Ladataan...
Sunday Blondie

Sähköpostiini kolahti eilen kiinnostava tiedote, jonka haluan jakaa teillekin: Seppälä aikoo valmistaa uuden malliston asiakkaiden vanhoista vaatteista.

Seppälä on mukana suomalaisessa The Relooping Fashion Initiative -innovaatioprojektissa, jossa kierrätetyistä tekstiileistä valmistetaan uusia vaatteita VTT:n kehittämän selluloosan liotusmenetelmän avulla. Kierrätetystä kuidusta valmistettu uusi mallisto tulee myyntiin Seppälän liikkeisiin loppuvuonna 2016.

The Relooping Fashion Initiative -projektin tavoitteena on rakentaa Suomeen toimiva poistotekstiilin ”suljettu kierto”. Suljetulla kierrolla tarkoitetaan, että käytöstä pois jäävä vaate hyödynnetään uuden tekstiilimateriaalin valmistamiseen. Tällä hetkellä suurin osa vanhoista vaatteista poistuu kierrosta, kun ne päätyvät jätevoimaloissa poltettavaksi.

Suez kuljettaa Seppälän myymälöissä kerätyt vaatteet pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskukseen, joka lajittelee vaatteet. Ehjät ja myyntikelpoiset vaatteet toimitetaan myytäväksi Kierrätyskeskukseen, ja niistä saadut varat käytetään ympäristö- ja työllisyystyöhön.

Kierrätyskeskukselle kelpaamattomat vaatteet pääsevät The Relooping Fashion Initiative -projektin jatkokäsittelyyn. Materiaali revitään, hienonnetaan ja liuotetaan selluloosaksi, joka puolestaan kuidutetaan Valkeakoskella entisessä viskoositehtaassa. Kuidusta valmistetaan lanka ja langasta kankaat, joista valmistetaan Seppälän uusi mallisto.

Vaatekeräys alkoi eilen pääkaupunkiseudun liikkeissä, ja se jatkuu sunnuntaille 17.1. asti. Vaatteita voi palauttaa kahteentoista Seppälän myymälään. Keräyspisteet sijaitsevat Jumbossa, Forumissa, Itäkeskuksessa, Sellossa, Tikkurilassa, Lohjalla, Klaukkalassa, Columbuksessa, Keravalla, Nummelassa, Koivukylässä ja Porvoon Taidetehtaalla.

Keräykseen voi tuoda puuvillaisia farkkuja, housuja, t-paitoja, toppeja ja kesämekkoja. Myös puuvillaiset liinavaatteet, pöytäliinat ja pyyhkeet otetaan vastaan. Huonokuntoiset ja reikäisetkin puuvillat kelpaavat. Osallistujat saavat kiitokseksi 20 prosentin alennuskupongin Seppälään.

Tammikuu on perinteisesti uudistumisen aikaa, ja silloin onkin hyvä tilaisuus käydä läpi kaapit ja raivata vanhat, käyttämättömät vaatteet kirppiksille ja keräykseen. On mielenkiintoista nähdä, kuinka moni osallistuu keräykseen, ja minkälaisen malliston Seppälä saa kierrätysvaatteista lopulta aikaan!

bloglovin instagram / pinterest

 

Ladataan...
Sunday Blondie

Tapasin muutama viikko sitten Arelan suunnittelijan Anni Arelan vaatemerkin Uudenmaankadun liikkeessä ja sain samalla mahtavan tilaisuuden tutustua yrityksen toimintaan sekä tulevaan kevät-kesä-mallistoon.

Kashmir- ja puuvillavaatteisiin keskittynyt Arela sai alkunsa vuonna 2006, kun Arelalizza aloitti toimintansa. Vuonna 2014 Arelalizza muutti nimensä Arelaksi, ja merkistä tuli Maija Arelan sekä hänen tyttäriensä Annin ja Viivin pyörittämä perheyritys. Maija vastaa tuotteiden värimaailmasta, Anni suunnittelusta ja Viivi mediasuhteista.

