Ladataan...
Sunday Blondie

Café Esplanadin laskiaispullista on muodostunut jo jokavuotinen perinne

Yleisesti ottaen en välitä juurikaan pullasta – mutta laskiaispulla onkin asia erikseen. Kuulun vankkumattomaan marjahilloa kannattavien koulukuntaan, joka arvostaa hyvän hillon lisäksi korkeaa, painovoiman lakeja uhkaavaa kermavaahtopilveä. Päälle vielä ripaus vaatteille pullaa haukatessa pölisevää tomusokeria, ja nautinto (sekä sotku) on taattu.

Parhaimmillaan laskiaispulla on tietysti hitaasti nautiskeltuna, teen ja lehden taikka hyvän kirjan kera. Esplanadin laskiaispullan syöminen tuntuu kestävän ikuisuuden: kahvila on tunnettu valtavista korvapuusteistaan, ja myös laskiaispulla on niin suuri, että sitä on pakko lähestyä pieni pala kerrallaan. Muutoin lopputuloksena ovat valkoiset kasvot.

Tänä vuonna niin mediassa kuin blogeissa on kohuttu Nutella-laskiaispullista. Tavallinen laskiaispullakin on omaan makuuni jo varsin makea, mutta entäpä nutellaversio? Huh! Kuulin huhua, että Nutella-pullia olisi Helsingissä tarjolla ainakin Café Succèsissa.

Ovatkohan Café Esplanadin laskiaispullat Helsingin isoimmat? Huudelkaa, jos löydätte jostakin vielä isomman laskiaispullan – sen ihmeen haluan nähdä!

Kepeä laskiaishetki piristi huomattavasti flunssan kourissa vietettyä viikonloppua. Siitäkin huolimatta totean, että onneksi laskiainen on kerran vuodessa – laskiaispullan kaltaisia perinneherkkuja osaa arvostaa huomattavasti enemmän, kun niitä nauttii vain harvoin.

bloglovin instagram / pinterest

// Last weekend me and my boyfriend ”celebrated” shrovetide (laskiainen) in Café Esplanad enjoying huuuge shrove buns which have become kind of a traditon for us. In my opinion the most perfect shrove bun consists of lots of sweet jam and whipped cream, so that it’s almost impossible to eat it without a mess. This is just a wild guess, but I think Café Esplanad has Helsinki’s biggest shrove buns – please tell me if you spot a bigger one somewhere, ’cause I’d like to see that miracle! Thank goodness shrovetide is only once a year.

Ladataan...
Sunday Blondie

”If you would make this healthy beauty to me I would fall in love with you.”

Yep, I just love smoothie bowls. Ja niin rakastavat näköjään muutkin – tämä hauska Instagramissa saamani kommentti todella piristi sateista tiistaiaamuani.

Kaikki sai alkunsa The Cockin aamiaiselta viime kesänä. Smoothie bowl -hysteria oli hiipinyt vähitellen Helsinkiin, ja niinpä Richard McCormic ja smoothie bowl -guru Anni Kravi päättivät heittää The Cockissa smoothie bowl -pop-upin, jonka annokset tulivat sittemmin jäädäkseen ravintolan aamiaislistalle.

Sen jälkeen en ole enää halunnutkaan nauttia smoothietani muussa kuin bowlin muodossa. Itselleni smoothie bowl edustaa kiireettömiä arkivapaita ja hitaita viikonloppuaamuja: lusikoitavaa, paksua smoothieta ei ole aikaa nautiskella tavallisena maanantaiaamuna, kun pitää juosta pää kolmantena jalkana töihin.

Mutta miten syntyy täydellinen smoothie bowl? Näillä vinkeillä onnistut!

  • Banaani on kaveri. Pehmeä banaani toimii loistavana makeuttajana ja tekee smoothien rakenteesta paksun. Proteiiniin yhdistettynä hiilaripommi pitä myös hyvin nälän loitolla. Myös avokado sopii oivallisesti paksuun smoothie bowliin. HC-käyttäjä heittää tehosekoittimeen molemmat.
  • Älä käytä liikaa nestettä. Jotta smoothien rakenteesta tulisi paksumpi ja siten helpommin lusikoitava, kannattaa säästellä nesteen käytössä. Olen huomannut rahkan toimivan parhaiten smoothien pohjana etenkin silloin, kun haluan tehdä smoothiesta superpaksua. Soija- ja kaurajogurttikin toimivat kivasti.
  • Hifistele koristelussa. Smoothie bowlin päälle voi heittää käytännössä mitä tahansa. Itse koristelen smoothieni useimmisten näillä härpäkkeillä: kaakaonibseillä, kookoshiutaleilla, goji-marjoilla ja chiansiemenillä. Lisäksi käytän hedelmiä ja marjoja: etenkin kiivi, mango ja vadelmat tuovat kivasti väriä.
  • Ole kärsivällinen. Kauniin smoothie bowlin koristelu vaatii paitsi vakaata kättä, myös hieman aikaa. Siksi bowlia ei kannatakaan alkaa vääntää kiireisenä maanantaiaamuna, kun aamiaisen tekoon ja syöntiin on aikaa maksimissaan kymmenen minuuttia.
  • Muista maku. Ulkonäköäkin tärkeämpää on kuitenkin aina smoothien maku. Minulle smoothie bowlin tekeminen on omanlaisensa meditaatiohetki, jossa mieli rentoutuu aamiaista väsätessä ja herkullista smoothieta lusikoidessa.

