Ladataan...
Sunday Blondie

 

Aion esittää heti alkuun epäsuositun toteaman: en aio lopettaa lentämistä.

It's as simple as that. Mutta miksi? Miksi en lopeta lentämistä, vaikka koen säännöllisesti maailmantuskaa, ja juuri lentämisen lopettaminen olisi yksinkertainen keino pienentää ekologista jalanjälkeäni kertaheitolla?

Olen aina rakastanut matkustamista. Pääsin jo pienestä pitäen tutustumaan maailman ihmeisiin perheeni kanssa: kun nyt mietin asiaa tarkemmin, olen ala-asteikäisestä lähtien matkustanut joka vuosi vähintään kerran ulkomaille. (En edes uskalla laskea näiden kaikkien matkojen päästöjä...) Olen myös aina tiennyt olevani äärimmäisen onnekas, sillä kaikilla ei ole samanlaista mahdollisuutta päästä matkustamaan ja tutustumaan uusiin kulttuureihin.

Yksi syy on siis se, että matkustaminen on itselleni yksinkertaisesti rakas harrastus, rentoutumiskeino ja tapa oppia ymmärtämään maailmaa hitusen paremmin. Toki maailmaan tutustuminen onnistuisi nykyisin Internetin myötä varsin hyvin kotisohvaltakin käsin – mutta se ei vain ole sama asia. Haluan nähdä, haistaa, tuntea ja kokea uudet kaupungit ympärilläni. 

Toinen syys on tottumus. En rehellisesti sanottuna usko, että ihmiset yhtäkkiä luopuvat saavutetuista eduista. Aasialaiset ovat vasta viime vuosina löytäneet matkailun ilot massoittain – eikä ole realistista olettaa, että me länsimaissakaan asuvat lopettaisimme matkustamista yhtäkkiä. Niin nurinkurista kuin tämä onkin, on matkailu ja sen synnyttämä turismi miljoonaluokan bisnestä useille maille. Olen tottunut siihen, että voin matkustaa vaivattomasti ja nopeasti maapallon ääriin, ja minun on vaikeaa kuvitella, että siirtyisin käyttämään junaa, etenkään pitkillä matkoilla.

Vaikka matkustamista rakastankin, ja vaikka en aio lopettaa lentämistä, en halua sulkea silmiäni julkisuudella vellovalta keskustelulta. Elinympäristömme pahoinvointi ja päästöjen kohtuuton kasvaminen ovat faktoja, joita kukaan ei voi jättää sivuuttamatta.

Rakkautta on vaikeaa sammuttaa – mutta omia tottumuksiaan voi muuttaa. Voi ostaa hitusen kalliimmat lennot ja siten suosia suoria lentoja välilaskullisten lentojen sijaan. Voi suosia kotimaanmatkailua ja pyrkiä tekemään vain yhden ulkomaanmatkan vuodessa. Voi tehdä useamman ulkomaanmatkan sijasta yhden pidemmän ulkomaanmatkan vuodessa. 

 

 

Veera Bianca kertoi tällä viikolla Instagram-postauksessaan Finnairin uudesta Push For Change -kampanjasta, jonka kautta kuka tahansa voi hyvittää lentämisestään aiheutuvat päästöt kahdella tavalla:

Tukemalla päästövähennysprojektia. Päästövähennyksillä tuetaan projektia, jossa edistetään tehokkaisen liesien käyttöönottoa Mosambikissa. Projekti vähentää paikallisten metsien hakkuuta polttopuuksi, tukee siten hiilinielujen säilymistä ja vaikuttaa paikallisten naisten sekä tyttöjen elämään. Projektin kumppanina toimii NEFCO, pohjoismainen ympäristö- ja ilmastoprojekteja rahoittava rahoituslaitos, jonka takana ovat Suomen, Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Islannin valtiot. Hyvitys on 1€ kotimaan, 2€ Euroopan ja 6€ mannertenvälisestä edestakaisesta lennosta.

Ostamalla biopolttoainetta. Biopolttoaine vähentää lennon hiilidioksidipäästöjä 60-80 prosenttia. Finnairin käyttämä biopolttoaine on valmistettu käytetystä keitinrasvasta, joka tulee Finnairin lennoille SkyNRG:ltä Kaliforniasta. Hyvitys on 10€ kotimaan, 20€ Euroopan tai 65€ mannertenvälisestä lennosta.

On selvää, että Finnairin kampanja on suurelta osin myös markkinointitempaus, jonka tarkoituksena on kiillottaa Finnairin brändiä. Se ei kuitenkaan mielestäni mitenkään väheksy sitä tosiasiaa, että Finnair haluaa liittyä alan edelläkävijöihin ja tehdä oman osuutensa merkittävän asian puolesta. On tärkeää, että Finnairin kaltaiset suuryritykset etsivät ratkaisuja, joilla voidaan edistää vastuullisempaa lentämistä.