Arelan vaatteiden leikkaukset ovat selkeitä ja materiaalit laadukkaita. Anni kertoo haluavansa suunnitella vaatteita, jotka ovat yksinkertaisen kauniita ja aikaa kestäviä. Suunnittelun keskiössä on suomalainen nainen.

”Viivi on tosi pieni ja tyttömäinen, minä aika normaali, kenties trenditietoisempi ammattini puolesta – tykkään muutella tyyliäni. Äiti taas on isompi ja vanhempi, taiteellisempi. Yritämme tehdä aina vaatteita meille kaikille, sillä asiakkaamme ovat todella samanlaisia kuin me”, Anni kiteyttää Arelan suunnittelufilosofiaa.

Annin mukaan Arelassa tehdään vaatteita pienissä erissä, jolloin tehtaatkin joudutaan valitsemaan sen mukaan, kuka viitsii tehdä yrityksen toivomia minimimääriä. Hintataso on pyritty pitämään kohtuullisena, mikä tosin on hankalaa laadukkaan kashmirvillan korkean hinnan vuoksi.

”Hintaa tulee helposti, kun kashmirlanka maksaa 150 dollaria kilolta, ja yksi pusero painaa 300 grammaa. Siinä menee jo 50 dollaria pelkkään lankaan”, Anni sanoo.

Tällä hetkellä suurin osa Arelan neuleista valmistetaan Nepalissa, joskin esimerkiksi syysmalliston 2015 merinovillaneuleet on valmistettu Kiinassa. Annin kokemuksen mukaan juuri Kiina on taitavin merinovillan käsittelijä, sillä paikallisilla on loistava ammattitaito sekä nykyaikaiset koneet, joilla pystyy tuottamaan teknisesti hankalampiakin tuotteita.

Arelan tuotteiden kashmirvilla saadaan Kiinassa, Intiassa sekä Mongoliassa laiduntavilta vuohilta. Sitten seuraa tieto, joka yllätti itseni täysin: yhteen neuleeseen kuluu peräti 3–4 vuohen villa. Koska lampaita on rajattu määrä, tuotantoa ei ole mahdollista tehostaa.

Kashmirlangan valmistuskin on oma prosessinsa. Annin mukaan vuohesta kammataan ensin kevyt ja ohut alusvilla, jonka jälkeen siitä erotellaan käsin karhea päällysvilla. Toimenpiteestä jää jäljelle vain pehmeä karva, josta kasmirlanka valmistetaan.

Pisimmät kuidut ovat laadukkaimpia, sillä ne kestävät parhaiten käyttöä. Lyhyttä kuitua voidaan sekoittaa muihin materiaaleihin, mutta se nukkaantuu ja kuluu helposti puhki.

Arelan vaatteiden design on yksinkertaista, jolloin se Annin mukaan sulahtaa helposti kunkin omaan tyyliin. Kengät, korut ja laukut tekevät vaatteista kantajansa näköisen. Arelan vaatteissa tärkeää on myös se, että samoja vaattekappaleita voi käyttää niin arkena kuin juhlassa.

”Mulla on esimerkiksi meidän tavallinen o-aukkoinen kashmirneule vaaleanharmaana. Olen nukkunut se päällä, käyttänyt sitä juhlissa hameen ja korkokenkien kanssa, ja pidän neuletta suurimman osan ajasta töissä. Yksi paita menee mihin vain”, Anni sanoo.

Kevät-kesä-mallisto koostuu murretuista väreistä, mikä ei ole aina kesävaatteille ominaista. Materiaalien puolesta mallistosta löytyy esimerkiksi kashmiria ja puuvillaa yhdistäviä mekkoja sekä hauskoja puuvillaisia ”reikävaatteita”, joista näkyy läpi.

”Ajattelin, että ne olisivat aivan liian kreisejä, mutta ne ovatkin olleet mediaa kiinnostavimmat, trendikkäät. Periaatteessa pyrimme ajattomaan suunnitteluun, mutta mielestäni on tärkeää olla skarppi, ettei mene tylsäksi”, Anni pohtii.

