Ladataan...
Sunday Blondie

Vietnamilaiset rullat, riisipaperirullat, kevätrullat, tuorerullat. Rakkaalla ruoalla on monta nimeä.

Vaikka vietnamilaisia rullia olisi kohtuullisen helppo tehdä kotonakin, tähän asti olen turvautunut ravintoloiden tarjontaan. Tiistaina kävin testaamassa Rullan lounaan, jolla on tarjolla paitsi vietnamilaisia rullia, myös salaattia ja keittoa.

Vuonna 2011 syntynyt Rulla on vietnamilaisia rullia tarjoava ravintola, joka toimii eettiseen tuotevalikoimaan keskittyneen Nudge-kaupan yhteydessä Yrjönkadulla. Nudgen tapaan Rullassakin pyritään tukemaan kestävää kehitystä eettisten ja luonnonmukaisesti tuotettujen raaka-aineiden kautta. Suurin osa raaka-aineista hankitaan lähituottajilta, joskin itse riisipaperirullat ja esimerkiksi avokado on pakko tuoda ulkomailta.

Niin rullat, salaatit kuin keitot vaihtelevat päivän mukaan, joskin rullien joukossa on muutama kestosuosikki: esimerkiksi lohi-avokado sekä katkarapu-chili-mango löytyvät yleensä aina tiskiltä. Kaikki rullat ovat gluteenittomia ja maidottomia, ja valikoimasta löytyy myös useampi vegaanivaihtoehto. Salaatit puolestaan ovat aina vegaanisia.

Valitsin testattavakseni neljä rullaa sekä avokadoa, tomaattia, fenkolia ja papuja sisältävän salaatin. Kolme rullaa sekä salaatin ja keiton sisältävä lounas maksaa 10,10 euroa, neljä rullaa sekä salaatin ja keiton sisältävä lounas 12,50 euroa. Halutessaan voi myös valita pelkästään päivän salaatin tai keiton. Avokadosalaatin lisäksi tiistaina on tarjolla bataattia, kikherneitä, cashew-pähkinöitä ja seesaminsiemeniä sisältävä salaatti sekä tuorehernekeitto.

Erilaisia rullavaihtoehtoja on niin paljon, että tiskillä iskee valinnanvaikeus. Myyjän neuvojen avustuksella neljän koplaan pääsivät tofua, avokadoa, lohta ja munakoisoa sisältävät rullat. Liha- ja kasvistäytteiden lisäksi jokaisessa rullassa on salaattimix, joka sisältää korianteria, minttua sekä ituja.

Salaatti osoittautui niin isoksi, että jaksoin syödä siitä puolet. Pienin lounasannos, kolme rullaa, riittäisikin salaatin kanssa vallan mainiosti. Salaatti on ihanan raikas, tomaatit makeita ja avokadot meheviä. Salaattiin makua tuova chilikastike oli aavistuksen tulinen, mutta omaan makuuni juuri sopiva.

Pinnaltaan nahkeat riipipaperirullat syödään sormin, mausteiseen maapähkinäkastikkeeseen ja mietoon hapanimeläkastikkeeseen dippaillen. Ihastuin oitis ensimmäiseen, sillä tykkään myös esimerkiksi maapähkinävoin pehmeän täyteläisestä mausta. Itse rullat maistuvat ihanan tuoreilta, sillä ne on vasta pyöritelty tiskillä valmiiksi. Salaatti rouskuu suussa, riisinuudeli on juuri sopivan pehmeää.

Rullalaisten mukaan ravintolan lounaalla käy paljon ihmisiä, joilla on erikoisruokavalio. Kohtuulliset kalorimäärät ja kevyt ruoka houkuttelevat, sillä riisipaperirullista tulee täyteen, mutta lounaasta ei jää ähky olo. Raaka-aineet valitaan kauden mukaan: keväällä esimerkiksi hyödynnetään parsaa, kun taas syksyllä maistuvat kantarelli, suppilovahverot ja punajuuri.