Viime kesän jälkeen smoothie bowleja onkin tullut tehtyä jos jonkinlaisia. Instagram-tililtäni @hannakarppa voitte tsekkailla lisää kuvia milloin minkäkinlaisista tuotoksista. Useimmiten bowlini ovat söpön pinkkejä, ja niissä on överisti liikaa koristeita.

Pinkit smoothie bowlit ovatki synnyttäneet omanlaisiaan lempinimiä: smoothie bowl queen on ehdottomasti yksi suosikeistani. ☆

bloglovin instagram / pinterest

 

Ladataan...
Sunday Blondie

Helsinkiin avataan tulevana keväänä ravintola, jonka konsepti lämmittää jokaisen ruoasta ja sen ympäristövaikutuksista välittävän sydäntä: From Waste to Taste taistelee ilmastonmuutosta vastaan valmistamalla ravintola-annoksia hävikkiruoasta.

Ruoka valmistetaan pääasiassa kauppojen hävikkielintarvikkeista. Annosten valmistuksesta vastaa luova ammattikokkien tiimi, mutta ravintola aikoo työllistää myös nuoria, pitkäaikaistyöttömiä ja maahanmuuttajia. Ravintolahankkeen tarkoituksena ei ole tavoitella voittoa, vaan kaikki tuotot käytetään toiminnan ylläpitämiseen.

Luonnonvarakeskuksen mukaan kauppojen ruokahävikki Suomessa on yli 65 miljoonaa kiloa vuodessa. Siitä vain 1015 prosenttia lahjoitetaan tällä hetkellä ruoka-apuun. Hävikkiruoan ilmastokuormitus on suuri, sillä hukkaan menevään ruokaan on panostettu resursseja koko tuotantoketjun varrella viljelystä aina pakkaamiseen ja kuljettamiseen. Esimerkiksi suomalaisten kotitalouksien vuosittainen ruokahävikki vastaa 100 000 henkilöauton päästöjä.

From Waste to Tasten konseptin idea on kopioitu Amsterdamista, jossa toimii jo vastaavanlainen hävikkiruokaa hyödyntävä rafla nimeltään Instock. Nettisivuja silmäillessä Instockista jää valoisa, tyylikäs ja rento fiilis. Ravintola tarjoaa niin aamiaista, lounasta kuin illallista ja järjestää erilaisia tilaisuuksia, esimerkiksi valokuvanäyttelyitä. Ravintolan lisäksi Instock on laajentanut toimintaansa myös pienempään take-away pisteeseen sekä ruokarekkaan.

Tällä hetkellä From Waste to Tasten tavoitteena on avata ravintola keväällä 2016. Ravintolaa puuhaava tiimi kerääkin nyt joukkorahoitusta hankkeelleen Mesenaatti-sivuston kautta. Kampanjasivuilla voi esimerkiksi liittyä perustajajäseneksi tai ostaa itselleen sekä ystävilleen lounaat ennakkoon. Joukkorahoituskampanja päättyy 14. helmikuuta. Lisää tietoa hankkeesta löytyy niin From Waste to Tasten omilta sivuilta kuin Mesenaatista.

From Waste to Taste on vasta työnimi: ravintolan nimestä tullaan järjestämään vielä myöhemmin kilpailu. Itse en malta odottaa, että pääsisin jo astumaan ravintolaan sisään – From Waste to Taste -tiimin mukaan luvassa on esimerkiksi erilaisia teemabrunsseja. Minkähänlaisia herkkuja kokit aikovat taikoa hävikkiruoasta?

bloglovin instagram / pinterest

// Did you know that the food waste coming from stores in Finland is over 65 million kilos per year? Luckily there'll be soon a new restaurant From Waste to Taste which creates dishes with products that would otherwise go to waste. The restaurant is also going to employ young people, long-term unemployed and immigrants. At the moment the team working behind the restaurant is collecting money through crowdfunding on Mesenaatti. The idea to establishing From Waste to Taste came from a restaurant called Instock, a food waste restaurant working in Amsterdam.

 

Pages