Kevät-kesä-mallisto tulee Arelan kauppoihin helmikuussa, joskin samaan aikaan on yhä myynnissä talven mallistoa. Ensimmäisenä myyntiin tulevat neuleet, myöhemmin reiälliset puuvillavaatteet. Annin mielestä vaatteiden myyntiä on hyvä porrastaa.

”Me ei tykätä tukea sitä kiertoa, että sulla on yhtäkkiä kylmimpänä aikana helmikuussa vain reikähousuja tarjolla.”

Juttutuokion päätteeksi hypistelimme vielä syksyn mallistoa kaupan puolella. Omasta mielestäni Arelan tuotteiden laatu on käsinkosketeltavaa: kashmirneuleet ovat suloisen pehmeitä, sileitä ja ohuita. Annin mukaan hyvä kashmir kestää paitsi aikaa, myös arjen kolhuja – hän on saanut puhdistettua neuleelle kaatuneen punaviinin kostutetulla paperilla. Rasvapintainen kashmirvilla kun ei imaise nestettä heti sisäänsä.

Some day. Vaikka 200–300 euroa kuulostaa kivuliaalta hinnalta neuleesta tai neulemekosta, olen vielä jonain päivänä sen valmis maksamaan, kun eteen sattuu täydellinen vaatekappale. Ensikosketuksen jälkeen näitä kashmirneuleita on nimittäin vaikea unohtaa. ♡

Arela Store
Uudenmaankatu 26
Ma–pe 11–18, la 11–16

bloglovin instagram / pinterest

// Couple of weeks ago I got a great chance to visit Arela Store on Uudenmaankatu and meet the designer Anni Arela behind the Finnish brand. Arela uses high-quality natural materials such as cashmere and cotton to create beautiful, minimalistic and functional clothing. Once you’ve touched their softest cashmere knits, you can’t go on without getting one. Or at least dreaming about it.

Ladataan...
Sunday Blondie

Almost Christmas! Joulu on jo niin lähellä, että melkein jännittää.

Takana on usean päivän aamuvuoroputki, 9,5 tunnin työvuoroja, lyhyitä öitä ja jouluvalmisteluja. Siksi bloginkin päivittäminen on jäänyt arkisten askareiden jalkoihin.

Pieni joulubreikki tulee tarpeeseen. Haluan vain nukkua, syödä jouluruokaa (laatikoita, oih!), kääriytyä vilttiin ja unohtua lukemaan kirjaa sohvannurkkaan. Olla onnellisen toimettomana tekemättä mitään.

Sitä ennen on puristettava vielä yksi työpäivä, jonka jälkeen edessä on kuuden tunnin ajomatka poikaystävän perheen luokse Pohjanmaalle. Sielläkin on turha haaveilla valkeasta joulumaisemasta, sillä lumiraja kulkee tällä hetkellä huomattavasti pohjoisempana.

Minua musta joulu ei haittaa. Tärkeintä on, että pääsen viettämään joulua perheen kesken ja rauhoittumaan lämpöiseen rantasaunaan. Etenkin aatto on pyhitetty ajanviettoon läheisten kanssa.

Joulun ja uuden vuoden jälkeen saavat alkaa taas uudet kuviot. Minulla on takataskussani valmiina pari postausta, jotka odottavat sopivaa julkaisuhetkeä. Koska esimerkiksi kahviloiden testailu on jäänyt joulukuussa muiden kiireiden vuoksi, haluan taas tammikuun alusta päästä nuuskimaan Helsingin uusia mestoja.

Nyt mielessäni ovat kuitenkin lähinnä vanhemmiltani saama Stockan överi konvehtirasia ja huomisen jouluaaton perinteet aamupuuroineen ja joulukirkkoineen. On aina hauskaa päästä näkemään, miten eri tavoin toisen perhe jouluaan viettää. Tämä onkin ensimmäinen kerta, kun vietämme poikaystäväni kanssa joulua yhdessä. ♡

Rauhallista joulua pupuset! ♡♡♡

bloglovin instagram / pinterest

Ladataan...

Pages