Finnair teetti kesällä 2018 kyselyn, jonka tulosten mukaan valtaosa suomalaisista olisi valmis maksamaan lentämisen päästöjen vähentämisestä, kun maksu ohjautuu suoraan ympäristötoimiin ja kestävän kehityksen tukemiseen. Vastaajat pitivät biopolttoaineiden käytön edistämistä ja hiilinieluja parhaina keinoina vähentää lentämisen ilmastovaikutuksia.

 

 

Hiilinielujen tilaan voi vaikuttaa myös näiden hyväntekeväisyyskohteiden kautta: 

Osta pala ikimetsää Luonnonperintösäätiöltä. Ikimetsää ostamalla autat Luonnonperintösäätiötä hankkimaan uusia metsiä suojeluun tai voit ostaa palan joltakin olemassa olevasta suojelualueesta. Osta pala ikimetsää täältä.

Maan ystävien vapaaehtoinen lentomaksu. Maksu käytetään Maan ystävien ilmastokampanjan toimintaan ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi ja käytännön päästövähennyshankkeisiin. Lentomaksuilla ei hyvitetä päästöjä, vaan maksut käytetään pitkäjännitteiseen ilmastonmuutoksen torjuntatyöhön. Voit tehdä vapaaehtoisen lentomaksun täällä.

Osta päästöoikeuksia EU:n päästökaupan kiintiöstä. Suomalaisen CO2-päästöleikkuri™ -palvelun kautta voi ostaa päästöoikeuksia EU:n päästökaupan kiintiöstä, mikä estää päästöjen syntymistä. Valitse verkkokaupasta mitätöitävä hiilidioksidimäärä tai esimerkkitoimet, joiden päästövaikutukset haluat mitätöidä.  Päästökauppajärjestelmä on Euroopan laajuinen CO2-päästöjen kustannustehokkaaseen vähentämiseen tarkoitettu järjestelmä. Siihen kuuluvat Euroopan suurimmat CO2-päästölähteet, yli 11 000 suurinta voimalaitosta ja tehdasta. Tutustu päästöleikkuriin täällä.

 

Kuukauden päästä lennämme viikon lomareissulle Dubaihin. Olen potenut huonoa omaatuntoa niin itse reissusta kuin lyhyestä matkan pituudesta (vaikka matkasta tietysti muuten iloitsenkin). Tiedän, etten voi ostaa itselleni puhdasta omaatuntoa mitenkään – mutta tartun ilomielin päästövähennyskampanjoihin, sillä pienilläkin teoilla on merkitystä. 

 

lue myös:

42 x helsingin parhaimmat kahvilat

20 asiaa, jotka ensikertalaisen tulisi kokea new yorkissa

kööpenhaminan suloisimmat putiikit

10 x nizzan paraat palat

10 vinkkiä tallinnaan

 

FOLLOW ME ON FACEBOOK / INSTAGRAM / PINTEREST

 

Ladataan...
Sunday Blondie

*Yhteistyössä Kappelin kanssa

 

Tammi-helmikuun kylmät päivät ovat mitä täydellisintä aikaa nauttia talvisesta herkusta, blineistä. Minä ja avomieheni molemmat rakastamme blinejä – niiden täydellistä kuohkeutta ja maukkaita lisukkeita – ja siksi kävimme sunnuntaina nauttimassa Ravintola Kappelin perinteiset blinit.

Bliniperinne saapui Suomeen 1800-luvulla venäläisten ruhtinaiden matkassa. Hoveissa blinien kanssa siemailtiin samppanjaa, mutta nykyisin blinejä nautitaan myös oluen kanssa. Venäläinen perinneruoka on Helsingissä suosittu: talven aikana S-ryhmän pääkaupungin ravintoloissa arvioidaan paistuvan yli 30 000 bliniä.

Kappelin blinit valmistetaan perinteisen reseptin mukaan. Tattari- ja vehnäjauhoista valmistetun taikinan annetaan käydä yön yli, jonka jälkeen blinit paistetaan kirkastetussa voissa kuumalla pannulla. Kappelin suosituin bliniannos on blinipaletti, johon kuuluu päältä rapean ja sisältä kuohkean pehmeän blinin lisäksi smetanaa, sipulia, siianmätiä, poromoussea, sillikaviaaria, kylmäsavulohitartaria, sienisalaattia ja suolakurkkua. 

Kappelin blinit lunastavat blininnälkäisen odotukset. Valitsemme suositun blinipaletin, sillä siitä löytyy monipuolisesti erilaisia höysteitä blinin kaveriksi. Siianmäti, smeatana ja sipuli ovat lyömätön kombo, mutta myös poromousse sopii erinomaisesti yhteen blinien kanssa. Sillikaviaari on itselleni uusi tuttavuus, joka sopii erinomaisesti yhteen blinien kanssa. Lisukkeita on yhteen bliniin nähden melko runsaasti, mutta keittiöstä saa halutessaan tilattua toisen blinin.

