Ladataan...

Ehdinkin jo matkalla Washingtonista Phillyyn kirjoittaa ensimmäisen etapin postauksen, mutta viimeisten kahden kohteen postaukset jäivät vielä kotitehtäviksi. Washington DC:n tärpit löydätkin heti tästä.

Välimatkan voi taittaa lentokoneella, junalla tai ihan yhtä hyvin bussilla. Greyhound on jenkkien Onnibussi - halpa, kulkee lähes kaikkialla ja on nopea. Liput ostettiin jo valmiiksi Suomen päässä matkaa suunniteltaessa netistä joten matkalla ei tarvinnut enää huolehtia mahtuuko mihin bussiin. Niitä tosin kulki todella tiuhaan tahtiin joten ilman kyytiä ei tarvitse olla. Lisäksi Union Stationilta kulkee useampi bussiyhtiö, ja hyvinkin laajalla hintahaitarilla. Bussilaituria saa muuten isolla asemalla hieman haeskella, kylttejä halpamatkojen laiturikerrokselle ei ole. Ne kuitenkin löytyvät kerrosta ylempää bussiterminaalista. 

Express-linjalla bussimatka taittui alle neljässä tunnissa. Bussista löytyi kaikki tarvittava: vessa, suorastaan jäätävä ilmastointi ja reissaajan lemppari nimittäin Wi-fi ja latausmahdollisuus. Tämäkin tosin taitaa olla ihan tuuripeliä mikä bussin varustetaso on, ekalla matkalla löytyi kaikki mutta toisella Philadelphiasta New Yorkiin ei ollut nettiä tai usb-paikkaa (ainoastaan töpselipää ja sekin luonnollisesti amerikkalainen). 

Philadelphia kaupunkina on todella kaunis. Kauniita vanhoja kivitaloja on paljon, mutta kyllä Philadelphiassakin osataan olla suureellisia kuten muuallakin maassa. 

Nähtävyyksiä on paljon, varsinkin jos historia kiinnostaa. Independence Hallin puistoalue josta tuo merkittävä rakennuskin löytyy, Liberty Bell löytyy heti vierestä sekä esimerkiksi Philadelphia Museum of Artin edustalla olevat portaat ja Rockyn patsas. Siinä missä Washingtonissa lähes kaikki turistinähtävyydet olivat maksuttomia, täällä saa sitten pulittaa senkin edestä. Puistoalueesta Independence Hallin vieressä pieni osa on kaikille avoin, ja jos et halua syynätä kelloa millin tarkkuudella vierestä, näkee senkin kyllä ikkunasta. Me pihistelimme :D voit toki myös käydä ihastelemassa Benjamin Franklinin viimeistä leposijaa muutaman dollarin maksua vastaan (tai nähdä sen heti aidan vierestä). 

Meillä kävi surkea tuuri tuon patsaan kanssa - juuri sinä viikonloppuna kun me olimme kaupungissa, järjestettiin keskellä kaupunkia festarit joiden alue kattoi myös museon edustan ja patsas portaineen jäi festarialueen syövereihin. Museon takana on kyllä kaunis puisto joka kannattaa muuten ehdottomasti myös käydä vilkaisemassa - maisemat ovat huippukauniit! siinä missä Washingtonista löytyi puistoalueilta useampikin vessa, täällä niitä ei ole oikeastaan missään! mikä on huono jos liikut paljon ulkona ... 

Philadelpian julkisista en osaa sanoa muuta kuin että ne kulkee :D me emme käyttäneet julkisia ollenkaan vaan kävelimme kaikkialle. Mikä näkyi positiivisena noin askelmittarin kannalta: lauantain aikana kävelimme 16,7 kilometriä! puistoja on onneksi paljon mihin pystyi mennä hetkeksi aina keräilemään voimia. 

Ilmapiiri kaupungissa on ihan erilainen mitä esimerkiksi Washingtonissa tai New Yorkissa oli! se on rennompi ja ihmiset paljon ystävällisempiä. Saatat saada jopa aavistuksen asiakaspalvelua vaikka tippi"pakkoa" ei olisikaan. Philadelphiaahan kuvataan rakkauden kaupungiksi, enkä ihmettele ollenkaan. 

Majoittuminen? käytä harkintaa.

Hotelleja on paljon ja keskustan hotellit ovat yllättävän kalliita verrattuna suurempiin kaupunkeihin sekä kuvien ja arvosteluiden perusteella hinta-laatusuhde ei kohdannut. Edullisempien hotellien sijainnit olivat sen verran kaukana keskustasta, ja kun kyseessä oli lyhyt päivän reissu niin päädyimme majoittumisvalinnassa ensimmäistä kertaa hostelliin. 

Me löysimme hostellin jolla oli itseasiassa paremmat arvostelut kuin monilla hotelleilla. (City House Hostel) Old City Philly oli oikein positiivinen yllätys ensikertalaisille. Sijainti oli enemmän kuin loistava, paikat yllättävänkin siistejä sekä henkilökunta oli ystävällistä. Paikan päältä löytyi kaikki tarvittava hyvästä Wi-Fistä mahdollisuuksiin pestä halutessaan pyykit. 

