from waste to taste – ravintola-annoksia hävikkiruoasta

Sunday Blondie

Helsinkiin avataan tulevana keväänä ravintola, jonka konsepti lämmittää jokaisen ruoasta ja sen ympäristövaikutuksista välittävän sydäntä: From Waste to Taste taistelee ilmastonmuutosta vastaan valmistamalla ravintola-annoksia hävikkiruoasta.

Ruoka valmistetaan pääasiassa kauppojen hävikkielintarvikkeista. Annosten valmistuksesta vastaa luova ammattikokkien tiimi, mutta ravintola aikoo työllistää myös nuoria, pitkäaikaistyöttömiä ja maahanmuuttajia. Ravintolahankkeen tarkoituksena ei ole tavoitella voittoa, vaan kaikki tuotot käytetään toiminnan ylläpitämiseen.

Luonnonvarakeskuksen mukaan kauppojen ruokahävikki Suomessa on yli 65 miljoonaa kiloa vuodessa. Siitä vain 1015 prosenttia lahjoitetaan tällä hetkellä ruoka-apuun. Hävikkiruoan ilmastokuormitus on suuri, sillä hukkaan menevään ruokaan on panostettu resursseja koko tuotantoketjun varrella viljelystä aina pakkaamiseen ja kuljettamiseen. Esimerkiksi suomalaisten kotitalouksien vuosittainen ruokahävikki vastaa 100 000 henkilöauton päästöjä.

From Waste to Tasten konseptin idea on kopioitu Amsterdamista, jossa toimii jo vastaavanlainen hävikkiruokaa hyödyntävä rafla nimeltään Instock. Nettisivuja silmäillessä Instockista jää valoisa, tyylikäs ja rento fiilis. Ravintola tarjoaa niin aamiaista, lounasta kuin illallista ja järjestää erilaisia tilaisuuksia, esimerkiksi valokuvanäyttelyitä. Ravintolan lisäksi Instock on laajentanut toimintaansa myös pienempään take-away pisteeseen sekä ruokarekkaan.

Tällä hetkellä From Waste to Tasten tavoitteena on avata ravintola keväällä 2016. Ravintolaa puuhaava tiimi kerääkin nyt joukkorahoitusta hankkeelleen Mesenaatti-sivuston kautta. Kampanjasivuilla voi esimerkiksi liittyä perustajajäseneksi tai ostaa itselleen sekä ystävilleen lounaat ennakkoon. Joukkorahoituskampanja päättyy 14. helmikuuta. Lisää tietoa hankkeesta löytyy niin From Waste to Tasten omilta sivuilta kuin Mesenaatista.

From Waste to Taste on vasta työnimi: ravintolan nimestä tullaan järjestämään vielä myöhemmin kilpailu. Itse en malta odottaa, että pääsisin jo astumaan ravintolaan sisään – From Waste to Taste -tiimin mukaan luvassa on esimerkiksi erilaisia teemabrunsseja. Minkähänlaisia herkkuja kokit aikovat taikoa hävikkiruoasta?

bloglovin instagram / pinterest

// Did you know that the food waste coming from stores in Finland is over 65 million kilos per year? Luckily there'll be soon a new restaurant From Waste to Taste which creates dishes with products that would otherwise go to waste. The restaurant is also going to employ young people, long-term unemployed and immigrants. At the moment the team working behind the restaurant is collecting money through crowdfunding on Mesenaatti. The idea to establishing From Waste to Taste came from a restaurant called Instock, a food waste restaurant working in Amsterdam.

 

Kommentoi