 

 

Kappelin tunnelma on ollut mielestäni aina hurmaava: korkea katto ja koristeelliset yksityiskohdat kuljettavat ajatukset 1800-luvun Helsinkiin. Kappeli sai alkunsa jo vuonna 1840, kun sokerileipuri Jerngren rakennutti Esplanadille leivoksia ja limonaadia myyvän kojun. Tätä ylevää ja hieman kirkkoa muistuttavaa rakennusta alettiin pian kutsua Kappeliksi. Puinen myyntikoju kuitenkin ränsistyi nopeasti, joten sen tilalle rakennettiin tänä päivänä tunnettu Kappeli vuonna 1867.

Jälkiruoaksi valitsemme ravintolan hittijälkkärin, crème brûléen kuusijäätelön ja tuoreiden marjojen kera sekä lämpimän suklaafondantin tyrnisorbetilla. Crème brûléen kuusijäätelö kuulostaa erikoiselta – mieli valmistautuu pistävänmakuiseen jäätelöön – mutta lopputulos on miellyttävän raikas ja makea. Tyrnisorbet ja marinoidut tyrnimarjat raikastvat ihanasti muuten tymäkkää suklaafondantia, ja on ylipäätään virkistävää, että suklaisen jälkiruoan kanssa tarjotaan kerrankin jotakin muuta marjaa kuin vadelmaa. Annoksen kylkeen on aseteltu myös karamellimoussea, jota ilmankin pärjäisi – suklaafondant kun on jo itsessään niin makeaa. Lämmintä ja viileää yhdistelevä jälkiruoka on minun makuuni, joten päätös on mitä täydellisin päivälliselle.

Helsingissä blinejä tarjoilevat Kappelin lisäksi muun muassa ravintolat KaarnaBistro ManuBistro Gimis, Frans & AmélieSalveLoistePlaza Restaurant, Vltava ja Zetor.

 

 

lue myös:

illallinen kasvissyöjän tapaan – ravintola kaarna

kesä terassilla – tapas barcelona

sunday date at kappeli

 

FOLLOW ME ON FACEBOOK / INSTAGRAM / PINTEREST

 

Ladataan...
Sunday Blondie

 

Perjantai! Mikä ihana syy suunnata katse viikonloppuun ja tuleviin aamiaisiin. Joko teillä on aamiaispaikka valittuna?

Yksi tämän hetken suosikkiaamiaispaikoistani on suloinen Way Bakery and Wine Bar Kallion Karhupuiston laidalla Agricolankadulla. Way tuo mieleen "Kööpenhaminan Kallion" eli Nørrebron voileipäkahvilat, joissa tarjoillaan pieteetillä valmistettua leipää. Smørrebrød eli tanskalainen voileipä on Tanskassa erityisen suosittu lounas- ja brunssiruoka. 

Wayn intohimo ovat juureen leivottu hapanjuurileipä sekä perunaleipä. Sitä on tarjolla niin yksinään voin, juuston ja kananmunan kera kuin annoksena burrata-juustolla, kananmunalla, pekonilla, salaatilla ja hollandaisekastikkeella kuorrutettuna. Yksi siivu on niin paksu ja täyttävä, että jo se itsessään riitti viemään nälkäni! Päälle vielä oikeaa voita ja siivu comté-juustoa, ah. 

Erinomaisen leivän lisäksi tarjolla on jogurttia ja itsetehtyä granolaa, riisipuuroa, persomoneja ja hunajaa, tuorepuristettua mehua sekä mehukasta hunajakardummakorvapuustia, joka hunajan ansiosta takertuu ihanasti sormiin. Iltaisin pääosan saavat helposti jaettavat naposteltavat annokset, joiden kylkeen sopii tietysti täydellisesti siivu Wayn maukasta hapanjuurileipää.

Wayn plussa ja samaan aikaan miinus on pienet tilat. Toisaalta tila on tunnelmallinen, kotoisan lämmin, mutta suosionsa vuoksi ihmiset joutuvat odottamaan pöytään pääsyä. Meille kävi aikamoinen tuuri, sillä pääsimme suoraan pöytään. Toisen miinuksen annan lasisesta teepannusta: se on todella kaunis, mutta viilenee nopeasti, jolloin tee tulee nautittua kylmänä.

Aamiaisemme oli kaikkinensa täydellinen: hyvää leipää kauniissa miljöössä ja aamun lehti. Mitä muuta sitä ihminen tarvitseekaan? Kenties jonkin yhden kokonaisen leivän kotiin viemisiksi Wayn leipomosta.

 

Way

Agricolankatu 9

ma–ke 7.30–22, to–la 7.30–24, su 9–15

 

 

lue myös:

parasta helsingissä just nyt – ravintola tanner

parasta helsingissä just nyt – ravintola yes yes yes 

minilomalle helsinkiin? poimi suosikit talteen!

 

FOLLOW ME ON FACEBOOK / INSTAGRAM / PINTEREST

 

Pages