ja siihen nähden aivan liian pieni. 

 

Lennot itsessään sujuivat mukavasti ja kaikki toimi, miinusta ettei mannerten välisellä lennolla ole ruokatarjoilua (tosin ilmaiset virvokkeet ja vettä tarjoiltiin monesti). Eihän se lentokoneruoka herkkua ole, mutta täyttää pitkällä lennolla jos et ole varautunut eväisiin. 

 

Me valitsimme kentäksi Dullesin (toinen löytyy Baltimoresta) ja mikäli et ole varustautunut kovin suurilla matkatavaroillla, bussi ja metro on oikein hyvä vaihtoehto keskustaan päin. Matka kestää alle tunnin, maksaa kahdelta 15 dollaria ja bussi vie suoraan metroaseman eteen. Lueskeltiin että taksin hinta olisi ollut arviolta 60-80 dollaria. 

 

 

Kuten Yhdysvalloissa yleensäkin, metro kulkee hyvin. Saat kaikilta asemilta koneista SmartTrip-kortin johon lataat rahaa ja jota sitten leimaat asemalle tullessasi ja poistuessasi. Lippujen hinnat riippuu ihan siitä mihin aikaan kuljet, ruuhkatunteina muutaman kerran päivässä hinta on korkeampi. Muutamista dollareista per suunta on kuitenkin kyse ja kaikki hinnat näet asemakohtaisesti samaisten latauskoneiden seinästä. 

 

Muutamassa päivässä et millään ehdi näkemään kaikkea, mutta paljon kuitenkin! Kaupunki tarjoaa paljon nähtävää ja vielä kaiken lisäksi ilmaiseksi

 

 

Smithsonian-instituutti on valtion rahoittama tutkimus- ja koulutuslaitos jolla on julmettu määrä ilmaisia museoita Washingtonissa ja jopa valtava eläintarha. Museoita on postimerkeistä taiteeseen sekä ilmailuun ja avaruuteen liittyen. Niissä pyörien saisi käytettyä monta päivää, me ehdimme käydä vain yhdessä. 

 

 

Jos säät suosii, on ulkona paljon nähtävää myös. Puistoaluetta on keskustassa paljon missä näet samalla myös ”perusnähtävyydet” kuten Washington monumentin ja totta kai Valkoisen talon. 

 

Kiinnostaako urheilu? tai vaikka et olisikaan tosifani, osta liput baseball-matsiin! Nationals Parkiin liput eivät maksa halvimmillaan montaa dollaria ja onhan areena tapahtumineen aika vaikuttava, paikalliset fanittavat joukkuettaan ihan tosissaan ja fiilis on hyvä, baseball-otteluissa käydään koko perheen voimin ja aikaa vietetään rennosti ottelua seuraten, jutellen ja totta kai syöden. 

 

Hotelleja on pilvin pimein ja hintahaitari on laaja. Me löysimme Chinatownin puolelta huippuhyvän hotellin! 

 

Pod DC Hotel on kohtalaisen uusi hotelli ja kaikki toimi hyvin. Respassa oltiin ystävällisiä (se on muuten harvinaista, asiakaspalvelu voi yllättää monissa paikoissa ;)), kaikkialla oli siistiä ja hintakaan ei ollut Travellinkin kautta löytyneellä tarjouksella yhtään hullumpi. Ehdottomasti plussaa siitä ettei lattioita peittäneet se karmeista karmein lattiamatto. 

 

Sijainti oli ihanteellinen, metroasema oli tien toisella puolella, ruokakauppa ja ravintoloita moneen makuun löytyivät heti vierestä. 

 

Jos matkustat elo-syyskuun tienoilla, varaudu että täällä on oikeasti kuuma. Ei suomalaiseen tapaan, vaan ilma on kuumaa ja painostavaa. Varaudu kävelemään vesipullon kanssa! onneksi ilmastointi löytyy lähes kaikkialta sisätiloista sekä julkisista joten vilvoittelemaan pääsee. 

 

Seuraavana onkin kohteena Philadelphia! 

 

See you soon!