Lounaan lisäksi riisipaperirullat ovat oivallista tarjottavaa piknikillä ja illanistujaisissa – Rullan tarjonta on niin laaja, että jokainen löytää varmasti vaihtoehdoista oman suosikkinsa. Vaikka herkut nautitaan sormin, syöminen on siistiä puuhaa, sillä rullat on taiteltu tiukoiksi paketeiksi. Voisin kuvitella, että pienetkin lapset tykkäisivät hauskoista rullista.

Juuri keveytensä takia rullat toimivat erinomaisesti lounasaikaan. Tiedättekö sen raskaan väsähdyksen, joka iskee usein lounaan jälkeen? Ei näiden rullien jälkeen! Itse kaipaan juuri nyt kevyempää linjaa, sillä kesällä on tullut herkuteltua tavallista enemmän esimerkiksi jäätelöä.

Helppoa, kevyttä ja täyttävää – lounas parhaimmillaan.

bloglovin / instagram / pinterest

Rulla
Yrjönkatu 30
Ma–pe 11–19, la 11–18
Lounas klo 11–15

Yhteistyössä Rullan kanssa

Ladataan...
Sunday Blondie

Ihmiset ovat menneet sekaisin smoothie bowleista, suloisen makeista smoothiekulhoista – ja nyt niitä saa Helsingissä esimerkiksi The Cockista ja Kiposta.

Smoothie bowl on tavallista smoothieta paksumpaa, jolloin se sopii lusikoitavaksi suuhun kuin puuro. Itse smoothien surauttamista tärkeämpi osuus on kuitenkin koristelu: ideana on ripotella smoothien päälle mysliä, hedelmäsiivuja, marjoja ja superfoodeja kauniisiin asetelmiin. Kaunis ulkonäkö onkin siis maun lisäksi smoothie bowlin A ja O.

Aloitimme tiistaina työkavereiden kanssa päivämme suuntaamalla aamukahdeksalta The Cockiin aamiaiselle, sillä halusimme tutustua hehkutettuihin smoothie bowleihin. Paikan päällä ravintolan omistaja Richard McCormick ja Blueberryboost -blogin Anni Kravi taikoivat asiakkaille punaisia ja vihreitä smoothie bowleja, asianmukaisilla lisukkeilla höystettynä.

Koska tarjoilija arvioi, ettei pelkkä smoothie bowl itsessään pitäisi nälkää lounaaseen asti, tilasimme alkuun mantelimaitopohjaiset cappucinot ja avokado toastit. Täydellisempää aloitusta aamulle saa hakea! Avokado toast koostui rapsakasta maalaisleivästä, reilulla kädellä annostellusta avokadosta, iduista ja punasipulista. Leivät olivat paitsi sieviä, myös superherkullisia.

Smoothie bowlien valmistuksessa kesti jonkin aikaa, sillä innokkaita testaajia oli jonoksi asti. Odotus kuitenkin palkittiin, kun pöytäämme kannettiin kolme mansikkaa, vadelmia, mustaherukkaa, banaania ja acai-marjaa sisältävää annosta sekä yksi avokadoa, kiiviä, kookosmaitoa ja macaa sisältävä annos.

Visuaalisuus, esteettisyys ja kauniit yksityiskohdat ovat olleet aina itselleni tärkeitä. Yritän kiinnittää huomiota ruoan ulkonäköön myös omassa keittiössäni, mutten ole vielä kokeillut smoothie bowlin koristelua. Richardilla ja Annilla koristelemisen taito oli todella hallussa: smoothie bowlit olivat upeita, maku herkullisen raikas ja eri ruoka-aineiden mittasuhteet juuri sopivat. Voitte vain kuvitella, kuinka monta kuvaa kulhoista pöydässämme napattiin.