Varatessamme oli vielä mahdollisuus valita neljän hlön huoneesta sängyt mikä vähensi myös "ylimääräistä" trafiikkia huoneen puolella. Itse heräilin alasängyssä kyllä viereisen kerrossängyn tulemisiin ja menemisiin, mutta muuten talossa oli ilta/yöaikaankin rauhallista. Lomalla ollessa arvostan sitä, että saan nukkua rauhassa (varsinkin lapsivapailla!!!) ja vessa on omassa käytössäni mutta välietappien yösijana hostelli ei ole omallekaan kohdalle ollenkaan huono vaihtoehto, ja varmasti otetaan hostellivaihtoehdot paremmin huomioon jatkossakin. 

Aamulla lähdettiinkin sitten taas kohti Chinatownin liepeillä olevaa Greyhoundin omaa bussiasemaa ja bussilla kohti New Yorkia! 

Täs me, siellä rakkauden kaupungissa!

Ladataan...

Terveiset Jenkeistä! 

 

Meidän reissun ensimmäinen kohde on nyt koluttu läpi niin hyvin kuin kahdessa päivässsä vain ehtii. Aloitimme retkemme Yhdysvaltojen pääkaupungista, Washingtonista. 

 

Lennot ostimme melko edullisesti Icelandairilta joka lentää Reykjavikin kautta moneen eri kaupunkiin ja vaihtojen välitkään ei ole tuntitolkulla. Parhaimmillaan vaihtovälin olisi saanut tuntiinkin, me onneksi otimme hieman pidemmän. Kävi huono tuuri ja lennot oli hieman myöhässä mutta saimme edes vessatauon kentällä. Reykjavikin kentällä kannattaa varautua ruuhkaan ja tungokseen - kenttä on vilkas ja siihen nähden aivan liian pieni. 

 

Lennot itsessään sujuivat mukavasti ja kaikki toimi, miinusta ettei mannerten välisellä lennolla ole ruokatarjoilua (tosin ilmaiset virvokkeet ja vettä tarjoiltiin monesti). Eihän se lentokoneruoka herkkua ole, mutta täyttää pitkällä lennolla jos et ole varautunut eväisiin. 

 

Me valitsimme kentäksi Dullesin (toinen löytyy Baltimoresta) ja mikäli et ole varustautunut kovin suurilla matkatavaroillla, bussi ja metro on oikein hyvä vaihtoehto keskustaan päin. Matka kestää alle tunnin, maksaa kahdelta 15 dollaria ja bussi vie suoraan metroaseman eteen. Lueskeltiin että taksin hinta olisi ollut arviolta 60-80 dollaria. 

 

 

Kuten Yhdysvalloissa yleensäkin, metro kulkee hyvin. Saat kaikilta asemilta koneista SmartTrip-kortin johon lataat rahaa ja jota sitten leimaat asemalle tullessasi ja poistuessasi. Lippujen hinnat riippuu ihan siitä mihin aikaan kuljet, ruuhkatunteina muutaman kerran päivässä hinta on korkeampi. Muutamista dollareista per suunta on kuitenkin kyse ja kaikki hinnat näet asemakohtaisesti samaisten latauskoneiden seinästä. 

 

Muutamassa päivässä et millään ehdi näkemään kaikkea, mutta paljon kuitenkin! Kaupunki tarjoaa paljon nähtävää ja vielä kaiken lisäksi ilmaiseksi

 

 

Smithsonian-instituutti on valtion rahoittama tutkimus- ja koulutuslaitos jolla on julmettu määrä ilmaisia museoita Washingtonissa ja jopa valtava eläintarha. Museoita on postimerkeistä taiteeseen sekä ilmailuun ja avaruuteen liittyen. Niissä pyörien saisi käytettyä monta päivää, me ehdimme käydä vain yhdessä. 

 

 

Jos säät suosii, on ulkona paljon nähtävää myös. Puistoaluetta on keskustassa paljon missä näet samalla myös ”perusnähtävyydet” kuten Washington monumentin ja totta kai Valkoisen talon. 

 

Kiinnostaako urheilu? tai vaikka et olisikaan tosifani, osta liput baseball-matsiin! Nationals Parkiin liput eivät maksa halvimmillaan montaa dollaria ja onhan areena tapahtumineen aika vaikuttava, paikalliset fanittavat joukkuettaan ihan tosissaan ja fiilis on hyvä, baseball-otteluissa käydään koko perheen voimin ja aikaa vietetään rennosti ottelua seuraten, jutellen ja totta kai syöden. 

 

Hotelleja on pilvin pimein ja hintahaitari on laaja. Me löysimme Chinatownin puolelta huippuhyvän hotellin! 

 

Pod DC Hotel on kohtalaisen uusi hotelli ja kaikki toimi hyvin. Respassa oltiin ystävällisiä (se on muuten harvinaista, asiakaspalvelu voi yllättää monissa paikoissa ;)), kaikkialla oli siistiä ja hintakaan ei ollut Travellinkin kautta löytyneellä tarjouksella yhtään hullumpi. Ehdottomasti plussaa siitä ettei lattioita peittäneet se karmeista karmein lattiamatto. 

 

Sijainti oli ihanteellinen, metroasema oli tien toisella puolella, ruokakauppa ja ravintoloita moneen makuun löytyivät heti vierestä. 

 

Jos matkustat elo-syyskuun tienoilla, varaudu että täällä on oikeasti kuuma. Ei suomalaiseen tapaan, vaan ilma on kuumaa ja painostavaa. Varaudu kävelemään vesipullon kanssa! onneksi ilmastointi löytyy lähes kaikkialta sisätiloista sekä julkisista joten vilvoittelemaan pääsee. 

 

Seuraavana onkin kohteena Philadelphia! 

 

See you soon!