The Cock on täydellinen ravintola rauhalliselle aamiaiselle. Aamiaislistalta löytyvät niin perinteinen bacon & eggs kuin uudet aamiaissuosikit, kuten kookosmaitoon tehty chiapuuro. Suuret ikkunat antavat kauniisti valoa sisälle, tunnelma on leppoisa ja palvelu ystävällistä. Näen itseni istumassa läppärini kanssa ikkunapöydässä, suuri cappucinokuppi ja smoothie bowl vierelläni.

The Cockista tuli uusi suosikkiaamiaispaikkani. Ja mitä smoothie bowleihin tulee, aion syödä niitä vastakin – syksyn hitaat viikonloppuaamut ovat hyvää aikaa koristeluharjoituksille.

bloglovin / instagram / pinterest

Ladataan...
Sunday Blondie

Siinä missä lauantai-ilta vierähti pitsasta ja merellisestä ilmastosta nauttien Skifferissä tyttöjen kesken, vietin päiväni kahvitellen aurinkoisella Töölönlahdella sekä kierrellen Punavuoren pikkuputiikkeja.

Annankadulla haahuillessani törmäsin sattumalta suloiseen taidegalleria Lokaliin, ja aikani näyteikkunaa katseltuani päätin astua sisään tarkastelemaan paikan tarjontaa lähempää. Muistin lukeneeni gallerian kesänäyttelystä aiemmin Hesarin sivuilta, mutta olin onnistunut unohtamaan gallerian olemassaolon autuaasti sen jälkeen.

Lokalia pyörittää valokuvaaja Katja Hagelstam, joka avasi liikkeen vuonna 2012. Galleriassa on esitelty niin tunnettujen kuin nousevien suomalaisten taiteilijoiden töitä, ja Lokalin laaja valikoima käsittää muun muassa harkiten valikoituja keramiikkaesineitä, huonekaluja, printtejä, koruja, astioita, kodintekstiilejä sekä lehtiä ja kirjoja.

Kuukausittain vaihtuvassa ryhmänäyttelyssä oli tällä kertaa esillä Pirtti-niminen näyttely. Hämeen seudun käsityöläisten tuotantoa esittelevä näyttely pohjautui perinteisiin käsitöihin sekä uusiin tulkintoihin vanhoista esineistä. Itse ihastuin etenkin Pirtin keväisen raikkaaseen värimaailmaan, Viljo Luokkasen totisiin puujäniksiin sekä Annea Lounatvuoren hennon naisellisiin tupsukaulakoruihin.

Putiikki on kaikkinensa täynnä ihania sisustusesineistä, erityisesti kaunista keramiikkaa. Miten ihanaa olisikaan nauttia viikonloppuna rauhoittava aamutee heleän pastellisesta kupista! Pikkuruiset, keraamiset eläinfiguurit, kuten päätään kallistavat kissat ja koirat, saisivat uuden kodin ikkunalaudaltani koska tahansa.

Omilla verkkosivuillaan Lokal toteaa olevansa 72% Art, 28% Coffee. Liikkeen takaosasta löytyykin pieni kahvila, jossa on tarjolla Helsingin Kahvipaahtimon kahvia sekä milloin mitäkin pientä makeaa.

Suureksi ilokseni Lokalista löytyi myös reilu pino iki-ihanaa Kinfolk-lehteä, jota tuntuu olevan toisinaan hankalaa saada Helsingistä. Sunnuntaisen syntymäpäivän kunniaksi päätin lahjoa itseäni lehden kuudennellatoista numerolla, The Essentials Issuella. Gotta love.

Pirtti-näyttely päättyy 31.7. Jään innolla odottamaan tulevan syksyn näyttelyitä – Lokaliin on nimittäin pakko palata uudelleen paitsi Kinfolkin, myös itse gallerian takia.

Lokal
Annankatu 9
Ti–pe 11–18, la 11–17

bloglovin / instagram / pinterest

Pages